Allt sedan de första skogsbilvägarnas tillkomst har samhället på olika sätt och i olika former stött vägbyggandet, främst i form av ekonomiska bidrag, vilka hanterats av skogsvårdsstyrelsen. Stödet till att bygga skogsbilvägarna har finansierats med skogsvårdsavgifter. Riksdagen har redan beslutat att avskaffa skogsvårdsavgifterna. Den skogspolitiska kommittén skall utreda och föreslå framtida satsningar för skogspolitiken. Det är anmärkningsvärt att stödet till skogsbilvägarna avskaffas innan detta arbete är slutfört.
Skogsvårdsstyrelsen i Värmland har nyligen företagit en länsomfattande inventering av behovet av utbyggnad och förbättring av skogsbilvägnätet -- vägplan 90. Inventeringen visar på ett årligt nybyggnadsbehov på 250 km och förbättringsåtgärder på 350 km. Bidragsbehovet uppgår enligt planen till 46 milj.kr. under en tioårsperiod.
De slopade bidragen till skogsvägbyggnad från 1 juli i år gör att skogsvårdsstyrelsen med omedelbar verkan avbryter all vidare planering och projektering av skogsbilvägar. Detta kommer naturligtvis inte att innebära att det inte byggs nya vägar i skogen. Däremot är risken uppenbar att samordningen mellan olika vägprojekt uteblir vilket leder till övertäta vägsystem med för låg vägstandard. Rationella samverkanslösningar kan för lång tid blockeras.
En annan konsekvens av slopade bidrag kan bli försämrad naturvårdshänsyn. Statsbidragen ger skogsvårdsstyrelsen möjlighet att ställa sådana villkor beträffande vägarnas sträckning i terrängen att nödvändig hänsyn till natur- och kulturmiljövårdens intressen tas.
Jag anser det nödvändigt att utreda vilka konsekvenser ett avskaffande av stödet till skogsvägar får för samordning av byggande av skogsvägar samt för natur- och miljövården.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statsbidraget till skogsbilvägar.
Stockholm den 24 januari 1992 Lisbeth Staaf-Igelström (s)