Fisket har under all tid spelat en betydelsefull roll för kustregionerna. Så också vid den svenska kusten. Betydande investeringar har gjorts från såväl samhällets som från de enskilda fiskarnas sida för att utveckla och ge näringen styrka och konkurrenskraft.
Östersjön har under de senaste åren kommit att spela en alltmer betydande roll för det svenska fisket. Indelningen av fiskevattnen i nationella zoner har inneburit att ca 90 % av den totala svenska fiskezonen idag återfinns i Östersjön. I detta innanhav tas också ca 80 % av den svenska matfisken. Av denna fångst tas och landas den absoluta merparten i den södra delen av Östersjön. Sverige har som nation då givetvis all anledning att väl vårda och förvalta Östersjöns miljö och fiskbestånd. Helt nyligen har Fiskeriverket startat verksamhet vid det s k Östersjölaboratoriet i Karlskrona och den verksamhet som nu bedrivs där kommer att vara till stor nytta för utvecklingen inom såväl det svenska östersjöfisket som för övervakningen av Östersjöns miljö.
Sedan många år tillbaka har torskfisket i södra Östersjön utgjort den ekonomiskt lönsamma grunden för svenskt fiske. För närvarande minskar tillgången på torsk i Östersjön kraftigt. Den främsta orsaken till detta är utebliven eller starkt minskad reproduktion i Östersjöns torskbestånd p g a minskad salthalt. En annan bidragande orsak är troligen också ett ökat fisketryck. För närvarande reproducerar torsken sig endast i Bornholmsdjupet. Tidigare skedde reproduktion också i Gotlandsdjupet och i Danzigerbukten. Denna minskning har nu gjort att det totala torskfisket i Östersjön, liksom det svenska, kommer att minska drastiskt under den kommande perioden. Ytterligare hot mot torskreproduktionen kan också ses i planerna på byggandet av en Öresundsbro. Olika informationer ger här vid handen att ett sådant bygge ytterligare allvarligt kan komma att minska utbytet av vatten i Östersjön med åtföljande effekter av ett ännu lägre utbyte av saltrikt syresatt vatten. Torskens framtid i Östersjön är således starkt hotad, i synnerhet som man härtill lägger det faktum att Östersjön är den yttersta gränsen vad gäller torskens naturliga utbredningsområde.
För Sveriges vidkommande betyder detta att den kvot som tillåts tas upp under 1992 kommer att bli ca 20 000 ton. Detta är en halvering jämfört med 1991. Denna drastiska minskning av torskkvoten kommer att medföra allvarliga problem för den svenska fiskerinäringen. Åtskilligt tyder på att denna kvot kommer att vara uppfiskad långt innan 1992 års slut, vilket medför en längre period med torskfiskeförbud. Detta skall också ses i samband med de stora avsättningsproblem som finns vad gäller den sill/strömming som också fiskas i Östersjön. Vad gäller priset på sill/strömming är detta i dag så lågt att någon egentlig lönsamhet i detta fiske knappast kan sägas existera. Slutsatsen blir då helt naturligt att ett utökat fiske efter sill/strömming inte kan kompensera ett minskat torskfiske.
Det är givetvis av största vikt att olika åtgärder vidtas för att möta dessa problem både på kort och på lång sikt. Ett tänkbart sätt att söka trygga torskens reproduktion är att aktuella lekplatser fredas från fiske under lektiden. Denna fråga rör inte Sverige ensidigt utan är en fråga som berör alla Östersjöstater och som fordrar en internationell överenskommelse. Likaså bör effekterna av en sådan åtgärd också noga ses över. Regeringen bör i internationella sammanhang ta upp denna fråga för att få den ytterligare belyst och utvärderad. Därefter bör regeringen återkomma till riksdagen med ett eventuellt förslag som kan innebära fredning/skydd av ovan angivet slag. Detta bör ges regeringen till känna.
Under en följd av år har vi kunnat konstatera att miljöföroreningarna i haven har blivit allt allvarligare. Detta gäller både Västerhavet och Östersjön. Föroreningarna har medfört att vissa delar av dessa hav i dag saknar fisk och detta innebär stora förluster för det svenska fisket. Det är enligt vår uppfattning angeläget att möjligheterna för ett ekonomiskt skydd undersöks som ger ekonomiskt skydd för dem som lider allvarlig skada av denna miljöförstöring. Sådana ersättningar har utgått i samband med Tjernobyl-katastrofen. Då utgick kompensation till ''de grupper vilkas försörjningssituation lidit direkt skada genom det radioaktiva nedfallet''. I likhet med detta bör ersättning kunna utgå till personer och företag som drabbas av allvarliga ekonomiska förluster i samband med miljöförorening av haven. Vi har i tidigare motioner föreslagit sådan form av ersättning. Vi förväntar oss att regeringen återkommer med förslag i denna fråga.
Det allvarliga läget inom fiskerinäringen innebär att många fiskeriföretag har eller riskerar att få ekonomiska problem. Särskilt allvarligt är läget för flera av de större företagen som gjort betydande investeringar under de senaste åren. Staten har bl.a. genom fiskerilån och lånegarantier möjliggjort en nödvändig modernisering och upprustning av fiskeflottan. Dessa fiskerilån löper i dag på 20 år. Denna tid är i kortaste laget både med beaktande av dagens situation och med beaktande av att dessa investeringars livslängd oftast överstiger denna aktuella amorteringstid. Denna amorteringstid bör enligt vår mening förlängas till förslagsvis 25 år. Detta bör ges regeringen till känna.
I detta sammanhang kan det också vara lämpligt att utreda möjligheterna att under en begränsad tid ge ett tillfälligt räntestöd till vissa fiskeriföretag. Detta bör omgående ske och vi förväntar oss att regeringen återkommer till riksdagen med förslag i frågan.
Som tidigare i motionen anförts finns det i dag stora avsättningsproblem vad gäller den sill/strömming som fiskas i Östersjön. Trots att sill/strömming är ett bra livsmedel är konsumtionen förhållandevis låg i Sverige. Viss export går dock från Sverige till Estland. Där utgör sillen/strömmingen ett viktigt livsmedel med god efterfrågan. Den akuta livsmedelsbristen i det forna Sovjetunionen aktualiserar frågan om inte svenskfångad sill/strömming skulle kunna användas som ett direkt livsmedelsbistånd till detta område. Den skulle då kunna utgöra en viktig del i försöken att klara livsmedelsbristen. Detta skulle kunna lösas om delar av de medel som nu har avsatts till bistånd för de östeuropeiska länderna reserverades för detta ändamål och ett snabbt och effektivt uppbyggande av viss distribution kom till stånd. Livsmedelsläget är akut och den svenskfångade fisken skulle vara till stor nytta. Vi anser att regeringen skyndsamt bör ta initiativ i denna fråga.
För att motverka problemen med olika fiskarters reproduktion så har försök gjorts med odling och utsättning av bl.a. torsk. Detta är en väg att gå för att öka möjligheterna till en livskraftig fiskstam. Lyckade försök av detta slag har gjorts i Danmark. Ytterligare insatser på detta område bör också göras i Sverige och då i synnerhet inom Östersjöområdet. Detta kan gälla torsk, ål och piggvar. Detta arbete kan bl.a. bedrivas vid det nya Östersjölaboratoriet. Detta bör ges regeringen till känna.
En yrkesfiskare tillbringar en stor del av året på havet. Detta medför att han har svårt eller saknar möjlighet att fullt ut ta del av den samhällsservice och förmåner som han liksom andra medborgare betalar till via sin skatt och andra avgifter. Detta faktum har observerats i andra länder. I Norge har det norska stortinget beslutat om ett särskilt avdrag för yrkesfisket. Enligt uppgift uppgår detta avdrag i dag till 23 % av fiskeriinkomsten med ett tak på 55 000 kronor. Detta system borde också vara rimligt i Sverige för att stimulera och underlätta fiskarnas arbete och ekonomiska situation. Vi förutsätter att regeringen återkommer i denna fråga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd av torskreproduktionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslag till katastrofskydd för fiskerinäringen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regler för återbetalning av statliga fiskerilån,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillfälligt räntestöd,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskfångad fisk som livsmedelsbistånd till f.d. Sovjetunionen,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser vad gäller utsättning och odling av vissa fiskarter.
Stockholm den 23 januari 1992 Sven-Olof Petersson (c) Marianne Jönsson (c)
1 Yrkande 5 till UU