Problemen med försurat brunnsvatten är mycket stora. Det gäller såväl tekniska problem som hälsoproblem.
I landet finns 1,3 miljoner året-runt-boende med egen brunn. Därtill kommer två miljoner sommarboende som får sitt dricksvatten ur egen brunn.
Utsläppen av svavel- och kvävedioxid är framför allt orsaken till försurningen. Svavelutsläppen har minskat på grund av de ökade miljökrav som ställts för förbränning av olja och för industrins processutsläpp. Samtidigt som svavelutsläppen minskar har kväveutsläppen legat kvar på en konstant hög nivå som en följd av den ökade biltrafiken.
De allvarligaste skadorna av luftföroreningarna är försurningen av mark och vatten. Brunnarna i sydöstra Sverige har mycket hög surhetsgrad. Många visar värden på 4,8--5 surhetsgrader.
Försurningen åstadkommer många olägenheter med brunnsvattnet. Missfärgning och smakförsämring uppstår. Samtidigt drabbar korrosionsskador för mycket stora belopp. Hälsorisker i samband med försurat brunnsvatten är inte klarlagda. Många teorier förekommer.
Många myndigheter är inblandade i problematiken kring det sura grundvattnet; livsmedelsverket, naturvårdsverket, kommunala nämnder med ansvar för miljö och hälsa, länsstyrelserna m.fl.
Vi anser att problemen med det försurade brunnsvattnet nu har blivit så stora att en enda myndighet måste ges det övergripande ansvaret för vattenkvaliteten i landets vattentäkter. De skador av teknisk art som uppstår kostar många miljoner årligen. De skador som kan uppstå på folkhälsan är ännu inte utredda och klarlagda.
Av dessa skäl anser vi att SGU, Statens geologiska undersökning, ska få det övergripande ansvaret.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om problemen med det försurade brunnsvattnet.
Stockholm den 21 januari 1992 Marianne Jönsson (c) Agne Hansson (c)