Bevara och utveckla fisket
Sammanfattning:
I motionen föreslås:att det fria fisket måste värnas att en allmän fiskevårdsavgift införsatt ett riksfiskekort konstrueras i samarbete med föreningslivetatt riksdagen till främjande av fiskerinäringen anvisar 2 938 264 kr mer än regeringen föreslåratt riksdagen till lån till fiskerinäringen anvisar 20 000 000 kr mer än regeringen föreslagitatt riksdagen till bidrag till fiskevård anvisar 3 150 000 kr mer än regeringen föreslår.
Fisket, viktig näring och fritidssysselsättning
Fisket är trots att det sysselsätter en liten del av de yrkesverksamma ändå en viktig näring. Det är en betydelsefull och i framtiden allt mer väsentlig del av livsmedelsförsörjningen. I delar av landet utgör också fisket en betydligt större del av sysselsättningen än andra. Regionalpolitiskt är det viktigt att näringen kan leva vidare och utvecklas.
Fiske är också en mycket betydelsefull fritidssysselsättning. Omkring en och en halv miljon människor ägnar sig någon gång under året åt fritidsfiske och mer än 350 000 människor fiskar mer än tjugo gånger per år.
Det fria fisket
Införande av det fria fisket har varit positivt. Sedan en domstol tillerkänt en markägare ett betydande skadestånd för det intrång det fria fisket medfört, finns det risk att denna rättighet hotas. Det kommer inte att vara möjligt att via skadestånd upprätthålla en sådan ersättningsnivå.
Det är därför viktigt att riksdagen markerar att det fria fisket ska bestå, men samtidigt begär en översyn av de ekonomiska villkoren.
Fiskevårdsavgift
Riksdagen har begärt förslag till införande av allmän fiskevårdsavgift. Frågan har utretts och ett förslag har tagits fram. Insatserna för fiskevård, som är möjliga att genomföra via statsbudgeten, är otillräckliga och det ekonomiska utrymmet för detta arbete tycks krympa. Därför är det absolut nödvändigt att arbetet med att införa en allmän fiskevårdsavgift intensifieras, så att tillräckliga resurser kan avsättas. Vänsterpartiet tar här inte i detalj ställning till hur en sådan fiskevårdsavgift skall konstrueras och administreras, vi återkommer till detta i samband med att det konkreta förslaget läggs fram. Det förslag som arbetats fram kan i stora drag vara underlag för ett förslag från regeringen. Men administrationen kan med fördel överlåtas på föreningslivet och därmed förbilligas avsevärt. Regeringen bör lämna förslag under våren.
Riksfiskekort
Cirka 25 % av de fiskevatten som upplåts genom fiskekort till allmänheten är statliga, huvudsakligen förvaltade av Domänverket. Ett fiskekort gemensamt för ungefär 1 500 fiskeområden har tagits fram och sålts till förhållandevis låg kostnad.
Kraven på ökad avkastning och bolagisering kan komma att leda till förändringar i synen på fritidsfisket. Verksamheten är i djupare mening oerhört lönsam för människor eftersom den ger möjlighet till rika upplevelser av fiske och natur i övrigt. I inskränkt företagsekonomisk mening har den låg lönsamhet.
Det är mycket angeläget att denna verksamhet kan fortsätta att utvecklas av aktörer som sätter naturvårds- och fritidsambitionerna före lönsamheten. Riksdagen bör därför begära att regeringen tar upp överläggningar med ideella organisationer, verksamma inom fritidsfiskets område, om hur skötsel och upplåtelse kan utformas så att de statliga vattnen på goda villkor blir tillgängliga för allmänheten. Ett riksfiskekort kan skapas i samarbete med föreningslivet.
Främjande av fiskerinäringen
Regeringen föreslår att anslaget halveras och att det upphör till budgetåret 1993/94. Medlen används bl a för bidrag till fiskarorganisationer. Det är viktigt att småskaligt kust- och insjöfiske stimuleras. Fisket bedrivs ofta i glesbygd där varje sysselsättningstillfälle är av största vikt. Vänsterpartiet föreslår därför att anslaget förblir på den nivå som Fiskeriverket begärt. Ursprungligen har anslaget varit avsett att kompensera de yrkesfiskare som använder bensindrivna båtar och alltså inte fått restitution för drivmedelsskatten. Med tiden har anslaget kraftigt urholkats och motsvarar inte längre den skatt som yrkesfiskarna betalar in. Innan anslaget avskaffas bör en diskussion föras om hur på annat sätt villkoren inom yrkeskåren kan bli mer jämställda. Vänsterpartiet anvisar för främjande av fiskerinäringen i enlighet med Fiskeriverkets förslag 7 479 264 kr.
Lån till fiskerinäringen
Det finns ett stort behov av att rationalisera fiskeflottan för att klara den strukturförändring och avreglering som nu pågår. Det svenska fisket kommer annars inte att kunna hävda sig i den hårdnande internationella konkurrensen. Fiskerilånen är ett effektivt sätt att stödja en positiv utveckling. Vänsterpartiet föreslår därför att anslaget höjs med 20 000 000 kr. I framtiden kommer denna möjlighet inte att kunna användas. Den står inte i överensstämmelse med internationella överenskommelser. Det är därför extra angeläget att möjligheten utnyttjas så länge den finns.
Bidrag till fiskevård
Regeringen föreslår att anslaget halveras för att nästa år helt tas bort. Samtidigt avvisar man tanken på en allmän fiskevårdsavgift. Vänsterpartiet anser att anslaget bör finnas kvar oförändrat även detta budgetår i avvaktan på ett konkret förslag om framtida finansiering av fiskevården. Om inget sådant förslag kommer, kvarstår även i ett längre perspektiv behovet av en delvis finansiering via statsbudgeten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till allmän fiskevårdsavgift,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av nya samordnade upplåtelse- och skötselformer för domänverkets fiskevatten,
3. att riksdagen till Främjande av fiskerinäringen för budgetåret 1992/93 anvisar 2 938 264 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 7 479 264 kr.,
4. att riksdagen till Lån till fiskerinäringen för budgetåret 1992/93 anvisar 20 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 60 000 000 kr.,
5. att riksdagen till Bidrag till fiskevård m.m. för budgetåret 1992/93 anvisar 3 150 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 8 324 000 kr.
Stockholm den 26 januari 1992 Annika Åhnberg (v) Bengt Hurtig (v) Jan Jennehag (v) Rolf L Nilson (v)