Från yrkesfiskares sida har alltsedan 1985, då fisket släpptes fritt, hävdats att underlaget för deras yrkesutövning hotades. Till deras och andras farhågor togs dock ingen hänsyn av dem som tillstyrkte förslaget. Kritiken har dock hela tiden varit stark och motståndet hårt.
Yrkesfiskarna får nu stöd i en rapport från fiskeriverket. Deras farhågor var välgrundade. Fångsterna har blivit mindre.
Ännu i dag pågår diskussioner i Europadomstolen om myndigheterna gjorde rätt när man utan att ge någon ersättning fråntog yrkesfiskarna deras fiskevatten.
Ända sedan fisket släpptes fritt har man försökt påvisa den skada som beslutet innebar. Fångsterna har blivit mindre och redskap har plundrats och/eller förstörts. Fåglar och däggdjur har enligt uppgift gått en plågsam död till mötes då de svalt långrevskrokar, som dragits upp på land och där blivit liggande.
Det är beklagligt att behöva konstatera att den fritt fiskande allmänhetens ansvar är så ringa att de fastboendes ryssjor både vittjas och förstörs.
Fiskeriverket konstaterar också i sin rapport att resurserna för fiskevård minskat.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en skyndsam utvärdering av det fria fiskets konsekvenser, och att förslag om ett eventuellt avskaffande av det fria fisket därefter föreläggs riksdagen samt att nya vägar för att stärka fiskevården föreslås.
Stockholm den 23 januari 1992 Elisabeth Fleetwood (m) Henrik S Järrel (m)