Stiftelsen Laxfond Vänern bildades i juni 1989 som resultat av ett flerårigt samverkansprojekt mellan myndigheter och fiskeintressenter i Vänernregionen.
För turismen i regionen skulle sportfisket efter högkvalitativ vänerlax i Vänern betyda mycket. Man räknar med 95 000 gästnätter och 25 000 dagsbesök i Vänerområdet. 300 nya arbetstillfällen skulle skapas.
För den långsiktiga finansieringen av Laxfonden är tanken att stat, kommuner, landsting, näringsliv och organisationer skall bygga upp en grundfond på 90 miljoner kronor. Fondens avkastning skall användas för att genomföra projektets mål. Avtal finns med 14 primärkommuner om årliga kapitaltillskott åren 1988-- 1992.
De tre länsstyrelserna i Värmland, Skaraborg och Älvsborg medverkar på samma premisser som primärkommunerna.
Laxfondens tillkomst har medfört att bevarandefrågorna satts i fokus. Det är synnerligen viktigt att säkerställa ett ur genetisk synpunkt så brett material som möjligt för avelsändamål och att förbättra förutsättningarna för den naturliga reproduktionen.
Laxfonden verkar för att en frivillig överenskommelse uppnås om formerna för fördelning av möjlig återfångst av 200 ton vänerlax, mellan yrkesfiske 50% och sportfiske 50%. En översyn av fiskebestämmelserna är avgörande för om bevarandefrågan skall kunna lösas. Allt tyder för närvarande på att fisketrycket är för hårt, då den mesta laxen verkar fiskas upp innan könsmognaden inträtt. Detta är naturligtvis ett allvarligt hot mot de naturligt reproducerade vänerlaxarna.
En översyn av fiskebestämmelser när det gäller t.ex. nätlängd och maskstorlek vore önskvärd, däremot vore det en olycka för både yrkes- och sportfisket i Vänern om fiskeförordningen skulle ändras så att totalt fiskeförbud skulle införas den 15/10 till 1/3. Det är under den perioden som många yrkesfiskare skaffar sig upp till 75 procent av sina årsinkomster.
Ett förbud mot vinterfiske skulle även betyda dödsstöten för att bevara hotade laxstammar och därmed också dödsstöten åt Laxfond Vänern.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fisket i Vänern.
Stockholm den 22 januari 1992 Isa Halvarsson (fp)