I regeringens proposition 1991/92:120 om reglering av priserna på fisk m.m. tas en rad frågor upp om prisstöd under regleringsåret 1992/93 och så kallade offensiva åtgärder inom fiskerinäringen. Vidare behandlas EFTA- överenskommelsen om frihandel med fisk och marina produkter, därtill nämns EES-avtalet.
Vad beträffar de strukturella åtgärder som föreslås i propositionen överensstämmer de i allt väsentligt med de behov som föreligger om rationalisering av fiskeflottan och vidareförädling.
Det är dock anmärkningsvärt att det inte finns en rad i propositionen som beskriver den mycket akuta situation som svenskt fiske för närvarande befinner sig i på grund av den drastiska nedgången av torskfisket i Östersjön. Torskfisket motsvarar under innevarande år ca 30 % av de senaste årens fiske. Med beaktande av att torskfisket svarar mot drygt 50 % av det totala svenska förstahandsmottagningsvärdet är situationen alarmerande. Under 1980-talet har vissa nedgångar i torskfisket inträffat i bl.a. norska fiskevatten, dock ej tillnärmelsevis i den omfattning som för närvarande kan konstateras i Östersjön.
Vissa båtar har redan slagits ut på syd- och ostkusten på grund av det stora fångstbortfallet. Under regleringsåret 1992/93 väntas fångstsituationen på torsk i Östersjön vara fortsatt svag på grund av att bl.a. vissa årsklassers reproduktion har varit mycket svag. Någon förbättring väntas inte förrän 1994, under förutsättning att Östersjöns marina miljö och saltvatteninflöde förbättras.
I den situationen som det svenska fisket befinner sig i hjälper inte enbart strukturella åtgärder om viktiga delar av fiskeflottan slås ut särskilt på syd- och ostkusten. I ett övergångsskede är det i praktiken sillfisket som står till buds.
Genom regeringens direktiv till fiskeriverket att kostnaderna skall rymmas inom totalt 100 milj.kr. och att kostnaderna för pristillägg inom denna ram får uppgå till högst 50 milj.kr. kunde inte sillstödet för regleringsåret 1992/93 föreslås oförändrat i jämförelse med innevarande regleringsår. Detta hade varit en utomordentligt viktig åtgärd med beaktande av den rådande situationen. Vidare borde detta enligt vår mening inte ha kunnat ifrågasättas mot bakgrund av riksdagens uttalande att den svenska avregleringen skall hålla jämna steg med motsvarande process i övriga EFTA-länder.
För regleringsåret 1992/93 föreslår vi att normkvantiteten för sill/strömming fastställs till 40 000 ton, d.v.s. samma kvantitet som för innevarande regleringsår. Kostnaderna beräknas till 11 milj.kr. för den föreslagna ökningen om 10 000 ton. Dessa medel finns, som beskrivits i propositionen, i regleringens kassa som totalt uppgår till 220 milj.kr. Vi tillstyrker däremot det av regeringen föreslagna normpriset för sill/strömming 1992/93: stor sill 3:00 kr./kg (motvarande 3:55 kr./kg 1991/92) och för liten sill/strömming oförändrat 2:75 kr./kg. Denna profil gynnar ost- och sydkusten som har mindre storlekssorteringar i sitt sillfiske.
Propositionen tar inte upp några regionalpolitiska perspektiv i en framtida fiskeripolitik. Detta är en brist.
I slutet av propositionen nämns bl.a. utsättningar av fisk och den kollektiva trygghetsförsäkringen. Senast togs denna fråga upp av utredningen Fiskprisregleringen och fiskeadministrationen, SOU 1989:56, där det föreslogs att dessa viktiga delar för yrkesfisket skulle finnas kvar.
Därtill bör också uppmärksammas att en rad frågor som exempelvis tidsperioden mellan EES-avtalet och EG- inträdet inte berörts. Samtliga dessa frågor måste snarast klargöras för att riksdagen skall kunna lägga fast en ny fiskeripolitik. Detta är inte minst viktigt i en frihandel, där Sverige är en liten fiskenation i jämförelse med världsledande nationer inom t.ex. EFTA och EG.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om normkvantiteten för sill/strömming för regleringsåret 1992/93,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ytterligare 11 milj.kr. disponeras ur prisregleringens kassa.
Stockholm den 21 april 1992 Göran Persson (s) Jan Fransson (s) Inga-Britt Johansson (s) Åke Selberg (s) Inge Carlsson (s) Kaj Larsson (s) Sinikka Bohlin (s) Lena Klevenås (s) Sverre Palm (s) Berndt Ekholm (s) Ulla Pettersson (s) Leo Persson (s) Kent Carlsson (s) Elvy Söderström (s)