Djurskydd och djurhälsovård 1988 fick vi en ny djurskyddslag, som innebar ett stort steg framåt ur djurskyddssynvinkel. Men i vissa delar finns det uppenbarligen kvar rester från den gamla lagstiftningen som innebär att den nya lagens intentioner inte kan infrias. En sådan motsägelse är att det, enligt både den nya och den gamla lagens förarbeten, vid vanvård skall tas hänsyn till den skyldiges försörjningsmöjligheter.
I praktiken har detta inneburit att högre rättsinstanser upphävt beslut om förbud fattade av kommunal miljö- och hälsoskyddsnämnd och av länsstyrelse. Det finns nu en växande osäkerhet om hur stark den nya lagen egentligen är. För de kommunala handläggare, som lägger ner stort arbete på tillsyn känns det ibland meningslöst, när allt omintetgörs i högre instans.
Djurskyddsaspekterna måste ges bättre genomslag än nuvarande praxis medger. Det framstår som allt mer angeläget att riksdagen på nytt prövar utformningen av djurskyddslagen i ovan nämnda avseende.
Distriktsveterinärorganisationen
En utredning arbetar med att se över veterinärväsendet, även distriktsveterinärorganisationen. Utredningen skall vara avslutad vid halvårsskiftet innevarande år. Mot den bakgrunden är det märkligt att regeringen nu väljer att föreslå en så drastisk förändring av finansieringen av djursjukvårdsavgifterna. Risken för försämring av djurskyddet är uppenbar.
I det pressade läge som många animalieproducenter befinner sig i blir en sådan ökning tung att bära. Även när det gäller sällskapsdjur blir kostnaden stor. Vänsterpartiet föreslår därför att djursjukvårdsavgifterna inte höjs nu.
Vi anvisar därmed ytterligare 16 000 000 kronor till distriktsveterinärorganisationen.
Stoppa användningen av bensax
I Sverige är s.k. bensaxar förbjudna sedan mer än 20 år. Bensax är ett grymt fångstredskap, som förorsakar djuret mycket lidande. Redskapet är förbjudet i cirka 65 länder men det finns många länder där det fortfarande är tillåtet.
Trots att vi inte tillåter metoden här i Sverige så tillåter vi import av skinn från djur fångade på detta sätt. Inom EG fattades 1991 beslut om importförbud. Det kommer att träda i kraft 1995 och innebär att import av pälsar och skinn från de tretton djurarter, som fångats på detta sätt, inte tillåts från de länder som saknar förbud.
Sverige, som har gott anseende internationellt när det gäller djurskydd, bör snarast följa detta exempel och införa importförbud. Ett sådant importförbud kan fungera som en påtryckning mot de länder som ännu inte infört förbud. Ett minimikrav är att man genom märkning anger om pälsar och skinn importerats från länder där bensaxar tillåts.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ny utformning av djurskyddslagen i syfte att stärka sanktionsmöjligheterna vid vanvård av djur,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ej nu höja djursjukvårdsavgifterna,
3. att riksdagen till Bidrag till distriktsveterinärorganisationen för budgetåret 1992/93 anvisar 16 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 90 637 000 kr.,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder mot import av pälsar och skinn från länder där bensaxar är tillåtna.
Stockholm den 24 januari 1992 Annika Åhnberg (v) Bertil Måbrink (v) Eva Zetterberg (v)