Ändrade förutsättningar för svenskt jordbruk
Genom EES-avtalet har svenskt näringsliv, exklusive jordbruksnäringen, erhållit de politiska riktlinjer och ''spelregler'' som erfordras för att näringslivet skall kunna utvecklas på lika villkor som den övriga Europeiska marknaden.
Efter riksdagens livsmedelspolitiska beslut sommaren 1990 har Sverige ansökt om medlemskap i EG. Detta innebär sannolikt att inom 2--3 år måste svenskt jordbruk producera på de näringspolitiska villkor som gäller för Europamarknaden (EG).
Omställningstiden är kort för en biologisk näringsgren och de ekonomiska ''spelreglerna'' är väsentligt annorlunda. Som exempel kan nämnas att svensk livsmedelsnäring måste förändras från idag relativt höga marknadspriser till lägre marknadspriser. Detta kompenserar EG med ekonomiskt direktstöd och exportstöd via EG:s budget.
Inför denna anpassning till Europapolitiken har regeringen tillsatt en kommission som skall ''beakta effekter och faktorer som inte var kända eller förutsedda vid tidpunkten för beslutet (sommaren 1990), i första hand konsekvenserna av en anslutning till EG''. Detta initiativ från regeringen var nödvändigt och mycket värdefullt.
Det är min uppfattning att inför kommissionens intensiva arbete med ekonomiska bedömningar, analyser och förslag till åtgärder måste de näringspolitiska riktlinjerna för jordbrukets anpassning till EG klart utformas och komma till allmän debatt för att därefter formas i ett riksdagsbeslut.
De näringspolitiska områden som vi anser måste ges politiska riktlinjer är bl.a. följande:
1. Konsumentintresset av svenskproducerade livsmedel.
2. Inriktning på biologisk-ekologisk odling som konkurrensmedel.
3. Användningen av åkermark för jordbruksproduktion.
4. Svensk livsmedelsproduktion ur sysselsättningssynpunkt.
5. Återbetalningsskyldigheten av omställningsstöd och övergång till EG:s modell med mark i träda.
6. Bioenergins framtid.
7. Direktbidragens roll (djurbidrag, arealbidrag).
8. Införande av exportfinansiering.
9. Gränsskyddsproblematiken inför GATT- förhandlingar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att den snarast återkommer till riksdagen med förslag till jordbrukspolitiska inriktningsbeslut, som kan ligga till grund för kommissionens arbete och utgöra klara ''spelregler'' för marknadens aktörer inför anpassningen till Europapolitiken.
Stockholm den 25 mars 1992 Holger Gustafsson (kds)