I juni 1992 hålls FN:s konferens om Miljö och utveckling i Rio de Janeiro. Den förväntas resultera i en internationell aktionsplan, Agenda 21, en principdeklaration som kallas Earth Charter, och konventioner dels om bevarad biologisk mångfald, dels om klimatförändringar.
Det är viktigt att Sverige deltar i förberedelsearbetet för att göra konferensen så framgångsrik som möjligt. Lika viktigt är att konferensen följs upp med ett aktivt arbete. Det gäller både att bidra till det internationella arbetet för att förverkliga besluten och att omsätta dem i praktisk handling här i Sverige. Att visa handlingskraft på hemmaplan är en framgångsrik väg för att skapa förtroende internationellt.
För att förverkliga Rio-konferensens beslut behövs ett lokalt förankrat arbete. Myndigheter på olika nivåer, kommuner, landsting och ideella organisationer måste samarbeta kring detta. Nationalkommittén för UNCED bör sammanställa en rapport efter konferensen och se till att den får god spridning ute i kommunerna. Rapporten bör redovisa vad som måste göras för att Sverige ska uppfylla sina åtaganden.
De nationella åtgärdsprogram som redan finns inom miljöområdet måste revideras mot bakgrund av resultaten på Rio-konferensen.
Miljödepartementet bör avsätta resurser för projektanslag, så att kommuner och föreningar kan ansöka om medel för att upprätta handlingsplaner. Det finns också planer på att ordna en riksomfattande miljökampanj efter konferensen. Även för detta ändamål skall miljödepartementet kunna bevilja projektanslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av uppföljning av FN:s konferens Miljö och utveckling i Rio de Janeiro.
Stockholm den 27 januari 1992 Annika Åhnberg (v)