Användning av PVC i Sverige
Vid de internationella miljöorganisationernas stora möte i Bergen i maj 1990 beslöts att organisationerna skall prioritera kampen mot kloranvändning i världen. Klor finns framförallt i PVC-plast samt i olika typer av lösningsmedel.
Förutom klor innehåller PVC ett antal tillsatsämnen som antas vara cancerframkallande. Fem av de tillsatser som används i PVC finns på kemikalieinspektionens lista över de ämnen som är mest miljöfarliga och bör avvecklas.
Vid förbränning eller långsam nedbrytning frigörs kloren i PVC-plasten, i en blandning av tungmetaller eller naturfrämmande och svårnedbrytbara ämnen. Avfallsförbränningen ökar och därmed också dioxinutsläppen.
Den enda miljövänliga utvecklingen av PVC- användningen är avveckling av all användning där det finns bättre alternativ. Återvinning är orealistisk, bl.a. på grund av att olika PVC-produkter innehåller olika blandningar av tillsatsämnen, som alla är nödvändiga för att göra plasten användbar.
Österrikes miljöminister har föreslagit en avveckling av all PVC-användning före år 2000. I Danmark vill miljöministern att PVC-användningen så gott som utan undantag skall vara borta redan 1993. Schweiz har nyligen beslutat avveckla en stor del av PVC-användningen i landet.
Med hjälp av frivilliga överenskommelser har PVC i stort sett försvunnit i svenska förpackningar och arbete pågår med att få till stånd internationella överenskommelser som begränsar användningen av PVC i förpackningar. Däremot finns ännu ingen plan för avveckling av övrig användning av PVC i Sverige. Trots att miljöminister Birgitta Dahl i riksdagen redan den 9 oktober 1990 meddelade att det pågick ett arbete både i regeringskansliet och hos ansvariga myndigheter med andra varor som innehåller PVC finns ännu inga resultat redovisade. I själva verket finns det inte heller några tecken som tyder på att myndigheterna arbetar på det sätt förra miljöministern uppgav.
Förpackningarna svarar endast för ca 10 procent av PVC-användningen. Resten finns i byggmaterial som rör och inredningsdetaljer, dörrfoder m.m., i kontors- och hushållsartiklar, och en hel del annat.
Gemensamt för en mycket stor del av dessa övriga PVC- produkter är att det finns utmärkta, mera miljövänliga alternativ. Den danska miljöstyrelsen har exempelvis påvisat att 80 procent av PVC-användningen i bygg- och anläggningsverksamhet kan ersättas på mycket kort sikt. Resten kräver utveckling av nya ersättningsmaterial.
Inom bygg- och anläggningsverksamheten står PVC- rören för det största enskilda användningsområdet. Enbart genom att upphöra med användningen av PVC-rör med grova dimensioner skulle betydande miljöfördelar uppnås.
En minskning av PVC-användningen på byggområdet betyder också minskat importberoende och ett ökat utnyttjande av inhemskt material som trä, betong m.m.
Det är i högsta grad förenligt med svenska miljöpolitiska strävanden att ett program för avveckling av onödig PVC- användning upprättas. Som ett underlag för detta program bör statens naturvårdsverk få uppdrag att utreda vilka PVC- produkter i Sverige som kan ersättas med andra material, och med vilka tidsramar. Detta uppdrag ger faktiskt innehåll åt den starkare ställning substitutionsprincipen fått i svensk miljölagstiftning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ett program för avveckling av PVC-användningen i Sverige bör upprättas och att statens naturvårdsverk bör få i uppdrag att utreda förutsättningarna för denna avveckling.
Stockholm den 27 januari 1992 Elving Andersson (c)