Det svenska yrkesfisket har sedan mycket lång tid tillbaka fått skatteåterbäring, s.k. restitution, på bensin som används i yrkesmässigt fiske. Beslut om detta fattades redan 1929. Förändringar i systemet har sedan dess skett vid olika tillfällen.
I yrkesfiske används bensindrivna motorer i kust- och insjöfisket. Dieselbränsle som förbrukas i yrkesfisket är befriat från skatt.
I början av 1980-talet (regeringens prop. 1981/82:100) beslöts om den förändringen, att bensinskatteåterbäringen skulle införas under ett särskilt anslag ''E 3 Främjande av fiskerinäringen'', där det också inryms en del andra åtgärder för fisket. Anslaget heter numera D 2, men har i övrigt samma rubrik. Den del som avser bensinskatterestitutionen benämns ''Bidrag till fiskeorganisationer''.
Bidragen till fiskeorganisationer utbetalas till Sveriges Fiskares Riksförbund för fördelning mellan riksförbundet och de regionala organisationerna och utgör ett utomordentligt värdefullt bidrag för att dessa skall kunna bedriva sin verksamhet på ett för medlemmarna, d.v.s. yrkesfiskarna, acceptabelt sätt. En del av anslaget, som disponeras av fiskeriverket, har dessutom utgått till Sveriges Fiskevattenägarförbund.
Regeringen föreslår nu i budgetpropositionen (91/92:100) att bidragen till fiskeorganisationer halveras för kommande budgetår. Vidare har regeringen informerat om att man avser att dra in bidraget helt fr.o.m. budgetåret 93/94.
Det är inte rimligt att yrkesfiskare, som av olika skäl är tvingade att använda bensinmotorer med höga driftskostnader i sitt fiske, skall belastas med en ''vägtrafikskatt'' för detta, vilket ej heller varit riksdagens ursprungliga avsikt. Genom de företagna förändringarna har skatteåterbäringen emellertid felaktigt med tiden kommit att benämnas ''bidrag'', trots att grundförutsättningarna ej förändrats. De senaste årens kraftiga höjningar av bensinskatten har dessutom gjort att ''bidraget'' ej motsvarar de avgifter som yrkesfiskarna erlägger.
Det är angeläget att de möjligheter som står till buds för att stimulera ett kust- och insjöfiske tas tillvara. Yrkesfiskarna är till stor del verksamma inom glesbygdsområden där varje arbetstillfälle är av stort lokalt och regionalt värde. Det beräknas för övrigt att varje yrkesfiskare genererar mellan fem och nio ytterligare arbetstillfällen inom distribution, varv, verkstäder, redskapstillverkare, istillverkning, handel, beredning etc.
Det är dessutom ett rättvisekrav att ingen grupp av yrkesfiskare diskrimineras då det gäller beskattningen av drivmedel som förbrukas inom fisket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen under anslag D 2 på jordbruksdepartementets område beslutar om ett oförändrat bidrag till fiskeorganisationer budgetåret 1992/93 inom ramen för anslaget Främjande av fiskerinäringen,
2. att riksdagen begär att regeringen undersöker möjligheten att åstadkomma rättvisa förhållanden mellan olika bränsletyper för fiskerinäringen.
Stockholm den 22 januari 1992 Åke Carnerö (kds)