Sportfisket är en av landets största fritidssysselsättningar. Enligt en undersökning som Fiskeristyrelsen och SCB gjort är det nästan 1,5 miljoner människor som sportfiskar någon gång under året. Av dessa är det över 350 000 personer som fiskar mer än 20 gånger per år.
Skälen till sportfiskets popularitet är naturligtvis flera. En är att det i vårt land finns unika möjligheter att ägna sig åt sportfiske. Det finns uppemot 100 000 sjöar, ett mycket stort antal tjärnar, en mycket lång kust med fritt fiske och milslånga strömmande vattendrag.
Ett annat skäl är att sportfisket är en fritidssysselsättning som passar alla och som ger människorna tillfälle att röra sig ute i naturen. Eftersom man kan börja sportfiska vid låg ålder och hålla på livet igenom är det också en sysselsättning som lämpar sig väl för familjer och för gemenskapen mellan olika generationer.
Sportfisket ökar också människornas medvetande om vikten av ett aktivt miljö- och naturvårdsarbete. Friska sjöar är förutsättningen för ett tillfredsställande sportfiske.
Möjligheterna till sportfiske är ett viktigt inslag i en aktiv frititidspolitik. Därför är fortsatta insatser till stöd för en utveckling av sportfisket angelägna. Inte minst mot bakgrund av att människors rörlighet ökar, såväl inom landet som mellan länderna. Fler människor kan i allt större utsträckning få uppleva Sverige som sportfiskeland. Möjligheter till sportfiske kompletterat med övernattningsmöjligheter och andra aktiviteter kan också bidra till en utveckling av turismen och därmed försörjningsmöjligheterna i de bygder där sysselsättningen riskerar att minska.
Tillsammans med miljö- och naturvården är fiskevården avgörande för utvecklingen av möjligheterna till sportfiske. Tillsammans med en fungerande lagstiftning är effektiv tillsyn, ändamålsenlig information och rådgivning och kunniga och engagerade medborgare viktiga förutsättningar för detta.
Behovet av resurser till såväl fiskevård som service är stort. Det visar sig bl.a. genom det stora antal ansökningar om statsbidrag som har kommit in till fiskeriverket. För att finna en lösning på detta medelsbehov tog den socialdemokratiska regeringen initiativ till en utredning om införande av en allmän fiskevårdsavgift. Utredningen lämnade ett förslag i slutet av år 1991.
Regeringen föreslår i prop. 1991/92:100, bil. 10, att såväl bidraget till fiskevård som till fiskeorganisationerna halveras för nästa budgetår och att bidraget till fiskeorganisationerna avvecklas helt fr.o.m. budgetåret 1993/94. Regeringen deklarerar också att någon allmän fiskevårdsavgift inte bör införas. Kostnaderna för fiskevården bör finansieras med försäljning av fiskekort.
Enligt vår uppfattning kommer detta att innebära att sportfiskets funktion som en omfattande folklig fritidssysselsättning hotas. För att täcka kostnaderna för fiskevård och service kommer fiskekortspriserna att bli så höga att sportfisket blir en fritidssysselsättning för allt färre människor än vad som nu är fallet.
Vi anser att ökade förutsättningar för en tillfredsställande fiskevård bör skapas genom införande av en allmän fiskevårdsavgift fr.o.m. den 1 januari 1993. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med ett sådant förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslag om införande av allmän fiskevårdsavgift.
Stockholm den 27 januari 1992 Göran Persson (s) Jan Fransson (s) Inga-Britt Johansson (s) Åke Selberg (s) Inge Carlsson (s) Kaj Larsson (s) Sinikka Bohlin (s) Lena Klevenås (s) Sverre Palm (s) Berndt Ekholm (s) Ulla Pettersson (s) Leo Persson (s)