Under senare år har fisket med kust- och havsfiskeredskap ökat betydligt. En mycket stor del av detta fiske bedrivs av personer, som ej är beroende av fisket för sin försörjning. De geografiska områden det här är fråga om är mycket känsliga ur flera synpunkter och den förändrade miljön i kust- och insjövatten gör att bestånden av fisk och skaldjur måste skyddas och vårdas på ett helt annat sätt än tidigare.
Utvecklingen av lätthanterliga redskap i kombination med ett stort fritidsbåtsbestånd och ökad fritid har medfört att många som är verksamma inom andra yrken på sin fritid kan bedriva ett fiske som i omfattning närmar sig eller tangerar yrkesfisket i omfång och under vissa perioder i tid.
I områden där t.ex. miljöförändringar påverkar fiskbestånden negativt medför ett alltför hårt fisketryck stora påfrestningar på dessa. Det bör dessutom påpekas att endast yrkesfiskare i lag åläggs att kontinuerligt föra loggbok där alla fångster skall registreras och klassificeras. Dessa uppgifter ligger sedan till grund för det totala fångstuttaget på respektive vatten (s.k. TACs) så att de inte överstiger de i internationella förhandlingar fastställda fiskeuttagen av respektive arter. Detta system har under senare år alltmer blivit ett trubbigt instrument på grund av att allt större fiskemängder tagits upp med yrkesmässiga redskap av fiskande utan loggboksplikt. Dessa fiskande kan inte, enligt vedertagen praxis, sägas ingå i de kategorier som fiskar för det egna behovet och ej för avsalu; självklart ej heller för de som bedriver sportfiske som hobby med handredskap och endast för det egna hushållet.
Fiskeriverket har uppmärksammat problemet i en rapport från 1988, ''Färre och enklare fiskebestämmelser'', vilken överlämnats till regeringen. Rapporten har sammanställts efter en utredning som företagits på uppdrag av regeringen. Arbetet med utformandet av de färre och enklare fiskebestämmelserna fortsätter för närvarande inom jordbruksdepartementet.
Fiskeriverket har, liksom bl.a. yrkes- och sportfiskets organisationer, bedömt det nuvarande fisketrycket som ohållbart hårt på längre sikt. Man har den uppfattningen att någon form av begränsning av den tillåtna redskapsanvändningen kommer att bli nödvändig och att begränsningarna bör utformas så att det inte längre blir tillåtet att använda fiskredskap i en omfattning som uppenbart överstiger vad som behövs för vanligt fritids- och husbehovsfiske.
I vissa fall får en sådan fördelning av fisket mellan olika kategorier fiskande företas. Det gäller t.ex. vid tillståndsgivning för utsättande av fasta redskap i allmänt vatten, en fråga som prövas av länsstyrelsen. Tillstånd att sätta ut fasta redskap för fångst av lax, öring och ål ''får endast beviljas fiskare för vilkas försörjning fisket är av väsentlig betydelse'' om inte annat följer av lagen om rätt till fiske eller särskilda skäl föranleder annat. Sådana fiskare skall också under samma förutsättningar ''ges företräde till fiske med fasta redskap efter annan fisk''.
För trålfiske krävs i dag antingen yrkesfiskelicens eller trålfiskebevis. Detta bevis kan i princip erhållas om det visar sig att minst 50 % av inkomsten i senaste självdeklarationen härrör från fisket (FIFS 1985:19, 1985:20).
Yrkesfiskare kan dessutom medges undantag från vissa bestämmelser om viss högsta nätlängd som stadgas för fiske i de stora sjöarna. Reglerna skiljer sig något mellan olika sjöar. Det finns en bred enighet i dag om att om inte nämnda regleringar genomförts i exempelvis de stora sjöarna hade beståndsläget varit sådant att det varit till klar nackdel för både yrkes-, sport- och fritidsfisket.
Likartade problem finns även i grannländerna. I Danmark har detta lösts genom en statlig förordning från december 1990, vilken begränsar antalet redskap per fiskande icke yrkeseller binäringsfiskare till sammanlagt sex stycken. I reglerna definieras vilka redskap som får användas, nämligen kroklina à 100 krokar, garn, ryssjor och tinor. Detaljerade föreskrifter finns om hur redskapen får vara konstruerade. Dessutom finns i de danska bestämmelserna regler om obligatoriskt bidrag från fritidsfiskare (f.n. 250 kr. per person och år) till utplantering av fisk.
Erfarenheter från Danmark under föregående år visar att det i stort sett råder samstämmighet mellan olika kategorier fiskande och att systemet långsiktigt på ett helt annat sätt än tidigare är fiske- och miljövårdande.
Ett system liknande det som bl.a. Danmark inom EG sedan 1991 praktiserar, med ett tillåtet men klart begränsat antal redskap alternativt längdbegränsning är ett system som dels bl.a. av biologiska skäl långsiktigt stärker sport- och fritidsfisket, dels underlättar och i vissa fall t.o.m. möjliggör för yrkesfiskare med yrkesfiskelicens att utöva sitt yrke. Konkurrenssituationen vid EG-medlemskap skulle snedvridas gentemot de länder inom EG, exempelvis Danmark, som har en fiskerilagstiftning som innehåller element av biologiskt långsiktigt utnyttjande av fiskebestånd. Det bör i detta sammanhang understrykas att systemet inte, enligt vår mening, står i motsatsställning till att långsiktigt stärka sport- och fritidsfisket för allmänheten. På goda grunder kan antas att förhållandet blir det omvända.
Det är nödvändigt och viktigt att allmänheten även fortsättningsvis bereds tillfälle att i rimlig omfattning bedriva ett sport- och fritidsfiske för nöje och rekreation och för det egna hushållets behov. Lika viktigt är det emellertid att sådant fiske begränsas till en nivå där fisketrycket på svaga och ekonomiskt värdefulla bestånd inte blir så stort att dessa äventyras. En sådan åtgärd är ej att jämställa med någon inskränkning i allemansrätten.
Jordbruksutskottet har vid ett flertal tillfällen behandlat frågan. Olika relevanta problem har räknats upp som väl har beskrivit verkligheten, men samtidigt har konstaterats att man inte vill föreslå någon förändring för närvarande. Situationen har inte på något vis förbättrats sedan senaste utskottsbehandlingen.
Det är visserligen angeläget att en ny fiskeriförordning innehåller klarare och enklare fiskebestämmelser, dock måste förordningen utformas så att den biologiskt stärker de marina resurserna. Detta kan, enligt vår uppfattning, inte göras om inte vissa redskapsbegränsande regler sätts in. Detta tillvägagångssätt har också, som tidigare nämnts, tillämpats av flera länder, senast Danmark fr.o.m. den 1 januari 1991.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar av fiskereglerna,
2. att riksdagen hos regeringen begär att man i det pågående arbetet med ny fiskeriförordning inför ett system med redskapsbegränsningar för biologiskt utsatta fiskeslag i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1992 Kaj Larsson (s) Inge Carlsson (s) Sinikka Bohlin (s) Bengt Kronblad (s) Ulla-Britt Åbark (s)