Sverige har under 1991 ansökt om medlemskap i den europeiska gemenskapen. Den svenska lagstiftningen och den som EG-länderna har varit eniga om är på några områden olika. Ett område där Sverige bör ta efter EG är frågan om lagstiftning om vaccination av hundar mot rabies.
När det gäller rabiesfrågan i vårt land upplevs den av hundägare som allt mer verklighetsfrämmande och motsägelsefullt. Den har ingen framförhållning gentemot Europagemenskapen när det gäller att öppna gränsen mot övriga Europa. Många medborgare i vårt land upplever hunden som en familjemedlem. Den är barnens vän och många gånger också deras lekkamrat. Gamla och ensamstående har hund för att få ett trevligt sällskap på promenaden, i hemmet och på semestern.
Många svenskar semestrar gärna utomlands. Detta innebär att man snällt får finna sig i att inte kunna resa med hela familjen, därför att hunden inte kan följa med på grund av karantänbestämmelserna som vi har för införsel av hundar. Hade vi haft obligatorisk vaccination mot rabies hade vi inte varit tvingade att lämna hunden i karantän när vi återvänder från semesterresan, eller vid tävlingar utomlands där hunden förtjänstfullt medverkat.
Det är hög tid att vi i vårt land anpassar våra regler för rabiesvaccinering till EG:s bestämmelser. I en nyligen utkommen EG-kommissions utlåtande över rabiesvaccinet slås fast att detta ger ett fullgott skydd mot sjukdomar. Även svenska veterinärer nämner numera att dagens rabiesvaccin är att lita på.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatorisk vaccination av hundar mot rabies.
Stockholm den 21 januari 1992 Owe Andréasson (s) Ingegerd Sahlström (s)