Nedskräpningen av stränderna på västkusten forsätter i ökad omfattning. Här och var i havsvikarna börjar man tala om avfallsberg. Plast och pappersprodukter av olika slag är det vanligaste skräpet i en mångfald som inte står de kommunala soptipparna efter. Skräpvikarna i Bohuslän har tyvärr motsvarigheter världen över. Enligt havmiljöexperter vid UNESCO i Paris dumpas årligen minst 6 miljoner ton skräp i sjön från båtar och utsläppskällor på land.
Praktiskt taget allt skräp på svenska västkusten kommer från andra länder, från yrkessjöfarten eller oljeutvinning i Nordsjön. Det fasta avfall som kommer från kommunernas egna invånare eller från fritidsfolket är i sammanhanget av marginell betydelse. Plast är det dominerande materialet i skräpet.
Havsströmmar och vindar samverkar så, att den svenska västkusten till stor del blir mottagare av avfallet. På den svenska kusten är hallandskusten och bohuskusten i särklass mest nedskräpade. Värst är situationen i Bohuslän. Orsaken till detta är strömsättningar i Kattegatt, Nordsjön och Skagerrak.
Till en del samlas skräpet upp på frivillig väg så länge enskilda och organisationer orkar med. I de viktigaste vikarna i Sotenäs kommun samlar frivilliga varje år ihop ca 100 containrar med skräp. Västkuststiftelsen har under ett flertal år sedan slutet av 80-talet genomfört liknande städkampanjer.
Som talesman för våra valkretsar har vi tidigare sökt riksdagens stöd för ett uttalande om statens ansvar för att hålla stränderna rena. Vi menar att staten bör ta konsekvenserna av sitt tidigare beslut att reservera stora delar av exempelvis Bohuskusten för turism och rörligt friluftsliv. Det är ett riksintresse att kustens många unika stränder kan nyttjas för de ändamål som riksdagen en gång fattade beslut om. Kommer de ideella insatserna att minska eller upphöra, kommer stora delar av stränderna att efter hand bli täckta av plast och bråte.
Vi har i tidigare motioner framfört att det är angeläget att berörda kustkommuner erhåller hjälp för att klara de stora nedskräpningsproblemen. Riksdagens majoritet har hittills avslagit detta förslag med motiveringen att det enligt 20 § renhållningslagen (1979:596) åligger kommunen att återställa platser som har skräpats ner.
Denna motivering är lite märklig -- det är ju detta som är en stor del av problemet för dessa utsatta kustkommuner. De är ålagda att återställa platser som skräpats ner med internationellt avfall och får ingen möjlighet till inhemsk hjälp. Berörda länsstyrelser har också skrivit till regeringen och begärt stödinsatser med förutsättningen att regeringen kommer att ta initiativ.
Nedskräpningen har, som vi framhållit inledningsvis, nu tagit sådana dimensioner, att kommunerna måste få hjälp ekonomiskt, på samma sätt som vid oljebekämpning. Ett sådant stöd till kustkommunerna skulle kunna ges inom ramen för skatteutjämningssystemet. Vidare bör någon form av producentansvar kunna införas för t.ex. plastindustrin eftersom deras produkter dominerar skräpet. Det är också vår uppfattning att Sjöfartsverket bör ta ett miljöansvar mot bakgrund av att fartyg dumpar avfall till havs. Varje rederi av viss storlek bör avkrävas ett miljöprogram för att motverka sjöfartens utsläpp av olja och skräp.
Sedan 1 juli 1991 är det förbjudet att dumpa i Nordsjön. Tyvärr är möjligheterna att upptäcka och bötfälla överträdelser små.
I avvaktan på att ett internationellt samarbete kan leda till mer kännbara restriktioner för dumparna och för ägarna, bör kommunernas renhållningsansvar för skräppåslaget revideras, i så motto att utrymme ges för generösa bedömningar av krav på kostnadsersättningar från kommunerna.
Den nya Plan- och Bygglagen och Naturresurslagen lägger dessutom ytterligare krav på kommunerna när det gäller planeringen av vattenområden vid kusterna. En statlig utredning bör inväga synpunkter från Naturvårdsverket och Kommunförbundet och kan även styra över en del befintliga forsknings- och utvecklingsprojekt (FoU) till dessa problem. I redan pågående FoU-projekt uppmärksammas nedsmutsningsproblem som är gemensamma för norska och svenska kommuner.
De åtgärder som vi har angett för att lösa problem med nedsmutsning på västkusten bör övervägas av regeringen. Regeringen bör därefter presentera ett åtgärdsprogram med detta syfte.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning med uppgift att, enligt vad i motionen anförts, utreda hur kustkommunerna långsiktigt skall hjälpas att lösa problemen med nedsmutsningen från Nordsjön och Kattegatt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ställa medel till förfogande inom ramen för de särskilda skatteutjämningsmedlen som bidrag till kustkommunernas kostnader för strandstädning.1
Stockholm den 16 januari 1992 Kenth Skårvik (fp) Erling Bager (fp)
1 Yrkande 2 hänvisas till FiU