Den svenska västkusten är utsatt för föroreningar som allt eftersom tiden lider blir allt mer kännbar för de vid kusten bosatta och i ännu högre grad för dem som tar sin bärgning ur havet. Många löften om åtgärder som skulle förbättra miljön har getts under åren men resultaten är tveksamma.
Industrierna i Östfold och samhällen längs Glomma och Oslofjorden släpper ut stora mängder föroreningar och gifter som förs med strömmarna i Oslofjorden. Detta är utan tvekan orsaken till att den norra delen av Bohusläns skärgård sedan 10 år tillbaka saknar torsk och rödspätta. Detta fiske gav tidigare försörjning åt ett stort antal skärgårdsfiskare.
Det är inte rimligt att ett land skall förstöra områden i ett grannland. Det borde ligga i norskt intresse lika väl som i svenskt att behålla bohuskusten ren, då norska fritidsbåtar i tusental, campare och bilister utnyttjar den bohusländska skärgården för semester och rekreation.
Sportfisket, som drog tusentals människor till norra Bohusläns skärgård varje helg, har minskat betydligt på grund av att det numera nästan aldrig ger någon utdelning.
Det räcker inte längre med att det norska Miljövärndepartementet ger ut glättade broschyrer med vackra naturbilder. Det krävs kraftfulla åtgärder som skulle ha satts in för 20 år sedan. Så länge har exempelvis Idefjorden saknat fisk.
De norska vattnen bör renas så att livet i vattnen i norra delen av Bohuslän kan återuppstå. Detta kan ske genom utplantering av i första hand torsk och rödspätta -- arter som är borta sedan ca 10 år.
Frågan om havsmiljön måste också drivas med större kraft internationellt, då föroreningar förs till bohuskusten med den jutska strömmen från länderna runt Nordsjön -- främst från England, Tyskland, Holland och Belgien. Även från Danmark kommer stora utsläpp som i hög grad påverkar miljön i Kattegatt och bohuskusten.
Förstörelsen i Kattegatt har orsakat stort inkomstbortfall för yrkesfiskarna i Halland, som har begärt ersättning för detta. Det är inte rimligt att fiskaren skall betala förstörelsen av våra hav. Det är ett självklart och rimligt krav att den som drabbas på detta sätt skall hållas skadeslös och att de som förstör skall betala.
Sommaren 1988 dog ca två tredjedelar av sälstammen på västkusten efter att under många år fritt fått föröka sig. Yrkesfiskarna hade under många år begärt en reducering av sälstammen. Så kom valpsjukan som kraftigt decimerade stammen. I skrivande stund växer sälstammen fort igen. Det är angeläget att berörd myndighet följer utvecklingen framöver så att antalet djur har livsutrymme med hänsyn till areal och föda.
Det krävs radikala åtgärder för att fisket, turismen och det rörliga friluftslivet på västkusten skall ha en framtid. Utsläppen behöver renas -- i Sverige och i grannländerna. Livet i havet måste återställas genom utsättning av fisk inom de områden där fiskarter slagits ut.
Följande åtgärder bör vidtas:de norska utsläppen bör minskas så att livet återställs i vattnen runt Bohuslän, krafttag tas så att länderna runt Nordsjön minskar giftutsläpp och föroreningar,sälstammen och det övriga djurlivet anpassas i förhållande till utrymme och livsbetingelser,utslagna fiskarter återinplanteras, fiskare som drabbas av avbräck på grund av miljöförstörelse bör hållas skadeslösa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljön i havet längs västkusten.
Stockholm den 23 januari 1992 Inger René (m) Kent Olsson (m) Stig Grauers (m)