I propositionen föreslår regeringen riktlinjer för samarbete mellan Sverige och Norge i syfte att lösa problem med hantering av miljöfarligt avfall. Utgångspunkter för det fortsatta samarbetet bör vara att varje land har ansvar för det miljöfarliga avfall som uppkommer i landet. En viktig målsättning är också att minimera uppkomsten av miljöfarligt avfall.
Ett gemensamt bolag för avfallshantering bör bildas enligt propositionen. En uppgift för bolaget blir att klarlägga förutsättningarna för samarbetet bättre -- det finns t.ex. mycket som tyder på att volymen av miljöfarligt avfall kommer att minska. Först därefter är det lämpligt att ta ställning till formerna för det fortsatta samarbetet. Det intentionsavtal som tidigare framförhandlats går längre i detaljeringsgrad men förutsätter också att större mängder avfall kommer att produceras än vad som är troligt.
Regeringen föreslår att SAKAB skall svara för den svenska andelen i det nya bolaget. Ambitionen är vidare att få till stånd ett brett ägande i bolaget, varför även privata företag bör erbjudas att teckna aktier. Således binder sig inte regeringen till den ägandeform som föreslås i intentionsavtalet, vilket är tillfredsställande.
Jag delar åsikten i propositionen att kvalificerade industriella anläggningar av den typ som SAKAB representerar drivs mest rationellt om de har normala företagsekonomiska förutsättningar. För att företaget skall kunna vidareutveckla den kompetens det besitter i dag är det dessutom av värde att de som producerar det miljöfarliga avfallet -- industrin och kommunerna -- ges ett ökat ansvar för hanteringen och behandlingen av avfallet. Därför bör industrins och kommunernas ägande i SAKAB öka -- de äger i dag 2 procent vardera medan staten äger resten.
Det var olyckligt att riksdagens majoritet -- efter initiativ från socialdemokraterna och vänsterpartiet kommunisterna -- gick emot förslaget om att begränsa statens engagemang i SAKAB:s drift och övriga skötsel (prop 1989/90:100 Bil. 16 om vissa avfallsfrågor). Mitt parti, folkpartiet liberalerna, lämnade en reservation mot det beslutet (1989/90:JoU16). Jag menar att det nu finns anledning att åter aktualisera en minskning av statens ägarandel i SAKAB. Statens kontroll över verksamheten kan ändå garanteras, men utövas på annat sätt än genom ägande.
Mot bakgrund av vad som anförts här och i den tidigare nämnda propositionen om avfallsfrågor bör riksdagen bemyndiga regeringen att försälja statens aktier i SAKAB. En sådan försäljning förutsätter att 13 § i lagen (1985:426) om kemiska produkter upphävs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen bemyndigar regeringen att sälja statens aktier i SAKAB samt som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minskning av det allmännas ägarandel i SAKAB,
2. att riksdagen upphäver 13 § lagen (1985:426) om kemiska produkter.
Stockholm den 7 oktober 1991 Siw Persson (fp)