I Sverige finns f n ca 700 000 hundar. Omsatt i antal personer som är involverade i hundägande, blir motsvarande siffra ca 2 miljoner. Kravet att kunna ta med hunden över landets gränser ökar starkt. Vi vet också att utländska turister undviker att semestra i Sverige pga de svenska karantänbestämmelserna. Det är tid att se över dessa regler. Ett närliggande och utomordentligt bra exempel på hur ett väl anpassat vaccinationsprogram kan genomföras är Danmark, som trots landgräns mot övriga Europa har varit rabiesfritt under många år.
Rabiesvaccinering
I Sverige är det förbjudet att vaccinera hundar mot rabies med undantag för dem som exporteras till länder, som kräver rabiesvaccinering. Som skäl härför anges, att om ett misstänkt rabiessmittat djur påträffas, kan man ej genom blodprov fastställa vilka djur som är smittade eller friska. Därutöver har anförts att vaccinerna ej ger säkert skydd, att de kan ge genomslag, dvs att vaccinet kan framkalla rabies. Erfarenheterna från vår omvärld, kompletterade med vetenskaplig kunskap och utveckling visar klart och tydligt, att den svenska inställningen är förlegad och saknar verklighetsförankring.
Om ett eller flera rabiessmittade djur skulle påträffas i Sverige, skulle troligtvis trycket från den allmänna opinionen påtvinga ett mycket omfattande och dyrbart vaccinationsprogram. Detta hände i Finland 1988. En helt ovaccinerad hundstam kan därutöver i sig utgöra ett hot och en risk, främst för hundar som används för jakt i området vid gränsen mot Finland.
På hela den europeiska kontinenten vaccinerar man hundar i omfattning beroende på smittoläget och hundarnas användningssätt, men obligatoriskt är att hundar som passerar gränser skall vara vaccinerade.
Karantänbestämmelser
Inom EG pågår överläggningar som bl a syftar till att samtliga länder, inkl Storbritannien och Irland, undanröjer karantänkravet för bl a hundar. Det blir då omöjligt för svensk hundavel att bedriva verksamhet, eftersom utbytet med Storbritannien är absolut nödvändigt för att behålla en sund och livskraftig hundstam.
Grundtanken i ett framtida Europa är att människor skall kunna förflytta sig över gränserna utan hinder av påtvingade nationella bestämmelser. Sverige bör följa med övriga Europa och anpassa sig till det regelverk som gäller där. Den omfattande smugglingen skulle då förlora sin relevans.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anpassning av reglerna för rabiesvaccinering till EG:s bestämmelser,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att hundar som passerar våra gränser skall vara vaccinerade mot rabies,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om karantänbestämmelser.
Stockholm den 22 januari 1992 Christer Windén (nyd) Claus Zaar (nyd)