Allt fler kommuner tillämpar nu rutiner för källsortering av avfall. Efter att ha börjat med papper och glas övergår man successivt till fler materialtyper. Allt tyder på att om man i ett utvecklat industrisamhälle skall kunna lösa problemen med det som kallats ''sopberget'' måste man med flexibla metoder utveckla och öka antalet källsorterade fraktioner.
Ett stort problem i den nödvändiga förändringsprocessen är svårigheterna att finna avsättning för delar av det sorterade materialet. Detta är i sig inte så konstigt eftersom det inte självklart alltid växer fram en marknad i den takt som utifrån andra utgångspunkter vore önskvärt. Det är onekligen på allmänhetens förtroende för, och vilja att delta i, källsortering när man får reda på att delar av det källsorterade materialet inte finner avsättning utan ibland bara deponerasom vi skall lyckas bevara allmänhetens vilja att ställa uppom vi skall lyckas minska ''sopberget''om vi skall lyckas fullt ut med att ta till vara de stora ekonomiska värden som finns i källsorterat avfall -- krävs uppenbarligen olika former av stimulans på ''mottagarsidan''. Det kan gälla stöd för utveckling av återvinningsteknik.Det kan gälla startbidrag till nya företag som på kommersiell bas vill ägna sig åt återvinning.Det kan gälla stimulanser av olika slag till företag som redan arbetar i branschen och som vill prova nya metoder och/eller söka återvinna sådana fraktioner som ej tidigare har återvunnits.Det kan också gälla ytterligare stimulans till, och utnyttjande av, den forskning på området som bedrivs bl.a. vid Chalmers tekniska högskola och Umeå universitet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av stöd, stimulans och startbidrag för att öka återvinningen av källsorterat avfall.
Stockholm den 24 januari 1992 Arne Kjörnsberg (s) Lahja Exner (s) Lisbet Calner (s) Anders Nilsson (s)