Vid utgången av 1990 upphörde de gamla fiskevårdsföreningarnas lagliga rätt att sälja fiskekort med stöd av 24
§ Fiskerättslagen. (I dess äldre lydelse)
Under 1980-talet har betydande statliga resurser satsats via den regionala fiskeadministrationen, på planering och information till fiskerättsägarna, för att klara omorganisationen till fiskevårdsområden och därmed säkra fortsatt upplåtelse av fiskerätt till allmänheten. Utgångspunkten för detta arbete har varit att hittills gällande principer för statsbidragsgivningen skulle ligga fast. Stöd härför gav bl.a. riksdagsbeslutet våren 1990, om bibehållet statsbidrag till fiskevårdsområden, sökta före 1 september 1990. En enig riksdag beslöt våren 1991 om höjning av anslaget för fiskevård. Det senare beslutet motiverades med ökade kostnader för bildandet av fiskevårdsområden.
I regeringens proposition 1991/92:100 föreslås att bidraget till fiskevård (anslaget D9) halveras för nästa budgetår. De innebär enligt propositionen bl.a. att kostnaderna för rättningar vid bildandet av fiskevårdsområden får bäras av vattenägarna i större utsträckning än tidigare. Fiskeristyrelsen har i beslut 1992- 01-13 aviserat en sänkning av den normala bidragsprocenten från 50 till 30 procent om riksdagen fattar beslut i enlighet med regeringens proposition och inte annan procentsats föreskrivs i regleringsbrevet.
Jämtlands län har av tradition det största sportfisket i landet. Årligen säljs c:a 150.000 fiskekort till länsbor och turister. Cirka 200 fiskevårdsorganisationer svarade 1990 för fiskevård och fiskeupplåtelser till allmänheten. Tre av fyra vuxna jämtlänningar är enligt SCB ''intresserade av fiske''. Fisket representerar ett viktigt underlag för turismen som är länets viktigaste näringsgren. Antalet turistfiskebesök är av storleksordningen 100 000 per år. Fisketurismen beräknas generera 150 milj. kr. årligen i turistinkomster. För turistanläggningarna är fisket ofta, vid sidan av skidåkningen, den viktigaste aktiviteten. Fisket har också en avgörande betydelse för småskalig turistverksamhet (stuguthyrning, guidning, båtuthyrning etc) i länets glesbygdsområden.
Vi bedömer det som angeläget att förvaltningen av fiskerätten samordnas inom ramen för juridiskt stabila organisationer. Med hänsyn till fiskets betydelse och utvecklingsmöjligheter har fiskevårdsområdena en viktig roll som entreprenörer för större fiskevårds- och utvecklingsprojekt.
Ett 60-tal ansökningar om bildande av fiskevårdsområden i länet, som ingivits före 1 september 1990, väntar fortfarande på förrättning. Om regeringens förslag genomförs, kommer statsbidragen för att bilda dessa områden att reduceras med 900.000 kronor (enligt Fiskeriverkets beslut). För Jämtlands del görs bedömningen att ett sänkt statsbidrag skulle få till följd att många av de aktualiserade fiskevårdsområdena ej skulle komma till stånd, p.g.a. att fiskerättsägarna saknar möjligheter att finansiera bildandet. Till bilden hör att samtliga fiskevårdsorganisationer i länet drivs utan vinstintresse. Influtna medel nyttjas för fiskevård och projekt som är viktiga för den egna bygdens överlevnad.
En förändring av statsbidraget skulle ge negativa effekter för turism och länsbor, samt upplevas som orättvist. Det är viktigt att riksdagens tidigare utfästelser fullföljs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statsbidraget till bildande av fiskevårdsområden.
Stockholm den 23 januari 1992 Nils-Olof Gustafsson (s) Margareta Winberg (s) Berit Andnor (s)