Det svenska fisket är att betrakta som en av de viktigaste basnäringarna. Detta gäller i synnerhet i kust- och skärgårdsområden där fisket med tillhörande kringverksamheter svarar för en betydande del av den totala näringsverksamheten. Betydande investeringar har under årens lopp gjorts såväl i båtar och fartyg som i utrustningar och beredningsindustri. Dessa investeringar uppgår till avsevärda belopp och satsningarna har skett med utgångspunkt att stärka och utveckla den svenska fiskenäringen.
Stommen i det svenska fisket och dess ekonomiskt lönsamma grund har under de senaste åren utgjorts av torskfisket i södra Östersjön. Den indelning av vattnen i nationella fiskezoner som har skett, har gjort att ca 90% av den svenska fiskezonen i dag återfinns i Östersjön. Under de senaste åren har detta inneburit att svenskt fiske i allt större utsträckning skett i detta område.
Tillgången på torsk har den senaste tiden kommit att minska kraftigt. Detta kan bl.a. ses i att den för svenska fiskare totalt disponibla kvoten av torsk i Östersjön har minskat från drygt 40 000 ton år 1991 till ca 23 000 ton år 1992. Orsaken till denna minskning står till stor del att finna i att torskens möjligheter till reproduktion har minskat i och med att det inte under de senaste åren har skett några större genombrott av salt vatten in i Östersjön genom Bälten och Öresund. Andra bidragande orsaker kan givetvis vara ett ökat fisketryck och den miljöförorening som Östersjön är utsatt för.
En annan fråga som har stor betydelse för det framtida fisket av inte minst torsk i Östersjön är ett ev. byggande av en Öresundsbro. Olika rapporter har givit besked om att ett sådant brobygge kan medföra att inflödet av salt vatten till Östersjön ytterligare minskar. Detta kan få följden att torsken då inte längre kan reproducera sig i Östersjön, där den lever på den yttersta gränsen av sitt utbredningsområde. Risken är således uppenbar att ett brobygge starkt skulle kunna påverka den marina miljön i Östersjön på ett negativt sätt. Frågan kommer omedelbart. Har vi verkligen råd att ta denna risk?
För närvarande är således tillgången på torsk svag, och reproduktionen som tidigare också har skett i Gotlandsdjupet och i Danzigerbukten sker nu endast i Bornholmsdjupet. Även om det under de senaste provfiskningar som har skett i Östersjön, i Fiskeriverkets regi, har kunnat konstateras en viss ökning av antalet torskungar, så kan vi konstatera att den ökning som kan komma på intet sätt kan ersätta det stora bortfall som har skett. Det tar också några år innan denna uppgång blir tillgänglig för fiske.
Övergång till annat fiske för att i görligaste mån kompensera bortfallet av torskfisket synes vara mycket begränsad. Även om det finns god tillgång på sill/strömming och skarpsill i Östersjön är detta fiske av låg lönsamhet och kan således inte fylla upp det bortfall som har skett. Fisket efter lax är också begränsat och av mindre lönsamhet. Detta kan ses inte minst då utländsk lax saluförs i Sverige till priser som långt understiger de kostnader som är förknippade med ett normalt fiske. Slutsatsen blir att det för närvarande inte finns någon möjlighet att med annat fiske kompensera det minskade torskfisket.
Läget inom den svenska fiskerinäringen är nu svårt. Flera fiskeriföretag liksom beredningsindustrier har ekonomiska problem och flera konkurser har redan skett. Detta är allvarligt och kan ge till följd att bygder och regioner som redan har betydande problem och få alternativ blir ytterligare hårt drabbade.
Det är givetvis nödvändigt att olika åtgärder kommer till stånd för att möta dessa problem både på kort och lång sikt. Den ökade internationalisering och ett ev medlemskap i EG som kan komma gör det nödvändigt att forma en långsiktig strategi för svenskt fiske. För att klara ett långsiktigt mål om ett konkurrenskraftigt och väl fungerande svenskt fiske är det angeläget att klara av de nu akuta problemen. Klarar vi inte detta är det risk för att det i första hand är de mest rationella och för framtiden väl rustade företagen som slås ut.
Vi har tidigare i samband med allmänna motionstiden lagt förslag om åtgärder för att stärka det svenska fisket. Det gäller förlängda amorteringstider av fiskerilån. Möjligheter till anstånd med amorteringar och räntor på dessa lån. Andra förslag vi har lagt är om utplantering av fisk och om möjligheterna att under vissa perioder och områden freda lekande och uppväxande torsk. Även möjligheterna att använda svenskfångad fisk som livsmedelsbistånd bör ses över. Dessa förslag, och flera andra, ligger nu för behandling i olika riksdagsutskott.
Inför framtiden är det av yttersta vikt att bl.a. följande frågor får svar. Hur skall vi kunna behålla en livskraftig stam av torsk i olika svenska vatten och hur skall dess reproduktion kunna gynnas? Finns det möjligheter att genom internationella avtal nå sådana mål? Skall industrifiske vara tillåtet och vilken betydelse har ett sådant fiske för olika arters framtid? Vilka möjligheter finns det att minska utsläppen av föroreningar, inte minst till Östersjön? Givetvis är det också viktigt att ett ev. medlemskap i EG blir omfattande och grundligt belyst så att svenskt fiske kan stå stabilt i ett internationellt perspektiv. Också frågan om framtida förutsättningar för normpris och riktlinjerna för olika kvoter såväl nationellt som internationellt bör ses över. En annan fråga som också under den senaste tiden har kommit att diskuteras mer och mer är om det även i Sverige bör införas någon form av redskapsbegränsningar för det icke yrkesverksamma fisket.
I nu liggande proposition (1991/92:120) ligger olika förslag till offensiva åtgärder i syfte att främja det svenska fisket. Det rör bl.a. utsättning av fisk, produktutveckling och kompetensutveckling. Dessa förslag är bra och rätt utnyttjade kan de vara till gagn för det svenska fisket.
Det finns således många skäl att arbeta vidare med utformningen av riktlinjer och förslag för att stärka svenskt fiske och fiskberedningsindustri. Vi anser att det vore av största betydelse om riksdagen gav regeringen i uppdrag att utreda det svenska fiskets förutsättningar på såväl kort som lång sikt. Olika förslag till lämpliga åtgärder bör då tas fram för att föreläggas berörda instanser för beslut. En sådan utredning är väl befogad och bör snarast komma till stånd. De i motionen angivna förslagen och frågeställningarna bör vara lämpliga som utgångspunkt för en sådan utredning och de kan där ges en allsidig belysning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts för att utreda möjligheter och förutsättningar för det svenska fisket på såväl kort som lång sikt.
Stockholm den 21 april 1992 Sven-Olof Petersson (c) Elving Andersson (c) Marianne Jönsson (c) Pär Granstedt (c)