I Vänern finns två av världens tio insjölevande laxstammar samt två insjölevande öringstammar. Störst är Gullspångslaxen och -öringen som kan uppnå vikter runt 20--25 kg. Sportfiskarna har ett stort intresse av att dessa stammar kan bevaras och utvecklas.
Laxfond Vänern bildades 1989 som resultatet av ett flerårigt samarbete i länen runt Vänern. Stiftelsens huvuduppgift är bl.a.:att bidra till god tillgång på avelsfisk av Vänerursprungatt anskaffa och sätta ut högkvalitativ lax och öring av Vänerursprungatt bidra till uppföljning och utveckling av den fiskevårdande verksamheten i Vänernatt bidra till förstärkt fisketillsyn i Vänernatt informera
Laxfonden medverkar också till åtgärder så att den naturliga reproduktionen av lax och öring underlättas i Vänern och dess tillflöden. Vidare medverkar fonden till anpassning av fiskebestämmelserna och till utveckling av sysselsättning och turism i Vänerområdet.
Problemet har alltsedan bildandet av stiftelsen varit att få en långsiktig finansiering. Vi har under flera år tagit upp dessa frågor i riksdagen utan att få någon tillfredsställande lösning.
I årets budgetproposition anmäls att någon allmän fiskevårdsavgift inte bör införas. Vi delar denna grundsyn att fiskevården i princip bör bäras av fiskevattenägarna och finansieras genom försäljning av fiskekort.
När det gäller Vänern är denna väg inte helt framkomlig eftersom 92 % består av allmänt vattenområde. Riksdagen bör därför hos regeringen begära en snabbutredning för finansiering av fiskevårdsfrågorna i Vänern. En sådan utredning bör bl.a. pröva frågan om en särskild fiskevårdsavgift vid fiske av lax och öring i Vänern, alternativt pröva om det erfordras några former av restriktioner i det fria handredskapsfisket. Avsikten med denna snabbutredning måste vara att lägga grunden för ett långsiktigt arbete med finansiering och bevarandefrågor för dessa världsunika lax- och öringstammar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en snabbutredning av fiskevårdsfrågorna i Vänern i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1992 Bengt Kindbom (c) Marianne Andersson (c) Kjell Ericsson (c) Birgitta Carlsson (c)