Det förekommer stora utsläpp av mineraloljor i naturen i samband med läckage från t ex grävmaskiner och skogsmaskiner. Detta vållar betydande och bestående skador på natur och miljö.
Tidigare har det inte funnits fullgoda alternativ till dessa mineraloljor. I dag finns det vegetabilisk hydraulolja med god funktion även vid låga temperaturer. Utvecklingsarbetet är intensivt för att framställa vegetabiliska oljor som i alla avseenden är likvärda eller bättre än mineralolja.
Utsläpp av vegetabilisk olja medför obetydlig eller ingen skada på natur och miljö. Priset på vegetabilisk olja är i dag högre än för mineralolja, men innebär ändå en mycket billig försäkringspremie för att undvika bestående natur- och miljöskador.
God totalekonomi
Totalekonomiskt är det mycket lönsamt att så snabbt som möjligt gå över till vegetabilisk hydraulolja på alla maskiner och fordon som utför arbete i skog och mark, t ex entreprenadmaskiner, lastkranar på lastbilar, lantbruks- och skogsmaskiner.
För få till stånd en sådan övergång bör det i lag förbjudas att använda mineralolja som hydraulolja på ovan nämnda typer av maskiner. Nu måste det bli en rimlig övergångstid. Sannolikt 3--5 år, men det är viktigt att beslut tas snarast. Samtidigt är det viktigt att stimulera till en successiv övergång så att produktion och marknad kan byggas upp. Därför bör vegetabiliska hydrauloljor få en miljöbonus, så att de prismässigt kan konkurrera med mineraloljorna. Finansiering bör ske genom en avgift på mineraloljor. Principen skall vara ''att den som förorenar skall betala''. Det är också samma teknik som har tillämpats för att stimulera övergången från blyad till blyfri bensin. Resultatet av detta är att t ex OK nu kan erbjuda blyfri bensin för alla bilar. Ett liknande resultat kan förväntas avseende hydrauloljor. Alla oljebolag kommer relativt snart att kunna erbjuda vegetabiliska hydrauloljor som alternativ.
En övergångstid på 3--5 år gör att maskinägarna får möjlighet att övergå till vegetabilisk olja i samband med att oljebyte är motiverat av tekniska skäl, vilket begränsar merkostnaden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud mot mineralbaserade hydrauloljor och om stimulans för övergång till vegetabiliska hydrauloljor.
Stockholm den 24 januari 1992 Ivar Franzén (c) Rune Thorén (c)