Trafikflyget ökade mycket starkt under hela 1980-talet. Under det senaste året har trenden vänt. I huvudsak beror detta på lågkonjunkturen. Inte desto mindre måste man räkna med att flygtrafiken kommer att sätta fart igen när ekonomin vänder uppåt.
Samtidigt är flyget det mest miljöstörande trafikslaget räknat per person och kilometer. Det alstrar buller och luftföroreningar. Fortfarande är utsläppen av glykol och urea ett problem vid flera flygplatser. Dessutom är flygets markanspråk mycket stora.
Allt eftersom flygverksamheten ökar såväl internationellt som nationellt blir det allt viktigare att beakta och minska dess miljöstörningar. Även om flygets andel av de totala utsläppen är liten är den långt ifrån försumbar, särskilt om den relateras till de kritiska belastningsgränser som ställts upp för bl a kväve.
Flygets miljöproblem skall naturligtvis väga tungt vid t ex tillståndsprövning av flygplatser. Men också generellt verkande ekonomiska styrmedel blir angelägna i en tid då en kärv ekonomisk situation för flyget ökar konkurrensen och lockar flygbolagen att behålla äldre och mer miljöstörande flygplanstyper i sina flottor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flygets miljöproblem.
Stockholm den 27 januari 1992 Lennart Daléus (c)