Allemansrätten är en urgammal rätt i Sverige. Den ger oss medborgare -- och även utlänningar -- rätt att vistas i den svenska naturen. Vi får ströva i skog och mark, plocka svamp och vilda bär eller blommor, åka båt eller kanot på sjöar och vattendrag, bada, sola och göra upp eld.
När Du går i Din nästas vingård så må Du äta av vinbären så mycket Dig täckes tills Du bliver mätt, men Du får intet taga med Dig i Dina kärl!'' (5:e Mosebok)
Allemansrätten har en säregen ställning i rättsordningen. Den innebär rätt till naturprodukter och rätt att färdas och vistas på annans mark. Båda dessa rätter bygger på ålderdomliga stadganden i brottsbalken (12 kap).
Dessa stadganden är skrivna för ett helt annat samhälle än dagens. Vägarna var få och det var långt mellan gårdar och rastställen. Därför föll det sig naturligt att ta väg över annans mark, övernatta i skogen och finna sin tillfälliga föda i den.
Allemansrätten ger frihet och generös tillgång till den svenska naturen. All denna frihet innebär emellertid påfrestningar i en ofta känslig natur -- -- -- ''Envar ska visa hänsyn och varsamhet i sitt umgänge med naturen -- -- --'' (Naturvårdslagens §1 från 1974). Denna paragraf efterlevs mycket dåligt.
Från Kalmar län finns många exempel på detta. På Öland förekommer jakt efter fossiler i den öländska kalkstenen. Att samla stenar och fossiler har blivit en populär hobby både i Sverige och utlandet. Från andra håll i länet, t.ex. från Tjustbygden, beskrivs hur man utnyttjat den fina naturen som sin egen utan att ta någon hänsyn. Nedskräpning utmed vägar och kring rastplatser visar på missbruk av allemansrätten.
Ofta handlar det om att informationen är bristfällig. Sveriges Turistråd och våra ambassader bör förstärka sina informationsinsatser. Naturvårdsverket måste ges i uppdrag att sprida kunskap om allemansrätten, framför allt till utländska turister.
Allemansrätten innebär så grundläggande fri- och rättigheter samt skyldigheter att en lagstiftning bör övervägas. Detta är inte minst viktigt med tanke på den ökade internationaliseringen och närmandet till EG.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allemansrätten.
Stockholm den 21 januari 1992 Marianne Jönsson (c) Agne Hansson (c)