Försurning av mark och vatten i västra Sverige har länge varit allvarlig. Nu har den nått sådana proportioner att träden håller på att svälta ihjäl. Marken är så sur att träden inte längre klarar av att ta upp näring.
Orsakerna är flera och väl kända. Trafikflödena i Göteborg och Göta Älvdalen är stora och raffinaderier och andra miljöförstörande industrier bidrar också.
En stor del av miljöförstöringen är dock importerad. Genom de ständiga lågtrycken som vandrar upp från de brittiska öarna sköljs västkusten över av surt regn.
Storbritannien har länge varit den bromsande kraften när det gäller att komma till rätta med försurningsproblemen. I mitten av 80-talet antogs trots allt ett svavelminskningsprogram. Nu finns det emellertid oroande tendenser att Storbritannien vacklar när det gäller omförhandling av det s.k. svavelprotokollet.
I överenskommelsen vid 1972 års miljökonferens fastslogs att inget land skulle ha rätt att utsätta ett annat land för miljöförstöring. När det gäller försurningen i västra Sverige och svavelutsläppen från Storbritannien är sambanden helt klara.
Den svenska regeringen måste därför inför omförhandlingarna av svavelprotokollet utöva påtryckningar, såväl bilateralt som på EG-kommissionen, för att säkerställa att Storbritannien rättar sig efter de strängaste kraven inom EG, när det gäller utsläppen av svavel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av bilaterala påtryckningar på Storbritannien inför omförhandlingen av svavelprotokollet.
Stockholm den 23 januari 1992 Rune Evensson (s) Ingvar Johnsson (s) Britt Bohlin (s) Lena Klevenås (s)