En samlad strategi för ökad användning av ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken
Vår uppgift är att skapa en långsiktigt hållbar utveckling som kan förena framsteg för de mänskliga samhällena med vad människan och naturen tål. Detta är utgångspunkten för den socialdemokratiska miljöpolitiken. I vår motion, En god livsmiljö för hållbar utveckling (1991/92:Jo612), utvecklade vi hur nästa steg i miljöpolitiken skall tas.
Enligt vår mening går det inte att ''ta paus i miljöpolitiken'', särskilt inte ett år då FNs konferens om miljö och utveckling hålles och de svenska förhandlingarna om ett medlemskap i EG kommer in i ett intensivt skede.
Riksdagens majoritet har tyvärr avvisat merparten av de 52 förslag som lades i vår motion. Det bekräftar ånyo att regeringspartierna inte vill ge miljöpolitiken den prioritet som är nödvändig. I stället har vi under riksdagsåret fått bevittna hur miljöfrågorna ställts åt sidan i regeringens arbete, t.ex. i sektorspolitiken. Nedläggningen av arbetsgruppen för ökat miljöinslag i läroplansarbetet var regeringens första ''strategiska'' åtgärd. Nu senast föreslår regeringen en generell och kraftig sänkning av industrins energiskatter.
Det allvarligaste är dock att miljöfrågorna ställts åt sidan i den ekonomiska politiken. Årets kompletteringsproposition bekräftar bara att miljöpolitiken blivit ett bihang, en bilaga, i regeringens ekonomiska politik. Ökad användning av ekonomiska styrmedel är inte liktydigt med att miljöhänsyn integreras i den ekonomiska politiken.
Det enda som går i rätt riktning är att regeringen äntligen har givit konjunkturinstitutet, statistiska centralbyrån och naturvårdsverket erforderliga uppdrag och resurser för att förverkliga miljöräkenskapsutredningens förslag. Frågan är dock så viktig att regeringen borde ha presenterat ett sammanhållet förslag. Regeringen bör årligen återkomma till riksdagen med redovisning av hur arbetet med miljöräkenskaper fortskrider och vad som händer i det internationella samarbetet samt för riksdagen presentera förslag om hur arbetet skall föras vidare.
Strategin för ökad användning av ekonomiska styrmedel
Regeringens beskrivning av strategin för ekonomiska styrmedel håller väsentligt högre klass jämfört med den produkt man presenterade som en bilaga till budgetpropositionen.
Det är en i allt väsentligt korrekt genomgång av den strategi som lades fast i samband med beslutet om En god livsmiljö (prop 1990/91:90). Regeringen har äntligen kommit till insikt om att ''valet av styrmedel måste alltid göras med utgångspunkt i miljöproblemens karaktär och det mål man vill uppnå''. I såväl regeringsförklaring som budgetproposition upphöjdes däremot ekonomiska styrmedel till ett mål, snarare än det medel det är.
Det är också riktigt att ekonomiska styrmedel måste utformas med hänsyn till avvecklingen av gränskontroller då den inre marknaden inom EES-området tar form. Däremot tar regeringen inte upp vilken strategi den har för att driva på utvecklingen inom EG och EFTA.
Det konkreta innehållet i bilagan är dock mycket magert, särskilt med hänsyn till att ekonomiska styrmedel i sig gjorts till regeringens stora miljöpolitiska fråga.
I vår motion om En god livsmiljö för hållbar utveckling, konstaterade vi, att någon ny samlad genomgång av miljöavgifter inte behöver göras. Däremot pekade vi på att en systematisk genomgång behöver göras för att uppmärksamma skatter m.m. som motverkar hushållning med naturresurser och miljö. Vi pekade också på möjligheten att mer systematiskt använda taxor och avgifter i miljöstyrande syfte. Även möjligheten att bredda användningen av ekonomiska styrmedel, t.ex. överlåtelsebara utsläppsrättigheter, borde studeras utifrån ett konkret fall, kvävereningen. Våra krav på en utredning för att studera hur skattesystemet kan få en mer miljöanpassad profil och hur användningen av ekonomiska styrmedel kan breddas kvarstår därför. Vidare pekade vi på att inför den västeuropeiska integrationen så bör miljöavgiftsområdet vara ett område där Sverige driver sina positioner.
Jord- och skogsbruket
Regeringen tar upp strategin för att minska jordbrukets användning av bekämpningsmedel och utläckage av näringsämnen. Det är bra att regeringen nu lägger ut ett uppdrag på hur prisregleringsavgiften kan omformas till en styrande miljöavgift i samband med att regleringsavgiften avskaffas. Däremot har regeringen redan sänkt denna avgift, vilket har givit helt felaktig signal om färdriktningen för jordbrukets omställning. Vi föreslår på nytt att regeringens sänkning av regleringsavgiften kompenseras genom en höjning av miljöavgiften på handelsgödsel med 200 milj. kr.
I vår motion med anledning av överföring av verksamheten vid Domänverket till aktiebolagsform (prop 1991/92:134) föreslog vi, att i samband med bolagsbildningen bör viss andel av Domänverkets mark finnas tillgänglig för naturvårdsändamål. Denna markresurs bör kunna användas som utbytesmark vid bildandet av naturreservat på privat- och bolagsmark. Riksdagens jordbruksutskott har nu, som yttrande till näringsutskottet, enhälligt ställt sig bakom huvudtankarna i vårt förslag. Detta är ett sätt att öka naturvårdsambitionerna. Ett annat är att näringen själv får ta ett utökat kostnadsansvar.
Regeringen undviker att ta ställning till hur ett ökat kostnadsansvar för miljö- och naturvårdshänsyn skall få ett bättre genomslag i de areella näringarna. Skälet är att regeringen utan eget ställningstagande skickat utredningen om ett ökat kostnadsansvar i de areella näringarna till den skogspolitiska kommittén. Det hade varit naturligt att regeringen tagit upp detta område under en samlad strategi för ökad användning av ekonomiska styrmedel.
Regeringen tar inte heller upp frågan om konkreta ekonomiska styrmedel i skogsbruket. Även här är skälet naturligt. Genom sin iver, att skyndsamt avskaffa skogsvårdsavgiften, har regeringen försvårat möjligheten till en naturvårdsavgift som skulle kunna finansiera ett från naturvårdssynpunkt modifierat skogsbruk. Därmed föregrep man också den skogspolitiska kommitténs arbete. Enligt vår mening står det dock den skogspolitiska kommittén fritt att återkomma med ett förslag i denna riktning.
Trafiken
Det är bra att miljöministern och regeringen nu ställer sig bakom strategin för ökat kostnadsansvar inom trafiken. Centerpartiet har ju exempelvis tidigare varit motståndare till att detta ansvar avspeglas på t.ex. bensinpriset. Den stora omläggningen av beskattningen, som kunde genomföras med stöd av enbart folkpartiet, är den politiska åtgärd som hittills haft den största effekten för att minska trafikens bidrag till klimatpåverkan.
Det är vidare bra att regeringen anser att miljöklassningen av fordon behöver utvecklas i ett europeiskt perspektiv. Men samtidigt är denna formulering mycket oklar. Det är riktigt att provnings- och kontrollmetoder successivt måste utarbetas på gemensam europeisk bas. Ambitionen måste dock vara att nivån på kraven behålles. Om regeringen med ''utvecklas'' menar att tiden är mogen för att formulera hur nästa steg i miljöklassningssystemet skall se ut, så är det bra. Men några riktlinjer för detta presenteras inte. Vi upprepar därför förslaget från vår motion Jo612, att regeringen nu bör förbereda nästa steg i miljöklassningen av fordon.
Däremot lyser ''planen för den bensinfria bilen'', som miljöministern annonserat, med sin frånvaro i regeringens texter. Det hade varit naturligt att i detta sammanhang redovisa utifrån vilka riktlinjer regeringen arbetar, för att förverkliga detta mål.
Den socialdemokratiska regeringen startade ett omfattande arbete med en strategi för ett miljöanpassat trafiksystem. I denna strategi ingick åtgärder på de enskilda fordonen. Strävan måste även fortsättningsvis vara att de miljökrav som ställs på fordonen är teknikneutrala. Utvecklingen måste också präglas av långsiktighet. Styrmedlen för att driva på denna del i utvecklingen behöver utvecklas. Införandet av bilavgaslagen var ett första viktigt steg. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med ett förslag om hur lagstiftning och andra styrmedel bör utvecklas med hänsyn till den långsiktiga inriktningen mot mer miljöanpassade fordon.
Ett av syftena med 1988 års trafikpolitiska beslut var att lastbils- och järnvägstrafik skulle konkurrera mer jämbördigt. Detta innebar bl.a. att kilometerskatten höjdes mycket kraftigt. Kilometerskatten är en fråga där regeringen givit upp på förhand. Det är riktigt att kilometerskattesystemet, under nuvarande omständigheter, inte kan förenas med den inre marknaden. Systemet kan emellertid utvecklas så att detta blir möjligt. En diskussion pågår internt inom EG- kommissionen om en mer miljöanpassad beskattning. Regeringen visar dock inte några sådana ambitioner. Man anger enbart att miljökonsekvenserna i förhållande till dagsläget kommer ''att analyseras''. Inga riktlinjer, inga ambitioner. Regeringen bör därför redovisa för riksdagen hur miljökraven skall kunna förenas med förverkligandet av den inre marknaden.
I vår motion om En god livsmiljö för hållbar utveckling föreslog vi att miljöklassningssystemet också skall omfatta bensin. Regeringen går nu på samma linje, trots att riksdagsmajoriteten så sent som denna vår avslog vårt förslag.
Energi
Regeringen har föreslagit att industrin får generella energiskattelättnader på ca 3,4 miljarder. I vår motion om skattepolitiken går vi emot regeringens förslag, bl.a. med hänvisning till att träffbilden är mycket dålig, att de miljöstyrande effekterna tas bort samt att eldning med kol och olja gynnas före naturgas och biobränslen.
Basindustrin måste ha energiskatt och koldioxidskatt på en nivå så de kan överleva i den internationella konkurrensen. Slår vi ut svenska basindustrier blir resultatet att efterfrågan går till andra länder med samma eller sämre produktionsprocesser. Utsläppen flyttar till andra länder och inget är vunnet.
Vad som måste ändras är metoden med individuella regeringsbeslut om nedsättning av energiskatt. Detta är huvudproblemet, inte att t.ex. verkstadsindustrin betalar lite energiskatt.
Utöver den individuella nedsättningsregeln (=regeringsbeslut) finns en generell nedsättningsregel, som hittills inte tillämpats. Den föreskriver f.n. att den sammanlagda skatten inte får överstiga 3 % av de tillverkade produkternas försäljningsvärde fritt fabrik. I vår skattemotion föreslås att de individuella dispenserna tas bort och det generella energiskattetaket sätts till 0,6 %. Då får svensk basindustri konkurrenskraftiga villkor. Tillämpning av denna regel blir generell för alla industriföretag och växthusnäringen. Därmed blir den också handelspolitiskt invändningsfri. Vårt förslag kostar bara 1,3 miljarder mot regeringens 3,39. Metoden påverkar inte heller biobränsleanvändningen.
Dagens skattesystem ger inga incitament till energihushållning för de företag som kommer över tröskeln (1,2 %). De ekonomiska styrmedlen måste kompletteras med krav på t.ex. energiredovisning inom företagen. Den socialdemokratiska regeringen uppdrog, efter riksdagens beslut om en god livsmiljö, åt naturvårdsverket att se över industrins utsläppsvillkor. Ett skäl var att minska industrins utsläpp till ''ofarliga nivåer'' före sekelskiftet. Ett annat skäl var att ge en likabehandling av olika industrier. Krav på koldioxidutsläpp och energihushållning bör ingå i denna omprövningsplan. Det bör också införas vid koncessionsprövningen av enskilda företag. Riksdagen bör ge regeringen detta till känna.
Kemikalier och avfall
Det är bra att regeringen nu instämmer i att tidssatta mål och gränser är en effektiv väg för att avveckla eller kraftigt begränsa användningen av miljö- och hälsofarliga ämnen. Det tidigare arbetet med sådana planer har varit framgångsrikt. Det är därför märkligt att riksdagens majoritet har avvisat vårt förslag (se motion 1991/92:Jo612), att myndigheterna bör arbeta fram en ny lista över miljöfarliga ämnen som bör avvecklas eller starkt begränsas. De tidigare avvecklingsplanerna har haft en pådrivande effekt. Men takten i arbetet måste ökas. Regeringen bör ges detta till känna.
Miljöavgifter är oftast svåra att tillämpa inom kemikalieområdet då priskänsligheten för vissa ämnen kan variera med upp till en faktor tio till hundra. För vissa ämnen kan dock avgifter vara ett bra komplement till förbudslinjen.
Riksdagen antog 1988 en avvecklingsplan för CFCs, s.k. freoner. Planen har steg för steg följts upp, bl.a. med hänsyn till utvecklingen inom enskilda områden och den internationella utvecklingen. Planen skall också stämmas av i förhållande till forskningsresultat m.m. som rör skadorna på ozonskiktet. För att göra en snabb avveckling av CFC möjlig har en viss användning av HCFC, s.k mjuka freoner, tillåtits. Samtidigt var avsikten att användningen inte skulle bli alltför stor och att den fortsatta utvecklingen skulle följas mycket noga. I vår motion om En god livsmiljö för hållbar utveckling föreslog vi att en miljöskatt bör införas för att ytterligare begränsa användningen. Regeringen avser nu att ge naturvårdsverket i uppdrag att lämna ett konkret förslag. Samtidigt bör vi har beredskap för ett totalt förbud av även HCFC. Regeringens uppdrag till naturvårdsverket bör därför även innehålla en sådan handlingslinje.
Regeringen visar ingen handlingskraft i avfallspolitiken. I samband med 1990 års budgetproposition antog riksdagen en strategi för minskade avfallsvolymer, ett mindre farligt avfall och en förbättrad behandling av det avfall som uppkommer. Tanken var att steg för steg utveckla strategin. Kommunerna har t.ex. fått möjlighet att differentiera sina avgifter. Detta räcker dock inte. I vår motion (1991/92:Jo612) krävde vi av regeringen att en styrande avfallsavgift skall införas för osorterat avfall. Jordbruksutskottet uttalar, med anledning av två socialdemokratiska motioner, att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen med förslag om åtgärder för att begränsa avfallets volym och förbättra behandlingen av det avfall som uppkommer.
I samband med budgetpropositionen annonserade regeringen att den avsåg tillsätta en arbetsgrupp för att ''klarlägga effekterna av en införd avfallsskatt ...''. I kompletteringspropositionen annonseras denna arbetsgrupp på nytt. Denna senfärdighet från regeringens sida riskerar allvarligt att målet, att inget osorterat avfall får lämnas till förbränning eller deponering efter 1993, inte kan nås. I vår motion om En god livsmiljö för hållbar utveckling föreslog vi, att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen med ett förslag till styrande avfallsavgift. Samtidigt bedömde vi att nivån bör vara i storleksordningen 200 kr per ton. Regeringen bör uppmanas att snarast komma med ett förslag till riksdagen.
Regeringen har dessutom dragit tillbaka den enda riktigt stora proposition, som den aviserat inom miljöpolitiken, nämligen förslag om åtgärder på förpackningsområdet. Regeringen har haft god tid på sig att arbeta om det förslag som förpackningsutredningen lade på regeringens bord i oktober 1991. Av antalet regeringsärenden och propositioner att döma, så bör inte detta ha varit en särskilt svår uppgift om den politiska viljan funnits.
Utsläppen av klororganiska föreningar måste minska ned till ofarliga nivåer. Utsläppen från skogsindustrin gavs därför prioritet i naturvårdsverkets uppdrag att upprätta och genomföra ett tioårigt program för översyn av industrins utsläppsvillkor i syfte att till år 2000 minska utsläppen ned till sådana nivåer att miljön inte tar skada.
Regeringen anger att naturvårdsverket skall få i uppdrag att utreda en skatt/avgift på utsläppen av klorerade organiska ämnen. Regeringens budskap är mycket dubbeltydigt. Avgiften skall införas senast 1 juli 1993 samtidigt som motsvarande åtgärder införs inom Östersjösamarbetet. Oss veterligen har inte några konkreta förslag diskuterats inom ramen för Helcom, som skulle göra detta möjligt.
Riksdagen var våren 1991 inte beredd att genomföra miljöavgiftsutredningens förslag till kloravgift. På förslag av den socialdemokratiska regeringen inriktade sig riksdagen att med miljöskyddslagens hjälp nå ofarliga utsläpp från skogsindustrin. Med tanke på att myndigheterna väl känner de berörda anläggningarna är detta en effektiv väg att gå. En avgift skulle dock kunna ha effekt om den införs gemensamt för alla anläggningar som har Östersjön som recipient.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöräkenskaper,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning för att studera hur skattesystemet kan få en än mer miljöanpassad profil och breddning av användningen av ekonomiska styrmedel,
3. att riksdagen beslutar höja miljöavgiften på handelsgödsel så att det kompenserar tidigare genomförd sänkning av prisregleringsavgiften,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag om hur lagstiftning och andra styrmedel bör utvecklas med hänsyn till den långsiktiga inriktningen mot mer miljöanpassade fordon,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen nu bör förbereda nästa steg i miljöklassningen av fordon,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kilometerskatter vid en anpassning till den inre marknaden,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om administrativa styrmedel som komplement till energibeskattningen av industrin,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbeta fram en ny lista över miljöfarliga ämnen som bör avvecklas eller starkt begränsas,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om HCFC, s.k. mjuka freoner,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en skatt på osorterat avfall,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avgifter på utsläpp av klororganiska substanser.
Stockholm den 11 maj 1992 Göran Persson (s) Jan Fransson (s) Inga-Britt Johansson (s) Åke Selberg (s) Inge Carlsson (s) Kaj Larsson (s) Sinikka Bohlin (s) Lena Klevenås (s) Sverre Palm (s) Berndt Ekholm (s) Ulla Pettersson (s) Leo Persson (s) Kent Carlsson (s) Elvy Söderström (s)