En ny och smittosam sjukdom, varroa, har under senare år uppmärksammats på bisamhällen i de södra delarna av landet.
Enligt uppgifter fanns 1986 en katastrofplan för bekämpning av varroa, vilken också reglerade ersättningsfrågan vid inträffad smitta. I avsaknad av en i dag verksam katastrofplan, då en katastrof snabbt kan vara ett faktum, finns inte någon plan eller marknadsmässig ersättning åt drabbade biodlare. Detta att ersättningsfrågan inte är godtagbart löst kan leda till att biodlare, som fått smittan i sin bigård, inte åtgärdar det inträffade med en större katastrof som följd. Detta, att inte omedelbart när smittan blivit känd, bekämpa densamma, kan bidraga till att varroakvalstret sprider sig i övriga landet men även till omkringliggande länder.
En annan smittosam sjukdom, som också drabbar bisamhällen är yngelröta. Här kan biodlarna också få vidkännas ekonomiska förluster när yngelrötan angriper bisamhällena. Även här bör ersättningsfrågan ses över och en plan fastställas för att komma tillrätta med sjukdomen.
Både varroa och yngelröta bör bekämpas på ett effektivt sätt. Detta kan låta sig göras bland annat om ersättningen till biodlare står i rimlig proportion till den kostnad som bisamhället betingar liksom den uteblivna vinsten för förlorad intäkt av försäljningen av produkten från bisamhället.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om katastrofplaner och ersättningsfrågor för de bisamhällen som berörs av sjukdomar.
Stockholm den 21 januari 1992 Owe Andréasson (s) Ingegerd Sahlström (s)