Sammanfattning
Att komma till rätta med miljöproblemen är avgörande för mänsklighetens framtid. Människan har alltför länge förbrukat jordens tillgångar istället för att enbart bruka dem. Denna insikt måste genomsyra all mänsklig verksamhet.
I-länderna har ett speciellt ansvar för att förändringar i vårt världssamfund ger ett ekologiskt anpassat samhälle. I- länderna har orsakat en stor del av miljöskadorna och är ensamma om möjligheterna att vända utvecklingen.
Åtgärder: Miljöplan ''Sverige år 2000'' vilken innebär att intressenterna i en bransch går samman och kommer överens om hur den egna branschen ska kunna ingå i en bärkraftig utveckling. Planen kan sträcka sig över en 30- årsperiod där man mer i detalj bestämmer vad som ska genomföras under den närmaste 10-årsperioden och har ett handlingsprogram för resterande tid som ständigt kan utvecklas utifrån erfarenheter och forskning.
Konkreta och tidsmässigt näraliggande förslag som bl.a. är förutsättningar för miljöplan ''Sverige år 2000'': Skatter och avgifter måste ligga på råvaror och icke förnybar energi.De anställda måste få ökat inflytande över miljöarbetet.Miljöarbetet måste bedrivas på alla nivåer, inte minst lokalt. Alla kommuner bör vara Eko- kommuner.Konsumenterna måste ges ökade miljöförbättringsmöjligheterDet internationella miljöarbetet måste bedrivas kraftfullt bl.a. inom klimatfrågor men får inte betyda avkall på inhemska åtgärder.Natursresursräkenskaper måste tas fram som ett komplement till de traditionella nationalräkenskaperna.Våra miljö- och forskningsinstituts anslag måste öka.Kemikalie-, varu- och avfallshanteringen måste ingå i slutna kretslopp.Den biologiska mångfalden måste säkras.
Utöver förslagen i denna motion som anger grunderna, återfinns förslag som berör miljöpolitiken i särskilda motioner när det gäller trafik, jordbruk, näringspolitik, energipolitik och vissa internationella miljöfrågor m.m. På miljöområdet återfinns också flera kommittémotioner.
Sammanställning av yrkanden till budget utöver regeringens Eko-kommunprojekt 5 000 000 Stockholms internationella miljöinstitut SEI 2 500 000 Visst internationellt samarbete 5 000 000 För utveckling av naturresursräkenskaper 5 000 000 Kemikalieinspektionen 3 000 000 Kalkningsåtgärder 30 000 000 Miljöforskning 15 000 000 Förvärv av värdefulla naturområden 100 000 000 Skötsel av värdefulla naturområden 10 000 000 Fond för landskapsvård 250 000 000 Sanering av miljöskadade områden 10 000 000 Skyddsåtgärder i samband med konkurser 15 000 000 Summa: 450 500 000
Vinna eller försvinna
Människan har varit framgångsrik som art betraktad; så framgångsrik att hon blivit ett hot mot sig själv och mot jordens överlevnad. Den livsstil som råder i industriländerna skulle kunna vara hållbar om vi var en halv miljard. Men jordens befolkning uppgår snart till 5,5 miljarder. Om vi lyckas bryta trenden nu, så kan vi få en utplaning av befolkningstillväxten vid 12 miljarder. Om människan fortsätter att ignorera de ekologiska sambanden så undergräver hon sin egen existens. Naturen har konsekvent slagit ut de arter eller hela system, som inte anpassat sig till helheten. Vår kamp nu handlar om mänsklighetens och andra arters överlevnad.
Människan kan med hjälp av sin fantasi, intelligens, erfarenheter, kreativitet och kärlek klara problemen och skapa en utveckling, som ryms inom de ekologiska ramarna och erbjuder alla barn som föds rimliga livsvillkor.
Att arten varit framgångsrik betyder inte att alla människor lever ett gott liv. Tvärtom så är möjligheterna att använda jordens resurser fördelade på ett fruktansvärt orättvist sätt mellan industrialiserade länder och utvecklingsländer och inom varje land.
Det finns bara en produktion
Livet på jorden drivs av energiflödet från solen. Det finns i stort sett bara en produktion i ordets egentliga mening på jorden -- fotosyntesen, som drivs av energin från solen. För våra liv är vi beroende av att denna enda verkligt uppbyggande verksamhet kan fortgå. Den är basen för allt annat liv på jorden. Solsystemets livstid är inte oändlig, men med en livslängd på många miljarder år så är det ändå i vårt mänskliga perspektiv oändligt.
Det som vi vanligen kallar produktion är i själva verket konsumtion av naturresurser. Hela vårt ekonomiska system är uppbyggt kring denna förmenta produktion och dess tillväxt. Men ska vi lyckas vrida utvecklingen rätt så måste vi respektera den ekologiska verkligheten. Vår ekonomi -- hushållning -- måste baseras på ett optimalt (inte maximalt) utnyttjande av naturens resurser. Vi kan inte upphöra att använda jordens resurser, men vi kan göra det på ett uthålligt sätt. Vi måste förändra innebörden i begreppen tillväxt och ekonomi.
Homo ekologikus?
Ekonomi och ekologi är två besläktade begrepp, som hämtats från grekiskan. Ekonomi betyder närmast hushålla och ekologi betyder ungefär läran om huset som vi bor i, dvs. jorden, och naturens samband. Det förefaller självklart att läran om livets förutsättningar skulle vara utgångspunkten för en förståelse av hur vi kan hushålla, men så är det inte. Det ekonomiska livet betraktas som en särskild del av verkligheten utan beröring med ekosystemen.
Människan har existerat i kanske två miljoner år. Under så gott som hela den tiden har hon levt i samklang med ekosystemen. Det är bara under de senaste tiotusen åren och särskilt under industrialismens tvåhundraåriga epok, som hon hårdhänt skapat om sin omgivning. Den tid vi lever i är ett exceptionellt undantag, i evighetens perspektiv en kort svindlande sekund, som hotar att ödelägga allt.
Miljöplan ''Sverige år 2000''
Det har tagit mänskligheten en kort tid att förvrida utvecklingen. Från och med nu måste vi arbeta mycket målmedvetet för att vrida den rätt. Utsläpp av klimatpåverkande gaser, försurning av luft, mark och vatten, övergödning av vattendrag och hav, utarmning av jordens biologiska mångfald, kemikaliehanteringens långsiktiga miljöeffekter eller konsekvenserna av en olycka, uttunningen av ozonskiktet... Miljöproblemen är komplexa och kan inte rangordnas. Vi måste handla så att produktions- och konsumtionsmönstret i grunden ändras och ingår i cykliska förlopp.
Låt oss sätta som mål att Sverige om 30 år ska vara ett samhälle baserat på en ekologisk grundsyn. Det är inte ett förslag om att basera samhället på en ideologi eller världsåskådning; det är ett förslag om att inse de ekologiska realiteterna. Vi måste behandla naturen så att den uthålligt kan ge oss vår försörjning och en bra livsmiljö. Livets grundförutsättningar är inte förhandlingsbara.
Låt oss sedan dela upp detta 30-årsperspektiv i tre faser och skissa på handlingsprogrammet för de två senare, men lägga fram ett mer detaljerat förslag för den närmaste 10- årsperioden. Vi vet att de mål som riksdagen tidigare satt upp när det gäller reduktion av utsläpp är otillräckliga. T.ex. kommer inte ens målet att minska kväveutsläppen till 1995 med 30 % från 1980 års nivå att kunna uppfyllas. Hittills har redovisningen av miljöproblemen å ena sidan gjorts alltför övergripande och åtgärderna å andra sidan i huvudsak koncentrerats på varje utsläppskälla för sig utan relation till den totala utsläppsproblematiken.
Nu måste arbetet bedrivas handlingsinriktat. Det finns i dag data över hur olika branscher och verksamheter bidrar till miljöproblemen. Mot bakgrund av en redovisning av sådana data bör en handlingsplan upprättas. I stället för att bedöma vilka minskningar som ter sig rimliga med ett traditionellt synsätt på tillväxt och produktionsutveckling så måste vi bedöma vilka minskningar som är nödvändiga och därefter ställa frågan: Hur ska de uppnås?
För varje område som har stor betydelse för miljön, t.ex. bilismen, ska konkreta branschprogram tas fram: Det innebär överläggningar med biltillverkarna och representanter för andra trafikslag, de fackliga organisationerna, motororganisationerna, trafikhuvudmännen, oljeindustrin. Man kan inte räkna med att åstadkomma resultat när det gäller bilismen om man inte också är beredd att ställa krav på aktivt handlande från sådana tunga aktörer som oljeindustrin och biltillverkarna. Kraven måste ställas från regering och riksdag. Marknaden förmår inte utan styrning från samhällets sida ta hänsyn till miljön. Diskussionerna måste leda till att mål läggs fast och medel att uppnå dem redovisas.
Konsekvenser när det gäller sysselsättning och utveckling måste analyseras och strategier utarbetas. Exempel på viktiga frågeställningar: Hur snabbt kan vi få en bilpark anpassad till annat än fossilbränslen? Hur stora blir kostnaderna för olika aktörer? Hur ser de optimala trafiksystemen ut? Olika branschprogram bör upprättas, redovisas och följas upp kontinuerligt. Branschvisa genomgångar bör också kopplas till informationskampanjer riktade till allmänheten om hur negativa miljökonsekvenser kan undvikas.
Branscher som bör komma i fråga utöver bilbranschen är t.ex. stålindustrin, byggbranschen, kemikalieindustrin och skogsindustrin.
Vänsterpartiet föreslår att riksdagen hos regeringen begär förslag till handlingsprogram i enlighet med vad som ovan skissats.
Skatter och avgifter
Skatter och avgifter ska styra i riktning mot minskat råvaruuttag och ökad återvinning när det gäller produktionen. Energiförbrukningen ska styras bort från fossil- och kärnkraftsenergi till förnyelsebara energiflöden. Energibeskattning behandlas i en särskild motion. Beskattning av bilismen bör koncentreras på beskattning av fossila drivmedel. Styrande avfallsavgifter bör tas ut.
Det är ett gigantiskt arbete att lägga om skattesystemet i den riktningen. Det är ett arbete som måste vara noggrant förberett och analyserat och olika aktörer måste ges rimlig omställningstid. De förändringar som hittills gjorts har endast åstadkommit marginella förändringar. Det är ett arbete, som måste sättas i relation till internationella processer. Vänsterpartiet föreslår därför att en sådan omläggning av skattesystemet närmare utreds.
Det behövs ökat inflytande för de anställda
I budgetpropositionens miljöbilaga skriver regeringen:
sid 9: ''En god livsmiljö förutsätter att människor som berörs lokalt kan påverka utvecklingen av sin egen närmiljö.''
sid 6: ''Var och en har en del i ansvaret att värna en god livsmiljö. Den enskilde har som konsument, företagare eller markägare goda möjligheter att genom egna beslut främja en positiv utveckling.''
Av de här två citaten framgår att en stor kategori människor uppenbarligen inte existerar för regeringen: de anställda. Regeringen känner till konsumenter, företagare och markägare, men att många även är lönearbetande har man aldrig hört talas om. På arbetsplatserna kan mycket ändras som förbättrar miljösituationen. Vänsterpartiet anser att arbetsmiljön tillhör den närmiljö, som man måste ha rätt att påverka. En rätt som i dag är mycket begränsad. De anställda och deras fackliga organisationer har god kännedom om råvarors och processers miljöpåverkan, både när det gäller inre miljö, arbetsmiljö och yttre miljö.
Varför har man inte från samhällets sida hittills bättre tagit tillvara den kunskapen och erfarenheten? Jo, därför att det fortfarande är en fråga om makt -- arbetsgivarens makt att leda och fördela arbetet och att handla oansvarigt när det gäller miljö och hälsa. De som arbetar på en industri måste ges rätt att påverka dels sin egen arbetsmiljö, dels företagets produktion så att den styrs bort från insatsvaror och processer som har negativ miljöpåverkan.
Sambandet mellan den inre miljön, arbetsmiljön och den yttre miljön är uppenbart. Det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön, men de fackligt förtroendevalda spelar en mycket stor roll när det gäller kampen för en bättre arbetsmiljö. (Så stor att en majoritet av de tillfrågade i en undersökning för något år sedan trodde att det var facket som hade ansvaret för arbetsmiljön.) Särskilt betydelsefull är skyddsombudens verksamhet.
De ämnen som ger upphov till arbetsmiljöproblem orsakar också till stor del problem i den yttre miljön. Den omfattande kunskap och erfarenhet som genom årens lopp byggts upp inom fackföreningsrörelsen kan därför bli till utomordentligt stor nytta för miljöskyddsarbetet i samhället i övrigt. De praktiska erfarenheterna av att arbeta med olika ämnen är viktiga. Mer av forskningen kring ämnens miljöpåverkan borde ta sin utgångspunkt i arbetarnas erfarenheter. Det finns fortfarande en tydlig tendens att bagatellisera arbetsmiljöproblem orsakade av miljöfarliga ämnen. Skrämmande ofta får människor med arbetsskador felaktiga diagnoser.
När det gäller arbetsmiljön har skyddsombuden rätt att stoppa arbeten som innebär omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv och hälsa, om rättelse inte omedelbart kan uppnås. Det finns berättigad kritik mot lagtextens utformning. Rätten tillkommer enbart skyddsombudet -- inte det lokala facket som sådant. På så sätt bryts arbetsmiljöarbetet ut ur det fackliga arbetets helhet. Rätten borde alltså enligt lagen tillkomma det lokala facket, som sedan i sin tur delegerar den till skyddsombuden.
Rätten är också begränsad så tillvida att den är temporär i avvaktan på yrkesinspektionens ställningstagande. Den enskilde arbetaren har också rätt att avbryta sitt eget eller en arbetskamrats arbete på samma grunder, men med skyldighet att omedelbart meddela arbetsgivaren och därefter skyddsombudet. Hur omedelbar och allvarlig fara skall definieras är oklart, vilket leder till tolkningstvister och osäkerhet om när stoppningsrätten gäller. Vänsterpartiet anser att lagen skall förtydligas så att det blir ställt utom allt tvivel att rätten också gäller arbeten vilkas skadliga effekter blir synliga först på lång sikt.
Det måste också skapas effektiva sanktionsmöjligheter mot den arbetsgivare som inte vidtar åtgärder när missförhållanden leder till att arbete har stoppats. Det lokala facket måste ges rätt att vidta stridsåtgärder för att få rättelse till stånd. I dag händer det allt för ofta att arbetsgivaren underlåter att genomföra ändringar eller bara gör marginella förbättringar. Denna rätt till stridsåtgärder skall även gälla när arbete stoppats på grund av fara för den yttre miljön.
När det gäller den yttre miljön finns inte stoppningsrätt över huvud taget. Vänsterpartiet anser att sådana rättigheter borde införas och i lag regleras. Även när det gäller den yttre miljön borde rättigheten tillkomma fackföreningen som sådan och sedan delegeras till fackligt förtroendevalda med detta verksamhetsområde. Dessa skall alltså ha rätt att stoppa ett arbete som innebär allvarlig fara för miljön eller för människors hälsa. Enskild arbetstagare skall också ha motsvarande rättighet.
Ökade fackliga befogenheter och ökat samarbete med facket kommer att underlätta övergången till mer miljöanpassad produktionsteknik, bättre råvaror och bättre slutprodukter. Till allt detta kommer det faktum att ökat inflytande över såväl den inre som den yttre miljön ger arbetet ett mer meningsfullt innehåll, ger arbetaren makt och inflytande över sitt arbete.
Eko-kommunerna
Arbetet för ett ekonomiskt och ekologiskt uthålligt Sverige måste utföras på alla nivåer. Kommunerna är mycket viktiga och har ett speciellt ansvar. I kommunerna finns de beslutande församlingar, kommunfullmäktige och nämnder, som står människorna närmast och har bäst kännedom om och överblick över de lokala problemen. Kommunerna ansvarar bl.a. för planering av infrastruktur, bebyggelse och avfallshantering.
Ett antal kommuner i landet ingår sedan ett drygt år tillbaka i det s.k. eko-kommunprojektet. Arbetet bedrivs på olika sätt i de olika kommunerna, men grundtanken är gemensam: Ett systematiskt arbete för en genomgripande förändring av samhället till en bättre ekologisk anpassning. Projekten är till sin natur sektorsövergripande. Gränser mellan kommuner, myndigheter, centrala, regionala och lokala nivåer, måste överskridas. Man arbetar med nya lösningar för reningsverk, avfallshantering, bättre information, stöd till alternativ odling, vänortssamarbete med kommuner i Östeuropa m.m.
För det fortsatta arbetet med eko-kommunprojektet behövs ett tillskott av statliga medel under den kommande treårsperioden. Vänsterpartiet föreslår därför att riksdagen anslår 15 000 000 kr fördelat över treårsperioden. För budgetåret 1992/93 anvisas 5 000 000 kr.
Kommunernas miljöskyddsverksamhet
I budgetpropositionen aviserar regeringen indragningar från kommunerna i storleksordningen 5--10 miljarder kronor för 1993. Vänsterpartiet motsätter sig av många skäl den aviserade indragningen. Detta tas upp i andra motioner. Det finns mycket stor risk att så omfattande indragningar kommer att göra det svårt för kommunerna att bedriva en tillräcklig miljöskyddsverksamhet. Kommunerna har under senare år fått allt mer omfattande uppgifter när det gäller miljöskyddet. Det är mycket viktigt att de också har resurser att utföra dessa uppgifter.
Undersökningar visar att det behövs en utökning av miljötillsynen. Många verksamheter som ger upphov till negativ miljöpåverkan står i dag inte under samhällets tillsyn. Det behövs en utökad kommunal verksamhet på detta område. Regeringen bör redovisa en analys av möjligheterna att fortsatt bedriva den kommunala miljöskyddsverksamheten på en hög ambitionsnivå.
Konsumenterna och miljön
Det går trögt med arbetet att miljömärka produkter. I den partssammansatta miljömärkningsstyrelsen har industrins och Grossistförbundets företrädare försökt få bort en av sekreterarna med motivering att han också varit konsult åt Naturskyddsföreningen. I grunden handlar problemen om vad miljömärkningen ska värdera. Producentsidan har bl.a. velat blanda in andra kriterier än de som har med miljökonsekvenserna att göra. En bra miljömärkning av produkterna i handeln är mycket värdefull ur konsumentperspektiv. Det är därför beklagligt att arbetet går så sakta och att det misskrediteras genom Grossistförbundets och Industriförbundets agerande.
Det finns anledning att se över sammansättningen av miljömärkningsstyrelsen. Själva konstruktionen med representanter för olika partsintressen måste ifrågasättas. När det gäller miljömärkning måste miljöaspekten vara viktigast. Andra egenskaper hos produkten får redovisas på annat sätt.
Också på andra sätt har ambitionerna att ge konsumenterna bättre kunskap om produkters miljöeffekter lett till hårdnackat motstånd från producentsidan. Så har t.ex. Kommunförbundets länsavelning i Värmland publicerat en lista över produkter som handeln bör undvika pga deras negativa miljöpåverkan. Mot detta har producentsidan protesterat. I Göteborg har kommunen också agerat för att mer aktivt förbättra miljöinformationen och mött motstånd.
Enligt lagen om kemiska produkter så är det den som tillverkar eller importerar en kemisk produkt, som bär ansvaret för att miljöfarliga produkter ersätts med mindre farliga. Det är uppenbart att detta ansvar långt ifrån alltid tas. Det arbete som bedrivs från t.ex. kommuner för att förbättra miljöinformationen till konsumenterna måste uppmuntras.
Riksdagen har tidigare uttalat att denna s.k. substitutionsprincip måste få större genomslag, bl.a. genom system där kemiska produkter klassificeras. Vänsterpartiets förslag är att ett sådant klassificeringssystem kombineras med ett avgiftssystem.
Offensiv miljöpolitik i förhållande till EG
Det är fullt möjligt att minska koldioxidutsläppen inom EG och det övriga Europa kraftigt och att göra det samhällsekonomiskt lönsamt. Industriländerna måste minska sina koldioxidutsläpp med minst 50 % under de kommande 30 åren. Om utvecklingen fortsätter som nu kommer i stället utsläppen att öka med 20 %. Genom en konsekvent satsning på förnybar energi och effektivisering kan en minskning på 60 % uppnås. Hindren är många. Den storskaliga energiindustrin, t.ex. de transnationella oljebolagen, bromsar förändringen. Det krävs ett beslutsamt politiskt arbete för förändring av energimarknadens struktur och för en ökad användarstyrning. Effektivitetsnormer på produkter, räntefria eller lågräntelån till energiinvesteringar är några medel. Sverige måste gå i spetsen för denna utveckling.
EES-avtalets miljökonsekvenser skall belysas inför riksdagens hantering. Det är bra, men man måste ställa frågan: Vad kommer de miljökonsekvensanalyserna att få för effekter på det fortsatta agerandet? Finns det några miljökonsekvenser som kan få regeringen att ompröva sitt positiva ställningstagande? Miljökonsekvensanalyserna måste också omfatta den ökade vägtrafik som förverkligandet av den inre marknaden ger upphov till.
Regeringen får det att låta som om möjligheten att delta i EEA, den nya europeiska miljöbyrån, hänger ihop med ett EES-avtal, men det har varit EG:s uttalade avsikt att hålla den öppen för samarbete oavsett EES-avtalet.
Ett problem (som inte enbart finns på miljöpolitikens område) när det gäller EG är den dåliga efterlevnaden av de gemensamma lagarna och regelverken. Enligt en undersökning, som EG-kommissionen gjort, efterlevs miljölagarna mycket dåligt. 1990 gällde drygt en tredjedel (480 st) av klagomålen till kommissionen miljöärenden. Vid årsskiftet 1990/91 var 66 miljöärenden aktuella i EG- domstolen. Det är mycket viktigt att Sverige intar ett aktivt förhållningssätt till EG och miljöpolitiken. Vänsterpartiet föreslår därför att berörda myndigheter får i uppgift att följa utvecklingen på miljöområdet i EG och påkalla uppmärksamhet och åtgärder när de enskilda EG-länderna inte uppfyller sina miljöåtaganden.
Regeringen har i tilläggsdirektiv (ME 1989:04) beslutat att miljöskyddskommittén skall befrias från uppgiften att anpassa den kommande miljöbalken till EG:s rättsordning på miljöområdet. Det förhåller sig emellertid på det sättet att en anpassning till EG på miljörättens område kräver så genomgripande förändringar i vår miljölagstiftning att det kan karaktäriseras som ett systemskifte.
Det är omöjligt för miljöskyddskommittén att utveckla den svenska miljölagstiftningen utan att i sitt arbete ta upp förhållandet till EG. Det är nödvändigt att direktiven ändras och att kommittén får i uppgift att ta upp de krav på förändringar som ett eventuellt anpassande till EG:s regelsystem innebär.
''Den fjärde uppgiften...''
Det är bra att regeringen nu inför en särskild bilaga, inriktad på miljöpolitiken till finansplanen. Dessvärre är innehållet i sak synnerligen tunt.
Det var också glädjande att miljöpolitiken i regeringsförklaringen utpekades som ett av fyra prioriterade områden. ''Regeringen kommer att ange tydliga miljömål, ställa bestämda miljökrav och använda effektiva styrmedel'', stod det. Under hösten har dessa löften vid flera tillfällen upprepats men ständigt i futurum. Konkret har inte mycket åstadkommits. När det gäller den ekonomiska politiken betonas ständigt nödvändigheten av tillväxt, men ingenting sägs om nödvändigheten av att denna tillväxt ligger inom de ekologiska ramarna. Inga förslag redovisas som kommer att styra den ekonomiska tillväxten i sådana banor. I budgetpropositionen och finansplanen skjuts miljöåtgärderna ännu en gång upp. Nu utlovar regeringen att i kompletteringspropositionen återkomma med ''en mer preciserad helhetsstrategi avseende ekonomiska styrmedels praktiska användning i miljöpolitiken''.
Regeringens miljöpolitik hittills är en stor besvikelse. De åtgärder som redovisas i budgeten är sådana som beslutades under den förra mandatperioden.
Efter att i regeringsförklaringen ha redovisat höga ambitioner måste regeringen avkrävas en redovisning av på vilket sätt dessa förverkligats. Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen i en särskild redovisning till riksdagen före riksmötets avslutande i juni 1992 återkommer med en redogörelse för vilka beslut man fattat med anledning av deklarationen om miljöpolitik i regeringsförklaringen.
Internationellt miljösamarbete
Internationellt miljöarbete behandlas också i särskilda motioner.
För Naturvårdsverkets bilaterala samarbete med Öst- och Centraleuropa och för stöd till miljöorganisationers internationella arbete med inriktning på Europa och inför Riokonferensen föreslår vänsterpartiet att 5 000 000 kr anvisas utöver vad regeringen föreslagit.
Vänsterpartiet avvisar det resonemang, som regeringen för kring det internationella miljösamarbetet och som går ut på att svenska åtaganden inte är kostnadseffektiva. Regeringen skriver: ''Även om alla länder använder kostnadseffektiva styrmedel nationellt för att nå miljömålen leder inte detta nödvändigtvis till en internationellt kostnadseffektiv lösning. För att uppnå detta måste utsläppsreduktioner etc vara störst i de länder där kostnaderna för dessa är låga.'' Man skriver vidare: ''När avtalen skall revideras och nya förhandlas fram är det viktigt att de leder till kostnadseffektiva och flexibla lösningar.''
Det är upprörande att regeringen på detta sätt försöker maskera sjunkande ambitioner i termer av kostnadseffektivitet! Med svenska mått mätt kan naturligtvis kostnaderna för miljöåtgärder vara lägre i andra länder, men i det landets perspektiv kan kostnaden ändå vara oöverstiglig i förhållande till landets ekonomiska läge i övrigt. Detta blir uppenbart när man betänker hur världen delas upp i rika i-länder och fattiga u-länder. Regeringen lämnar inget förslag på vems bedömning av kostnadseffektiviteten som ska gälla. Det kommer att finnas lika många åsikter som berörda länder.
Regeringens resonemang förutsätter en koppling till förslag om överföring av resurser från rika länder till fattiga för att vidta miljöåtgärder. Ett accepterande av regeringens cyniska resonemang kan leda till stora problem att upprätthålla internationella överenskommelser. Vänsterpartiet finner förslaget oacceptabelt och anser att riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna.
SEI
Stockholms internationella institut bedriver en mycket angelägen verksamhet som rör u-länder. Den främjar utvecklingen av ny teknik för en miljöanpassad och hållbar samhällsutveckling. Vänsterpartiet föreslår att anslaget som legat på samma nivå under flera år höjs med 2,5 miljoner för att nivån på verksamheten ska kunna upprätthållas.
Regeringens bedömning att andra intressenter och länder kommer att ha ett intresse av att finansiera verksamheten är oansvarig.
SEI söker och får stöd till projektverksamhet men det är en helt annan sak än grundfinansieringen av verksamheten.
Naturresursräkenskaper
Inte heller när det gäller naturresursräkenskaper har regeringen ännu konkretiserat det vaga löftet i regeringsförklaringen. Även detta skjuts i bilagan till finansplanen på framtiden. Vänsterpartiet beklagar att arbetet med att utveckla naturresursräkenskaper inte getts högre prioritet av regeringen. Naturresursräkenskaper innebär i sig inte lösningen på något miljöproblem, men framtagandet av sådana räkenskaper som komplement till nationalräkenskaperna är avgörande för att miljöarbete effektivt ska kunna drivas vidare.
Naturresursräkenskaper fyller tre viktiga funktioner: För det första som underlag för bedömningen av utvecklingen och för de övergripande politiska besluten. För det andra som information. En förutsättning för ökad miljömedvetenhet och handlande i enlighet med det är tillförlitliga kunskaper hos alla: konsumenter, producenter, löntagare, myndigheter, föreningsliv, näringsliv m.m. För det tredje måste sådana räkenskaper läggas till grund för olika myndigheters beslut. Genom beslut om ekonomiska eller andra styrmedel styrs även andra aktörer.
Att utveckla naturresursräkenskaper är oerhört komplicerat. Förutom statistik och uppgifter kring förbrukningen av naturresurskapital i form av råvaror (skog, malm) behövs uppgifter om förbrukningen av de naturresurser som utgör förutsättningen för produktion (och för vår existens) som luft och vatten.
Dessutom behövs underlag, som ger kunskap om orsakssambanden vid skador på naturen. Det förutsätter också tillförlitliga data om utsläpp från olika verksamheter.
Ett annat problem är att värdera miljöskador i monetära termer. Det är bara i begränsad omfattning möjligt att göra. Eftersom utvecklandet av naturresursräkenskaper är ett så långsiktigt arbete är det angeläget att det kommer i gång med det snaraste och att berörda myndigheter (SNV, SCB och Konjunkturinstitutet) ges erforderliga resurser för detta arbete.
Också på det regionala och kommunala planet kan den här typen av räkenskaper bli ett viktigt komplement till annat beslutsunderlag. Vänsterpartiet föreslår därför att projektverksamhet med sådana lokala och regionala räkenskaper genomförs med statliga medel.
Genom att utveckla ett svenskt system för naturresursräkenskaper, så kan Sverige ge viktiga bidrag till det internationella arbete, som pågår på detta område; ett arbete för att revidera SNA (system of national accounts), det av FN utarbetade systemet för nationalräkenskaper. Denna revidering ska leda till att systemet kompletteras med naturresursräkenskaper. Sverige bör aktivt delta i detta arbete.
Så länge naturresursräkenskaper förblir en teoretisk konstruktion utan återverkan i den ekonomiska verkligheten kommer deras betydelse att vara begränsad. Utvecklingen av naturresursräkenskaper måste därför gå hand i hand med ett faktiskt användande av effektiva ekonomiska styrmedel.
Sammantaget beräknar vi kostnaderna för centrala myndigheter, lokala projekt och utökat internationellt samarbete till 5 000 000 kronor för budgetåret 1992/93.
Avfallshantering
Regeringen aviserar ett förslag om skatt på avfall. I samband med att riksdagen behandlade en proposition om avfallshantering under föregående mandatperiod föreslog vänsterpartiet en avgift på både det avfall som deponeras och det som förbränns. Vi förordade en avgift därför att vi till detta förslag kopplade en fondering av avgifterna. Från fonden skulle medel kunna utgå till projekt som syftade till reducering av avfallsmängder och en i ekologiskt avseende förbättrad avfallshantering. För glesbefolkade kommuner med stora avstånd kan det utan sådana finansieringsmöjligheter bli mycket svårt, särskilt i den allt svårare ekonomiska situation som regeringen försätter kommunerna i, att annars utveckla sin avfallshantering. Vi kommer vid en förnyad riksdagshantering av frågan att presentera ett aktualiserat sådant förslag.
Kemikaliehanteringen
Det totala antalet kemikalier är ofantligt stort. Det finns många miljoner. 1970 fanns det två miljoner kemiska föreningar registrerade i världen. 1990 fanns det 10 miljoner! Inom industrin används 50 000--60 000. Bara i Sverige hanteras i industrin ungefär 20 000 olika kemikalier i varierande omfattning. Man bedömer att ungefär 1 000 kemikalier är s.k. högvolymkemikalier, de står tillsammans för 95 % av all kemikalieanvändning.
Varje år tillkommer många nya kemikalier. För såväl de tillkommande som de redan befintliga gäller att kunskaperna om hur de påverkar människan och miljön är små. Även bland de tusen högvolymkemikalierna finns ett stort antal vilkas verkningar inte är dokumenterade. Inom OECD pågår ett arbete för att ta fram uppgifter om 150 vanligt förekommande kemikalier.
Det förebyggande arbetet måste väga tyngre. Vänsterpartiet föreslår därför att arbetet med att förverkliga substitutionsprincipen intensifieras och att principen om den omvända bevisbördan förs in i lagen om kemiska produkter.
Kemikalieinspektionen bör få ytterligare resurser för detta. I enlighet med vad kemikalieinspektionen tar upp i sitt budgetäskande föreslår vi också att medel anvisas för det europeiska integrationsarbetet. Den ökade kostnaden finansieras med en motsvarande ökning av de avgifter, som finansierar kemikalieinspektionens verksamhet. Sammanlagt föreslår vänsterpartiet ett ökat resursutrymme på 3 000 000 kr utöver vad regeringen föreslår.
Kalkningsåtgärder
För Sverige är försurningsproblematiken ett av de mest akuta miljöproblemen. Läget har förvärrats. Kalkningsåtgärder är nödåtgärder i avvaktan på att källorna till miljöproblemen kan åtgärdas. Det finns ett stort behov både av nykalkning och av att upprepa kalkningsåtgärder i tidigare behandlade områden. Behovet av nykalkning gäller särskilt i Norrlands inland. Men även i landets södra delar är behovet stort. De medel regeringen anvisar är klart otillräckliga. Vänsterpartiet föreslår därför att 30 043 000 kr anvisas utöver vad regeringen föreslagit.
Miljöforskning
En förutsättning för att vi ska kunna lösa miljöproblemen är att vi skaffar oss ständigt bättre kunskaper. Miljöforskning är därför ett oerhört angeläget område. För att kunna hålla den tidigare nivån på anslaget behövs en 10-procentig höjning. Organiska gifter är ett område där forskningens omfattning minskat. Vänsterpartiet föreslår att detta forskningsområde förstärks. Slutligen begär Naturvårdsverket utökade resurser för deltagande i EG:s ramprogram. Det internationella samarbetet kring miljöforskning måste prioriteras, men inte på bekostnad av angelägen inhemsk forskningsverksamhet. Vänsterpartiet föreslår därför sammanlagt en utökning av anvisade medel med 15 000 000 kr.
Förvärv av värdefulla naturområden
Regeringen föreslår att Naturvårdsverket ska få disponera pengar ur budgeten för 1993/94 i förskott för att finansiera de omfattande köp av mark som gjorts eller är under förhandling. Samtidigt redovisar man att den förestående bolagiseringen av Naturvårdsverket troligen kommer att leda till ett behov av ökat skydd för de tidigare domänreservaten och även annan mark i Domänverkets ägo. Det är därmed inte troligt att den framtida verksamheten kan klaras med det som återstår av kommande budget. Vänsterpartiet föreslår därför att Naturvårdsverket i stället anvisas ett engångsanslag på 100 000 000 kr för att täcka utgiftspuckeln.
Riksdagen har i enlighet med Näringsutskottets betänkande 1990/91:NU38 begärt att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag efter att ha prövat frågan om överföring utan ersättning av mark från Domänverket till Naturvårdsfonden. Vänsterpartiet vill understryka det angelägna i att en sådan redovisning sker med det snaraste. Men när mark inköpts måste den också skötas. Vänsterpartiet föreslår därför att 10 000 000 kr anvisas till Naturvårdsverket för skötselåtgärder.
Landskapsvård
I samband med den genomgripande förändring av livsmedelspolitiken som riksdagen beslutade om våren 1990 infördes en ersättning för landskapsvård. Jordbrukare skulle under vissa förutsättningar kunna ersättas för den landskapsvård jordbruket innebär. De anvisade medlen trappades upp under en treårsperiod och för budgetåret 1992/93 anvisas 250 000 000 kr. Samtidigt redovisas i budgetpropositionen att av anvisade medel så har endast 9 000 000 kr bundits upp i avtal med jordbrukare! Detta bekräftar vad vänsterpartiet i samband med beslutet hävdade: att konstruktionen gjordes så krånglig och byråkratisk att systemet inte skulle kunna fungera.
Jordbrukarna befinner sig i en mycket svår omställningssituation. Det är nödvändigt att resurserna för landskapsvård kommer till användning nu i omställningsperioden. Sedan kan det vara för sent. Mot bakgrund av vad regeringen nu redovisar föreslår vänsterpartiet att administrationen förenklas och att länsstyrelsernas lantbruksenheter får huvudansvaret för fördelningen.
I samband med beslutet hävdade vänsterpartiet att det för landskapsvård skulle behövas minst 500 000 000 kr årligen. Vi är fortfarande beredda att anvisa detta belopp, men med tanke på hur stora de oanvända resurserna nu är finner vi det inte meningsfullt att för budgetåret 1992/93 anvisa ökade resurser. Vi föreslår i stället att 250 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit fonderas för att kunna användas för landskapsvård, när ett bättre system arbetats fram.
Riksdagen måste ge regeringen i uppgift att omedelbart vidta åtgärder så att de resurser som avsatts för landskapsvård kommer till användning i enlighet med riksdagens tidigare beslut.
Sanering av miljöskadade områden
I Sverige finns stora områden som förgiftats av utsläpp. Miljontals kubikmeter mark och sjöbotten läcker nu årligen tonvis med tungmetaller och klorerade organiska föreningar. Den totala kostnaden för att sanera dessa områden kan uppgå till 5 miljarder kronor. Det är konsekvensen av decenniers utsläpp från industrier och andra verksamheter. I förhållande till dessa enorma behov framstår de resurser som det är möjligt att avsätta via statsbudgeten som fullständigt otillräckliga. Riksdagen bör därför hos regeringen begära ytterligare förslag till hur saneringsåtgärder ska finansieras.
Naturvårdsverket framhåller också ett ökat behov av resurser för att klara miljöskyddsåtgärder i samband med företagskonkurser. I enlighet med Naturvårdsverkets äskande föreslår vänsterpartiet 25 000 000 kr utöver vad regeringen föreslår för åtgärder på dessa områden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till handlingsprogram i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till omläggning av skattesystemet i riktning mot ett uttag baserat på energi- och råvaruförbrukning,1
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om utökade fackliga befogenheter att ingripa vid missförhållanden som rör den yttre miljön i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till förändring av arbetsmiljölagen så att begreppet ''omedelbar och allvarlig fara'' ges en tydlig innebörd i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag som ger lokala fackföreningar rätt att vidta stridsåtgärder mot arbetsgivare som ej rättar till missförhållanden rörande inre eller yttre miljö,2
6. att riksdagen till eko-kommunprojektet för budgetåret 1992/93 anvisar 5 000 000 kr.,
7. att riksdagen hos regeringen begär redovisning över förutsättningarna för den kommunala miljöskyddsverksamheten,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sammansättningen av miljömärkningsstyrelsen,3
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöinformation till konsumenterna,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av en offensiv svensk hållning till miljöutvecklingen i Europa,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare direktiv till miljöskyddskommittén rörande miljölagstiftningen i EG,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en miljöpolitisk redovisning före innevarande riksmötes slut,
13. att riksdagen till visst internationellt samarbete (B 11) för budgetåret 1992/93 anvisar 5 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avvisande av regeringens synpunkter på ''kostnadseffektivitet'' i internationella miljöåtaganden,4
15. att riksdagen till Stockholms internationella miljöinstitut för budgetåret 1992/93 anvisar 2 500 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit eller således 27 500 000 kr.,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av ett intensifierat arbete för att utveckla naturresursräkenskaper,5
17. att riksdagen till utvecklandet av naturresursräkenskaper för budgetåret 1992/93 anvisar 5 000 000 kr. i enlighet med vad som anförts i motionen,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av principen om den omvända bevisbördan i lagen om kemiska produkter,6
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett med 3 000 000 kr. utvidgat resursutrymme för kemikalieinspektionen och om finansiering genom avgifter av detta belopp,6
20. att riksdagen till bidrag till miljöarbete för budgetåret 1992/93 anvisar 30 043 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 224 527 000 kr.,
21. att riksdagen till miljöforskning för budgetåret 1992/93 anvisar 15 000 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit eller således 166 783 000 kr.,
22. att riksdagen till investeringar på miljöområdet för budgetåret 1992/93 anvisar 100 000 000 kr. som ett engångsanslag utöver vad regeringen föreslagit eller således 235 445 000 kr.,
23. att riksdagen, under förutsättning att ovanstående yrkande om engångsanslag beviljas, avvisar regeringens begäran om bemyndigande att under budgetåret 1992/93 ikläda staten ekonomiska förpliktelser i samband med förvärv av eller intrångsersättning i värdefulla naturområden,
24. att riksdagen till drift och förvaltning av skyddade arealer för budgetåret 1992/93 anvisar 10 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning för landskapsvård,
26. att riksdagen till landskapsvårdande åtgärder för budgetåret 1992/93 anvisar 250 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit att fonderas enligt vad i motionen anförts,
27. att riksdagen hos regeringen begär förslag till finansiering av utökade saneringsåtgärder i miljöskadade områden,
28. att riksdagen till sanering och återställning av miljöskadade områden för budgetåret 1992/93 anvisar 10 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit,
29. att riksdagen till skyddsåtgärder i samband med företagskonkurser m.m. för budgetåret 1992/93 anvisar 15 000 000 kr.
Stockholm den 17 januari 1992 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v)
1 Yrkande 2 hänvisat till SkU 2 Yrkande 5 hänvisat till AU 3 Yrkande 8 hänvisat till LU 4 Yrkande 14 hänvisat till UU 5 Yrkande 16 hänvisat till FiU 6 Yrkandena 18 och 19 hänvisade till FöU