Lövgrodan är en utrotningshotad art som enbart förekommer på ett fåtal platser i Skåne. En alltför omfattande granplantering har utgjort det största hotet. Ett annat hot som på senare år har kritiserats livligt är inplantering av signalkräftor i småvatten inom lövgrodans viktigaste reproduktionsområde i Ållskog (Oxhagen).
För att lövgrodan och andra groddjur ska finnas kvar i Sverige är det nödvändigt att deras livsmiljö skyddas. Naturvårdsverket har med stöd av 14 § naturvårdslagen fridlyst alla hotade eller sällsynta grod- och kräldjursarter i landet.
Sverige har skrivit under Bern-konventionen från 1979 om skydd av europeiska vilda djur och växter samt deras naturliga miljö. Sverige har anmälts för brott mot denna konvention just på grund av att lövgrodans överlevnad hotas genom att myndigheter tillåtit inplantering av signalkräftor. Ärendet är ännu inte slutbehandlat.
För två år sedan ställde jag en fråga till dåvarande miljöminister Birgitta Dahl om varaktigt skydd för löv- och lökgrodor. Hon svarade då att ''lagstiftningen ger möjlighet att skydda hotade arter'' och att ''dessa möjligheter skall utnyttjas''. Då frågan utgick från situationen inom Ållskog svarade ministern att naturvårdsverket var berett att svara för det fallet och slutade med: ''Därmed kan vi betrakta just den frågan som löst på ett lyckligt sätt.''
Men frågan är fortfarande inte löst. Det är just fallet Ållskog som ligger till grund för anmälan mot Sverige om brott mot Bern-konventionen.
I detta speciella fall har diskuterats möjligheten att besluta om naturreservat. Det kan förefalla väl drastiskt när det egentligen gäller smärre vattensamlingar.
Riksdagen har beslutat om biotopskydd som ska gälla från och med i år. Detta garanterar dock inte ett fullgott skydd för t.ex. sällsynta groddjur, därför att i allmänhet tillgodoses inte en sällsynt arts krav inom ett sammanhängande skyddat område utan av ett stort antal biotoper spridda inom en region.
USA har en speciell lagstiftning för hotade arter som innebär att man för vissa officiellt listade arter kan etablera ''kritiska områden'' med skydd motsvarande våra fornminnen.
Professor Ingemar Ahlén vid Sveriges Lantbruksuniversitet har skissat på en modell som skulle kunna gälla för Sverige. Han föreslår t.ex. att naturvårdsverket skulle få i uppdrag att fastställa officiella listor över hotade arter. För ett urval av dessa skulle ''kritiska områden'' etableras som inrymmer arternas livsnödvändiga biotoper. Alla planerade åtgärder för att säkra en arts överlevnad skulle sedan skrivas in i ett åtgärdsprogram.
Regeringen bör få i uppdrag att se till hur vi på bästa sätt kan skydda utrotningshotade arter. Modellen med ''kritiska områden'' bör övervägas i ett sådant sammanhang. Det viktiga är att Sverige lever upp till Bern-konventionen och bl.a. ger lövgrodan ett varaktigt skydd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det angelägna i att se över lagstiftningen så att utrotningshotade groddjur ges ett varaktigt skydd.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingela Mårtensson (fp)