Konsekvenser av ändrade förutsättningar för svenskt jordbruk
Målsättningen för svensk jordbruks- och livsmedelspolitik bör vara att åkermark i princip skall användas för jordbruksproduktion. Andra målsättningar som bör finnas med i bilden är att det skall finnas förutsättningar för boende och utkomst i hela landet.
Långsiktigt måste svenskt jordbruk få en mer tydlig inriktning mot biologisk-ekologisk odling. Det är det enda rimliga sättet att närma sig överskottsproblematiken. Därmed vinner man också betydande miljöfördelar. Mot bakgrund av EG-ansökan kan vidare konstateras att en stark konkurrensfördel i det framtida Europas livsmedelshandel kan vara basvaror odlade på ett biologiskt-ekologiskt riktigt sätt.
Staten måste ha ett övergripande ansvar för att den resurs som jord och mark utgör används på bästa möjliga sätt. Det är ej möjligt att exempelvis flytta den produktionsfaktor som åkermarken utgör och man är därmed utlämnad till de yttre förutsättningar som gives för jordbruksproduktion. Grundläggande för jordbrukspolitiken måste vara att man inte ser jordbrukssektorn som en näringsgren jämförbar med andra näringar utan att man tar hänsyn till de speciella förutsättningarna som råder. Det kräver en uttalad jordbrukspolitik.
Redan då det livsmedelspolitiska beslutet togs av riksdagen 1990 hävdade vi från kristdemokraternas sida att det behövdes en ordentlig genomlysning och debatt om svensk jordbrukspolitik. Vi menade att en bred utredning som skulle ta fram ordentliga konsekvensanalyser för matproduktionen var en nödvändighet. Dessvärre blev det inte så.
Sedan det livsmedelspolitiska beslutet 1990 har de yttre förutsättningarna drastiskt förändrats genom den svenska ansökan om medlemskap i EG. Till detta kommer att den förra regeringen ensidigt -- tvärt emot vad som sades i 1990 års livsmedelspolitiska beslut -- sänkte det svenska gränsskyddet. Att exportfinansieringsmöjligheten numera saknas är ytterligare en försvårande faktor för svenskt jordbruk.
Vid omställningsbeslutet anfördes att övergången till ett marknadsinriktat system skulle ske under socialt acceptabla former. Omställningsbeslutet förutsatte vidare att massiva insatser i fråga om bioenergi skulle göras. Avsaknaden av en ordentlig marknad för biomassa gör att många idag ej ser detta som en realistisk möjlighet.
Svenska lantbrukare måste nu få klara besked för framtiden och då inte minst mot bakgrund av den EG- ansökan som inlämnats. Den av regeringen tillsatta jordbrukskommissionen bör därför skyndsamt komma med förslag till åtgärder. Villkoren för svenska lantbrukare bör i största möjliga utsträckning vara jämförbara med de villkor som gäller för dem som bedriver jordbruk inom EG- länderna. Med det synsättet har det svenska jordbruket goda möjligheter att utvecklas och stå starkt inför ett kommande EG-medlemskap. Redan nu skulle vissa åtgärder kunna vidtas för en harmonisering med de regler som gäller inom EG. Det är angeläget att riksdagen nu på några punkter pekar på möjligheten att snabbt genomföra förändringar av jordbrukspolitiken.
Medlemsansökan till EG och den diskussion som finns där om exempelvis arealstöd har förändrat förutsättningarna för omställningsprogrammet. Det finns idag ingen garanti för att den åkermark som nu ställts av kommer att räknas Sverige till godo, utan det kan innebära att en ny nedläggningsomgång kan bli aktuell redan om några få år. Det nuvarande omställningsprogrammet borde justeras så att det med hög grad av harmonisering för producenterna kan anslutas till EG:s MacSharry-plan, en plan som fortfarande är huvudinriktningen för EG:s jordbrukspolitik.
Som det nu fungerar subventionerar medborgarna i EG export av livsmedel till bl a Sverige vilket får till effekt att svenskt jordbruk slås ut. Samtidigt ges ej stöd till export av svenska produkter till EG. Spelreglerna är därmed definitivt ojämlika och till stark nackdel för svenskt jordbruk. Exporthanteringen bör inriktas på samma principer som gäller inom EG, dvs att finansieringen kopplas till budgetmedel och införselavgifter.
En prövning av riktigheten i den ensidiga nedjusteringen av gränsskyddet som genomfördes av den förra regeringen hade också varit angelägen bl a för att tillförsäkra svenskt jordbruk en starkare ställning inför EG-förhandlingarna och inför slutrundan i GATT-förhandlingarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att den snarast möjligt bör återkomma till riksdagen med förslag till jordbrukspolitiska riktlinjer om förändringar i omställningsprogrammet och övrig harmonisering till EG,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan om exportfinansiering och gränsskyddsnivå bör föranleda förslag från regeringen i syfte att stärka svenskt jordbruk.
Stockholm den 25 mars 1992 Harry Staaf (kds)