Naturvårdsverkets A-90-bestämmelser (SNFS 1989:12) inskränker möjligheterna att utrusta äldre bilar än 1989 års modell med katalysator samt bilar av 1989 års modell då den upp till femåriga avgasgarantin utgår och bilägaren har att svara för att bilen uppfyller grundkraven i avgashänseende.
Dessa A 90-bestämmelser innebär att det endast är billeverantören som får ansöka om modifiering i tidigare typintyg. Dessa bestämmelser är också den huvudsakliga orsaken till att endast två billeverantörer erbjuder bilägare möjligheter att tilläggsutrusta sina bilar med katalysatorer och att inga oberoende leverantörer kan erbjuda egna tekniska lösningar.
Ökad konkurrens -- främjar utvecklingen
Därför måste dessa bestämmelser ändras så att det blir möjligt för andra än billeverantörer att ta fram s.k. katalysatorkit. Detta möjliggör för bilägarna att förse sina bilar med kompletterande utrustning för avgasrening och underhålla sina bilar till lägre kostnader när de själva måste svara för att kraven uppfylls när det gäller avgasutsläppen.
Genom undersökningar som tidigare utförts av SPK är det fastställt att icke konkurrensutsatta delar, inom det s.k. märkessystemet, betingar ett väsentligt högre pris än konkurrensutsatta delar. Så är även fallet med katalysatorer, vilket prisjämförelser mellan ''originalprisdelar'' i Sverige och ''konkurrensdelspriser'' i Tyskland och USA visar.
Trafikutskottet har i sitt betänkande 1989/90:TU21 sid 16 gjort ett uttalande i samma riktning. ''Utskottet vill understryka att avgaskraven samt certifierings- och bilprovningsbestämmelser inte får vara så utformade att de förhindar utveckling och försök med ny teknik.''
Förbud att försämra -- ej att förändra
A 90-bestämmelserna innebär förbud att förändra och det borde istället vara förbud att försämra. I nuvarande utformning är bestämmelserna i många fall en effektiv broms för en positiv utveckling.
Utvecklingen av nya bensinkvaliteter går snabbt och bilägare som tidigare var hänvisade till att tanka blyad bensin kan nu tanka bensin utan bly. Detta möjliggör att -- förutom de ca 600.000 relativt nya bilar som kan köras med blyfri bensin utan bränsleadditiv -- i princip hela den övriga bilparken kan utrustas med katalysatorer.
Det är sannolikt inte ekonomiskt försvarbart att utrusta de äldsta bilarna med katalysatorer eller annan tilläggsutrustning för att erhålla optimala sänkningar av avgasemissionen, men det bör snarast utredas hur stor del som är ekonomiskt rimligt att utrusta med katalysatorer eller annan tilläggsutrustning samt hur stor ekonomisk stimulans som krävs för att få bilägarna att göra detta.
Det är enligt vår mening viktigt att denna utredning kommer till stånd eftersom flera undersökningar visar att modern avgasreningsutrustning ger goda miljöeffekter. En svaghet är dock kallstarterna. Den nackdelen kan kompenseras genom att bilarna utrustas med motorvärmare, el- eller bensindrivna. Den föreslagna utredningen bör därför också redovisa förekomsten av motorvärmare och hur de används, samt komma med förslag om åtgärder som på ett energieffektivt sätt kan minska antalet kallstarter och därmed väsentligt öka avgasreningsutrustningens verkningsgrad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen att som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om naturvårdsverkets bestämmelser på avgasområdet,
2. att riksdagen hos regeringen begär utredning om ökad användning av avgasreningssystem och avgasreningssystemens verkningsgrad.
Stockholm den 24 januari 1992 Ivar Franzén (c) Lennart Brunander (c)