FNs konferens om Miljö och Utveckling (UNCED) i Brasilien i juni 1992 förväntas resultera i en internationell aktionsplan, Agenda 21, en principdeklaration preliminärt kallad Barch Charter samt konventioner om biologisk mångfald respektive klimatförändringar. Det finns många skäl för Sverige att rikta särskilt stort intresse mot konferensen och bidra till dess framgångsrika genomförande. Det är likaså väsentligt att vårt land tar resultaten av UNCED på största allvar genom att förverkliga överenskomna principer och avtal.
Sveriges miljöpolitik och våra relationer till tredje världen påverkas allt mer av omvärlden. Detta förhållande förstärks av ett eventuellt medlemskap i EG. Trots det styrs en övervägande del av Sveriges bidrag till miljö och utveckling av inhemska beslut och åtgärder. Dessa tas på olika nivåer i samhället, varav vi vill uppmärksamma de kommunala.
En rad svenska kommuner har lokala miljöplaner. Dessa kan gälla specifika miljöproblem såsom avfallshantering eller vara övergripande inom området miljö- och hälsofrågor. Gemensamt för existerande miljöplaner är att de tar sin utgångspunkt i aktuella möjligheter snarare än långsiktiga behov. Utmärkande är också bristen på stöd och samordning.
Efter FNs konferens om Miljö och Utveckling genomförande bör Sverige ta en ledande position i världen för att implementera dess resultat. Sverige har tekniskt, kunskapsmässigt och ekonomiskt förmodligen de bästa förutsättningar som måste till för att uppnå en bärkraftig utveckling.
Det bästa sättet att skapa förtroende internationellt är att visa handlingskraft på hemmaplan. Därför vill vi att Sverige på ett tidigt stadium uppmärksammar och förbereder de åtgärder som måste vidtas som konsekvens av FN-konferensen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att garantera att Sveriges kommuner nås av detaljerad och lättförståelig information om FN-konferensens resultat, i synnerhet i de frågor som gäller de kommunala åtgärder som måste vidtas för att uppfylla Sveriges internationella åtaganden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge direktiv till kommunerna för att de skall kunna utarbeta kommunala handlingsplaner i de frågor som kräver åtgärder på kommunal nivå,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att analysera existerande nationella åtgärdsprogram inom miljö- och utvecklingsområdet samt presentera nya program reviderade utifrån de åtaganden som FN:s konferens Miljö och utveckling ålägger Sverige.
Stockholm den 27 januari 1992 Martin Nilsson (s) Ulrica Messing (s) Kent Carlsson (s)