Genom lagstiftning fastslås marknadens spelregler och därmed kan marknadsekonomin bli ett instrument för en offensiv miljöpolitik. Med ekonomiska styrmedel kan människors handlande anpassas till vad naturen tål.
Marknaden kan i likhet med ekologiska system i stor utsträckning förändras och anpassa sig till nya villkor genom att den reagerar på skiftande signaler som på olika sätt mäter hur bra dess olika aktörer lyckas med sina föresatser.
Många liberala värderingar inom miljöpolitiken är numera allmänt accepterade i samhället och etablerade ståndpunkter i den senaste regeringsförklaringen. Nu måste arbetet gå vidare -- miljön tål inte att vänta.
En viktig uppgift för miljöpolitiken är att se till att människor och företag blir effektiva i sitt resursutnyttjande och väljer miljövänliga produkter. Det handlar dels om att genom ekonomiska styrmedel styra konsumtion och produktion, dels att uppmuntra återvinning i största möjliga mån.
Miljöavgifter används i viss utsträckning för att styra människors och företags agerande. Arbetet med ekonomiska styrmedel måste nu utvecklas omgående. Miljöavgifter skulle mycket väl kunna läggas på betydligt fler ämnen än vad som görs för närvarande, t.ex. kadmium i handelsgödsel, träskyddsmedel och organiska lösningsmedel.
Miljörevisorer
I ett system med miljöavgifter och andra former av ekonomiska styrmedel finns starka skäl att införa ett system med miljörevisorer i företagen. Dessa skall utses av aktieägarna och får därmed som naturlig uppgift att bevaka att företagsledningen verkligen väljer det med hänsyn till de ekonomiska styrmedlen mest kostnadseffektiva sättet att bedriva verksamheten.
Inom företagen skulle interna materialbalanser över vilka ämnen som används i produktionen ge en god kontroll över företagens resurshushållning.
Återvinning
Uppmärksamheten kan inte längre riktas enbart mot fabriksskorstenar och kommunala soptippar. Nu gäller det också den egna bilens avgasrör och de egna hushållssoporna. Tyvärr är källsortering av hushållssopor ännu inte infört i landets alla kommuner, vilket är en svaghet.
I en ekologisk marknadsekonomi är återvinning av avfall en självklar nödvändighet. Vi anser att en återvinningslag med generella krav på återvinning och begränsning av avfall bör införas. Avgörande för att en sådan lag skall fungera är bl.a. att en ren marknad får växa fram för källsorterat avfall. I samspel med ekonomiska styrmedel för att få bort miljöfarliga produkter och onödiga förpackningar skulle detta möjliggöra resultat.
Internationellt perspektiv
Sverige bör internationellt verka för principerna för den ekologiska marknadsekonomin. I det nordiska och europeiska samarbetet är det viktigt att reglerna utformas på liknande sätt, dels för att undvika att företag flyr från Sverige och vår del av världen, dels för att företagen inte ska komma undan avfallshanteringen genom att exportera ohälsosamt avfall till något annat land.
Under de senaste åren har uppmärksamhet riktats mot europeiska företag som exporterat avfall till u-länder, som trots att de saknat möjligheter att omhänderta avfallet på ett tillfredsställande sätt tagit emot sopor mot betalning. För u-länderna har det givit inkomster men konsekvenserna för människor och natur är oacceptabla.
Baselkonventionen, som även Sverige undertecknat, är ett första steg mot att stoppa denna okontrollerade export av avfall. Sverige bör verka för att ytterligare steg tas i den riktningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljörevisorer,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en återvinningslag,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges roll i det internationella miljösamarbetet.
Stockholm den 24 januari 1992 Siw Persson (fp) Håkan Holmberg (fp)