Under många år har torskfisket i södra Östersjön varit av avgörande betydelse för svenskt fiske. Torskfisket har varit ekonomiskt lönsamt för de svenska fiskarna.
För närvarande minskar tillgången på torsk i Östersjön kraftigt. Den främsta orsaken till detta är att reproduktionen av torsk i Östersjön uteblivit eller starkt försämrats på grund av den minskade salthalten. Men en bidragande orsak är också det kraftigt ökade fisket av torsk, som i sin tur sammanhänger med den ekonomiska lönsamheten för detta fiske.
Laxfisket har drabbats av kraftiga prisfall på grund av lågprisimport av norskodlad lax. Men laxfisket har också begränsats genom behovet av att skydda Östersjöns kvarvarande bestånd av vildlax. Detta har medfört minskade kvoter och laxfiskestopp under vissa tider.
Fisket efter sill/strömming i Östersjön är olönsamt på grund av överskottet på marknaden och det som en följd av de låga priserna.
Silltillgången i Östersjön är god. Sill är ett mycket bra livsmedel som bör komma fler människor till godo.
Därför anser vi att svenska fiskare bör få, som en del av det svenska biståndet, möjlighet att fiska och landa sill direkt till t.ex. S:t Petersburg-området och att detta fiske finansieras av biståndspengar.
Totalt sett gör detta att den ekonomiska situationen är allvarlig för många fiskeföretag. Speciellt allvarlig blir situationen för de företag som gjort stora investeringar under den senaste femårsperioden.
Den minskade tillgången på torsk har lett till att fiskeribiologerna förordat ett stopp för torskfisket i Östersjön under 1992.
Fiskeriverket har inte gått så långt, men beslutat att minska den för svenskt fiske tillgängliga torskkvoten i Östersjön från drygt 40 000 ton under 1991 till ca 20 000 ton under 1992. Självfallet kommer en så kraftig minskning av torskkvoten att medföra allvarliga problem för hela fiskerinäringen.
Mycket tyder på att denna kvot kommer att fiskas upp under första halvåret 1992, vilket medför en längre period med totalt stopp för torskfiske. Det får negativa verkningar för hela näringen, såväl fisket som handel och beredningsindustri. Finns det ingen råvara leder det till besvärligheter inom hela fiskerinäringen. Det är därför angeläget att ett totalstopp undviks.
För att klara den besvärliga situationen för fiskerinäringen i Blekinge, är en rad åtgärder erforderliga. Det gäller både åtgärder som får omedelbara effekter och åtgärder som har en mera långsiktig verkan.
Många fiskeföretag är i en akut likviditetskris. För dessa företag kan situationen klaras om amorteringstiden för fiskerilånen och lånegarantierna utökas från 20 till 25 år. Vi förordar att denna möjlighet öppnas för att klara den akuta krisen för en del företag.
Eftersom den tillgängliga torskkvoten så kraftigt minskas mellan 1991 och 1992, är det angeläget att denna kvot fördelas mellan de olika kuststräckorna, så att också syd- och ostkustens fiskare blir delaktiga av torsktilldelningen. Fiskeriverket bör ges i uppdrag att göra en sådan fördelning. Verket bör göra den i nära samarbete med fiskets organisationer.
Fiskeriverket bör också ges i uppdrag att utreda förutsättningarna för speciella fredningsområden för torsk och lax i Östersjön. Detta förutsätter att fiskeriverket tar upp överläggningar med berörda länder i Östersjöområdet.
Fiskeriverket bör också undersöka förutsättningarna för att öka insatserna när det gäller såväl odling som utsättning av fisk i Östersjön. De insatserna bör omfatta, utöver torsk, även lax, öring, ål och piggvar. I det sammanhanget bör fiskeriverket också ges förutsättningar att undersöka om speciella torskodlingar kan genomföras i Österjöområdet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för det svenska fisket.
Stockholm den 23 januari 1992 Christer Skoog (s) Ulf Lönnqvist (s) Hans Gustafsson (s) Yvonne Sandberg-Fries (s) Jan Björkman (s)