Svenskt fiske är av stor betydelse för folkhushållet. För tillsyn och övervakning av vår stora skärgårdsmiljö krävs en bofast befolkning med kännedom och kunskaper om skärgård och hav.
Den svenska fiskarkåren, som reducerats avsevärt och som i år torde utgöra omkring 3.000 personer, är det enda kunniga sjöfolk som Sverige idag har tillgång till. Det är viktigt för nationen att slå vakt om denna kunskap och det är lika viktigt att göra det möjligt för denna fiskarkår att fortsatt hålla och utveckla väl utrustade och moderna fiskefartyg.
Skärgården är en av våra främsta rekreationskällor. Den svenska skärgården är mycket väl lämpad för segling och annat friluftsliv. Fiskevattnen är tillgängliga i de allra flesta områden för den som vill fiska med handredskap. Det är viktigt att miljövårdsarbete och andra politiska insatser gör det möjligt att bevara den svenska skärgården och ger fiskebeståndet möjlighet till reproduktion.
Fiskbeståndet i Östersjön
Det finns allvarliga tecken som tyder på att en direkt utfiskning av Östersjön, såvitt gäller vissa fiskslag, pågår. Därtill kommer att den allt brutalare miljöförstöringen i Östersjön hotar fiskearternas reproduktionsförmåga.
Det är angeläget att Sverige med alla de resurser som kan vara tillgängliga medverkar till en miljömässig sanering av Östersjön. Denna fråga skall emellertid icke beröras i denna motion.
Här skall emellertid konstateras att Sverige, genom internationella överenskommelser, tvingats att avstå från väsentliga tidigare innehavda fiskekvoter av torsk i Östersjön. Således har Sverige numera blott 24.000 ton torsk såsom fiskekvot för Östersjön. Med hänsyn till Sveriges ringa kvot synes det inte vara lämpligt att påyrka fredningstider för torskfisket, särskilt som lekperioden är den lämpligaste fiskeperioden. Sverige kan inte avstå från den lilla kvoten torskfisk genom att nu föreslå fredningsperioder som skulle förhindra möjligheten eller i varje fall försvåra möjligheten att landa den medgivna kvoten.
Det är emellertid utomordentligt angeläget att de internationella överenskommelserna om kvotering av fiskebeståndet i Östersjön innehålles av samtliga berörda nationer. Regeringen måste därför kraftfullt verka för en effektiv kontroll och övervakning av de mängder fisk som landas från Östersjön. Här skall inte närmare föreslås metoden för att nå en förbättrad övervakning och kontroll. Regeringen bör inleda internationella samtal för att söka åstadkomma en tillfredsställande kontroll och övervakning.
Internationella avtal
Det är naturligt att den svenska fiskarkåren känner stor oro inför framtiden. Vid statsministermötet i Oslo i mars 1989 träffades överenskommelse om en fullständig liberalisering av handel med fisk inom EFTA-området. Knutet till denna överenskommelse fanns villkoret att samtidigt skulle en fullständig avreglering ske av samtliga stöd- och subventionsformer för fiskeindustrin inom samtliga EFTA-länder.
Det finns skäl att anta att andra EFTA-länder sökt sig fram till nya subventionsformer som indirekt stöder fisket och som därvid skulle kunna undgå kritik med utgångspunkt från EFTA-överenskommelsen om avreglering av fiskesektorn.
Det måste ankomma på regeringen att verka för att kontroll och övervakning sker så att konkurrenslikhet i verklig mening fortsatt råder mellan EFTA-länderna.
EES-avtalet
I EES-avtalet har Sverige lyckats vidmakthålla den situation som råder i enlighet med det så kallade anpassningsavtalet. EES-avtalet får därför ingen verklig betydelse för svenskt fiske. Det är tillfredsställande att svenskt fiske på detta sätt undvikit att försämra sin förhandlingsposition inför de kommande medlemskapsförhandlingarna med EG.
EG-medlemskapet
Den situation som nu etablerats genom EES-avtalet och tidigare ingångna avtal med EG och med Norge innebär att Sverige sedan medlemskapet blivit aktuellt kan såsom medlem medföra betydande fiskevatten och fiskerättigheter till EG:s fiskepolitik. Det blir då av avgörande betydelse för svenskt fiskes framtid att Sverige i de kommande medlemskapsförhandlingarna förmår att förhandla sig till lika stora andelar i EG:s samlade fiskepolitiska resurser som Sverige avstår från i samband med medlemskapets verkställighet. Fisk skall bytas mot fisk och inget annat.
Om så sker synes Sverige kunna få möjlighet att åter etablera ett levande fiske såvitt gäller fiske i Nordsjön som komplement till det nuvarande fisket i Östersjön och kustfisket.
Fiskerilånen
Riksdagen har beslutat att de tidigare så kallade fiskerilånen skall upphöra. På grund av den svåra situation som rått inom fisket under senare år är fiskeföretagare för närvarande hårt pressade av dålig ekonomi. Ett sätt att lindra den svåra situationen skulle vara att regeringen lämnar uppdrag till förvaltande myndighet att möjliggöra förlängning av amorteringstiden och möjliggöra att oreglerade räntor läggas till kapitalet så att fiskeföretagarna gives tillfälle att över längre tid amortera lånen och därmed gives möjlighet att bevara det kapital som finnes nedlagt i den svenska fiskeflottans fartyg och redskap.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättrad övervakning och kontroll av fisket i Östersjön,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att stärka fri konkurrens på lika villkor mellan EFTA-länderna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska fiskerättigheter,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förstärkning av fiskets ekonomi.
Stockholm den 24 januari 1992 Nic Grönvall (m) Karl-Gösta Svenson (m) Kent Olsson (m) Inger René (m)