Arbetsmarknadsläget i sydöstra Skåne är i en mycket besvärlig situation. Speciellt drabbad är Tomelilla kommun där den största industrin, Skaneks slakteri och Scan syd, har flyttat sin verksamhet från orten. Som en följd av detta har Bilspeditionen också flyttat sin verksamhet. Det blir en kedjereaktion där många mindre företag inte har underlag för att fortsätta driva sin verksamhet.
Totalt har under det senaste året över 500 arbetstillfällen försvunnit och detta skall sättas i relation till invånarantalet som är 12 500.
Den förändring av jordbrukspolitiken som riksdagen har beslutat om kommer också att medföra att antalet arbetstillfällen kommer att reduceras inom denna näring. Eftersom sydöstra Skåne domineras av jordbruksnäringen blir det många arbetstillfällen som blir berörda.
Fiskenäringen har stor betydelse för invånarna i sydöstra Skåne och speciellt Simrishamns kommun. Tillgången på torsk i Östersjön har i början av 1990-talet minskat kraftigt. Detta orsakas av mycket svaga årskullar de senaste åren samt en för detta torskbestånd överdimensionerad fiskeflotta. Den dåliga föryngringen beror framför allt på uteblivna saltvattensinbrott, men även på den kritiska miljösituationen i Östersjön. Här måste arbetet med att komma till rätta med föroreningar intensifieras.
Den allvarliga situationen för torsk har framtvingat en halvering av torskkvoterna i Östersjön mot tidigare år och 1992 kommer den svenska kvoten att vara nästan 20 000 ton mindre än 1991. Detta motsvarar en minskad intäkt på ca 180 milj.kr. till det svenska yrkesfisket. Åtskilligt tyder på att kvoten kan komma att fiskas upp långt före årets utgång, vilket skulle medföra ett torskfiskeförbud. Simrishamns fiskeflotta är till mycket stor del beroende av torskfisket då de flesta (ca 95 %) har inriktat sitt fiske efter just torsk. Detta medför att den kraftiga minskningen av torskkvoten och eventuellt fiskestopp kommer att innebära allvarliga problem för en redan hårt drabbad näring.
En internationell redskapsbestämmelse för fiske i Östersjön, anpassad för ett mera långsiktigt torskfiske, måste komma till stånd. En avvägning mellan trål och garnfiske måste särskilt beaktas. Detta bör presenteras vid Warszawa-kommissionens årliga sammanträde.
Behovet av att skydda Östersjöns kvarvarande bestånd av vildlax har för laxfiskets vidkommande medfört minskade kvoter och laxfiskestopp under vissa tider. Kraftiga prisfall har dessutom inträffat på marknaden genom lågprisimport av norskodlad lax. Samtidigt är fisket efter sill/strömming i Östersjön olönsamt på grund av överskott på marknaden och som en följd härav låga priser.
Särskilt allvarligt är det ekonomiska läget för de fiskeriföretag som gjort stora investeringar, i enlighet med statsmakternas rekommendationer, i nya eller bättre begagnade fartyg under senare delen av 1980-talet. Flera av dessa fiskeriföretag har i dag stora problem med likviditeten vilket medför att man inte klarar amorteringar och betalning av räntor på sina lån.
Den uppkomna situationen är så allvarlig att extraordinära åtgärder krävs för att mildra de negativa följderna.
Det ekonomiska statliga stödet till yrkesfisket sker enligt förordning SFS 1985:439. Av den framgår att amorteringstiden för fiskerilån och lånegaranti inte får överstiga 20 år. Vidare får ränte- och amorteringsfrihet medges i högst två år.
I samband med likviditetssvårigheter i fiskeföretagen kan anstånd med amortering av lån beviljas. Detta innebär dock inte en amorteringsfrihet utan amorteringen skall betalas i nästkommande avbetalning eller utslaget på kvarvarande amorteringstid.
Vid beviljande av statliga fiskerilån ges generellt ränteoch amorteringsfrihet de två första åren, och i de fall då investeringarna är stora skrivs amorteringsplanerna på maximalt tillåtna tiden 20 år.
Detta innebär att möjligheterna till åtgärder inom nuvarande regelsystem är mycket begränsade.
Förordningen bör ändras så att länsstyrelsen efter särskild prövning kan medge utökad amorteringstid samt bevilja ytterligare amorteringsfrihet utöver de i dag tillåtna två åren.
Om inga åtgärder vidtas kommer sannolikt ett antal av länets modernaste fiskefartyg att slås ut med allvarliga konsekvenser för sysselsättningen i en region som redan i dag är sysselsättningssvag.
Statens förluster kan, genom de statliga garantier och lån som utgått, bli stora om de högt belånade fiskeföretagen tvingas i konkurs. Samtidigt riskerar man att de satsningar som gjorts genom statens fiskeripolitik för att få fram dagens moderna och rationella fiskeflotta går förlorade, då det äldre mindre belånade tonnaget torde klara de kommande påfrestningarna bättre. I dag har Simrishamns fiskeflotta ca 18,5 milj.kr. i fiskerilån, ca 2 miljoner i avskrivningslån och uppskattningsvis 10 milj.kr. i statlig lånegaranti.
Förutom fiskeriföretagen drabbas fiskberedningsindustrin och de småföretag som sysslar med olika typer av service åt fisket. Vad gäller industrin måste möjligheten att på ett bättre sätt förädla fisken komma till stånd så att vi får en utbyggd förädlingsindustri i sydöstra Skåne. Utifrån en sådan förädling finns det också utrymme för att utveckla produkter för läkemedelsindustrin. De satsningar som görs på fiskindustrin bör koncentreras till Simrishamns kommun mot bakgrund av de goda utvecklingsmöjligheter som finns. Det föreligger redan goda traditioner och näringen är väl etablerad, samtidigt som det finns en närhet till de stora fångstområdena i Östersjön.
Livsmedelsproduktionen har de bästa förutsättningar att kunna utvecklas i Skåne. Produktionen bör därför styras till Skåne och speciellt sydöstra Skåne där det finns kunnig arbetslös arbetskraft samtidigt som de olönsamma enheterna avvecklas i övriga delar av landet. Det är viktigt att ta till vara den yrkeskunskap som finns i stället för att omskola dessa människor till andra yrken. Erfarenheterna från bl.a. Tyskland visar att betydande kapitalförstöring kan undvikas om staten medvetet koncentrerar strukturförändringarna inom jordbruks- och livsmedelshantering.
Som porten mot Europa intar sydöstra Skåne ett strategiskt läge och genom beslutet att bygga en Öresundsbro kan en ny k-region komma att utvecklas kring Köpenhamn--Malmö/Lund--Sturup.
Sydöstra Skåne har goda förutsättningar som etableringsort för näringslivet och då även vad gäller kunskapsföretag och distansberoende verksamheter. De unika natur- och kulturtillgångarna höjer attraktionskraften för dem som överväger att bosätta sig i regionen. För att kunna gå en gynnsam framtid tillmötes måste infrastrukturen förbättras främst inom kommunikationsnätet.
Elektrifiering och upprustning av länsjärnvägen Malmö--Ystad--Simrishamn har tagits upp i en annan motion. Men det är viktigt att påpeka att det allmänna kommunikationsnätet västerut har en oerhört stor betydelse för regionen. Det gäller även vägarna som måste upprustas. Såväl riksväg 12 på sträckan Sjöbo--Simrishamn som riksväg 10, sträckningen genom regionen.
Den sammanslagning som skett av förutvarande Väst- resp. Östtyskland och de förändrade transportmöjligheterna gör att kommunikationerna med Berlin och den nordiska godstrafiken över Polen kommer att ske via sydskånska hamnar. Nämnda godstrafik över Polen ökar vilket innebär att hamnen i Ystad måste byggas ut.
Riksdagen beslutade i december 1991 att bemyndiga regeringen att sälja sin 50-procentiga andel i Svalöfs AB, som staten äger tillsammans med Svenska Lantmännens Riksförbund (SLR).
Svalövs trädgårdsverksamhet är förlagd till Hammenhög i Simrishamns kommun och verksamheten består dels av Hammenhögs Frö AB, ett helägt dotterbolag som driver trädgårdsrörelsen i kommission för Svalöf AB, dels av renseriet som organisatoriskt tillhör Svalöf AB, men vars verksamhet är starkt integrerad med Hammenhögs Frö AB. Därutöver behandlas vallfrö och i någon mån baljväxt- och oljeväxtfrö för Svalöfs egen räkning.
Hammenhög är ett komplett trädgårdsföretag med resurser för växtförädling, produktion, marknadsföring och administration. De för verksamheten i Hammenhög grundläggande produktgrupperna är köksväxtfrö och grönytefrö, som båda är föremål för såväl förädling och produktion som marknadsföring. Övriga produktgrupper är ekonomiskt viktiga komplement. Hammenhögs verksamhet i sin nuvarande omfattning är starkt beroende av såväl konsument som yrkesmarknaden. Antalet anställda är ca 150.
Hammenhögs roll för länet och kommunen kan sammanfattas i tre punkter:Hammenhögs är en av Simrishamns största arbetsgivare och helt dominerande på orten.Hammenhögs är en viktig och närbelägen leverantör till länets trädgårdsföretag och kan därutöver erbjuda försök, demonstrationer och rådgivning. Hammenhögs är numera den största köparen i Sverige av svenkodlat grönytefrö, vilket är en odling starkt koncentrerad till den sydöstra delen av Kristianstads län.
Staten har ett dubbelt ansvar för Hammenhögs. Som hälftenägare i Svalöfs AB har staten varit med om att forma Hammenhögs till vad det i dag är som kommersiellt företag och forskningsinstitution. Som anslagsgivare har staten bidragit till Hammenhögs nuvarande inriktning med en omfattande köksväxtförädling som en grund för verksamheten.
Statens ansvar innebär självfallet inte ett åtagande för all framtid. Men i ett läge där många arbetstillfällen försvunnit från regionen och där sysselsättningen är låg så framstår det som rimligt krav att staten vid ett ägarskifte tillser att Hammenhögs får fortsatta möjligheter att utvecklas som företag och skälig tid att visa om det kan anpassa sig till en ny ägares lönsamhetskrav. Mer i detalj skulle det innebäraatt Hammenhögs också framöver får fortsatt anslag för en uppdragsfinansierad växtförädling, gällande köksväxter.att förädlingen, produktionen och marknadsföringen av grönytefrö får stanna i Hammenhög så länge det finns förutsättningar för svensk odling av grönytefrö.att företaget med bibehållna funktioner för växtförädling, produktion, marknadsföring och administration får fortsätta att verka i Hammenhög.
Turistnäringen har stor betydelse för regionens utveckling samtidigt som den varit en växande näringsgren. Sveriges Turistråd har i en nyligen presenterad rapport uppgett att turistnäringen i Sverige ger upphov till ca 235 000 arbetstillfällen, en omsättning på drygt 115 miljarder kronor och en total skatte- och avgiftsintäkt till stat, kommun och landsting på ca 72,5 miljoner. För regionens kommuner, Simrishamn och Tomelilla, har turistnäringen inneburit en total omsättning på 260 miljoner, 340 arbetstillfällen (helårsvecka) och en skatteintäkt på ca 8 miljoner.
För regionen är det viktigt att turistnäringen fortsätter att utvecklas på ett positivt sätt. Därför är det viktigt att näringen får stöd av både ett regionalt och nationellt turistråd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om infrastrukturella satsningar i form av vägar och hamnutbyggnad inom regionen Österlen,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att arbetet med föroreningarna i Östersjön intensifieras,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de ekonomiska insatserna för forskning kring utsättning av torsk i Östersjön ökas,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationell redskapsbestämmelse för fiske i Östersjön,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökad amorteringsfrihet av statliga fiskerilån,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förläggning av förädlingsindustri för fisk till Simrishamn,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om livsmedelsproduktion i sydöstra Skåne,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens ansvar och fortsatt anslag till Hammenhögs Frö.
Stockholm den 24 januari 1992 Kaj Larsson (s) Börje Nilsson (s) Maja Bäckström (s) Johnny Ahlqvist (s)
1 Yrkande 1 hänvisat till TU