Mineraloljan har i dag ersatt vegetabiloljan i många tillämpningar. Med en stigande miljömedvetenhet ökar intresset för växtrikets oljor.
Utmärkande för de vegetabiliska oljorna är att de är biologiskt nedbrytbara. De är ofarliga att använda och har hög smörjförmåga. Förnyelsebara råvaror används vid framställning. Svenskt jordbruk kan utnyttjas som en resurs i miljöarbetet.
Raps används inom livsmedelssektorn och för framställning av vegetabiliska oljor för tekniskt bruk. Medan användningen av raps inom livsmedelssektorn har ökat med 80% sedan 1975 går utvecklingen inom det tekniska området trögt. Till alldeles övervägande del beror detta på det avsevärt högre priset jämfört med mineraloljor.
Inom skogsindustrin, verkstads- och byggnadsindustrin, jordbruks-, tvättmedels- och tryckeribranschen används vegetabiliska oljor i stor utsträckning, trots det högre priset, eftersom de ger en bättre arbetsmiljö.
I Tyskland och Österrike sker stora satsningar på rapsolja. I Österrike har under året odlats 10.000 ha raps för framställning av biodiesel, s.k. rapsmetylester.
Kanada är föregångsland för rapsanvändning. Rapsen odlades första gången i Kanada 1955. Sedan dess har odlingen stadigt ökat för att 1990 omfatta 3 miljoner ha. Expansionen beror främst på målmedveten marknadsföring genom ett unikt branschsamarbete där odlare, industri och handel samarbetar på ett framgångsrikt sätt.
I Frankrike har forskare efter fem års utvecklingsarbete på det franska petroleuminstitutet lyckats utvinna ett högvärdigt motorbränsle av vegetabilisk olja. Produkten har fått namnet Diester (av Diesel-ester). Bränslet har under 16 månader testats på traktorer, lastbilar och personbilar med lysande resultat. Sammanlagt 100.000 mil har körts under testperioden.
En fördel med det nya bränslet är att sothalten i avgaserna bara är en tiondel av en dieseldriven motors. Vid en 50/50-blandning minskar partikelutsläppen med 40 procent jämfört med ren diesel, dessutom minskar oljeberoendet. Tack vare miljöfördelarna har redan fyra större städer beslutat att köra sina bussar på diesel- Diesterblandning.
I Sverige är rapsoljan mycket dyrare än diesel. Rapsoljan för tekniskt bruk har inte minst av arbetsmiljöskäl kommit för att stanna. Massiva åtgärder måste till inom forskning, utveckling och marknadsföring för att lansera befintliga produkter och utveckla nya. Ekonomiska styrmedel måste utnyttjas för att åstadkomma rätt miljövärdering av rapsoljan.
Jordbruksverket har undantagit raps från omställningsbidraget. Skälet till detta anges vara den obalans som råder på fodermarknaden från oljeväxter. Vi anser att raps är ett utmärkt alternativ. Odlingen bör därför ingå i omställningsprogrammet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vidgad användning av vegetabiliska oljor.
Stockholm den 23 januari 1992 Marianne Jönsson (c) Agne Hansson (c)