Fiskets organisationer har sedan många år fått restitution av inbetalda bensinskattemedel, som fisket erlagt för drivmedel till sina mindre båtar. Använd mängd bensin uppgår till nära 1 000 m3 årligen, huvudsakligen vid kust- och insjöfiske.
För cirka 10 år sedan ändrades beteckningen på dessa bensinskattemedel till E 3-medel.
I budget för 1991/92 är anslaget upptaget under beteckningen D 2. Främjande av fiskerinäringen och till fiskets organisationer utgår ett belopp om 914 000 kr, varav Sveriges Fiskevattenägareförbund får 35 000 kr.
I Fiskeriverkets petita föreslås att anslaget bör föras upp med oförändrat belopp i budget för 1992/93.
Jordbruksministern anser att anslaget totalt bör minskas med 2,5 milj kr och bidragen till fiskets organisationer halveras. Detta skulle innebära ett intäktsbortfall om 457 000 kr. För 1993/94 skulle anslaget helt tas bort.
Beloppet kan förefalla ha liten betydelse. Så är emellertid inte fallet. Kust- och insjöfisket har en geografisk spridning, huvudsakligen i vårt lands glesbygder, som bl a medför höga kostnader för resor till organisationens möten. Dessa kostnader tenderar att öka så mycket att radikala åtgärder måste vidtas, om yrkesfiskets fackliga organisation skall kunna verka i fortsättningen i denna glesbygd.
Inför den omstrukturering inom fisket, som kan förutses de närmaste åren, är det mycket betydelsefullt att yrkesfiskets organisation bibehålls intakt.
Det finns därför anledning att ta upp frågan om avvecklingen av stödet till fiskets organisationer till förnya prövning. Regeringen bör få tilfälle att ta upp överläggningar med de berörda organisationerna om förutsättningarna för deras framtida verksamhet och möjliga finansieringskällor. Intill dess bör stödet utgå i oförändrad omfattning inom ramen för tillgängliga medel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av de framtida förutsättningarna för fiskets organisationer.
Stockholm den 20 januari 1992 Pär Granstedt (c)