I regeringens proposition 1991/92:100 bilaga 10 föreslås att anslagsposten till översiktliga skogsinventeringar (ÖSI), minskas med 11 milj. kronor samt att stödet till byggande av skogsbilvägar skall upphöra fr.o.m. nästa budgetår. Båda anslagsposterna har tidigare finansierats med skogsvårdsavgifter. Att redan nu minska anslaget till ÖSI och avskaffa stödet till skogsvägar är en signal som ligger fel i tiden. Den skogspolitiska kommittén måste få utvärdera och föreslå framtida satsningar för skogspolitiken innan förändringar aktualiseras.
Beroende på det geografiska läget i landet slår dessa neddragningar mycket olika mot skogsvårdsstyrelsernas verksamhet. Generellt sett: ju längre norrut vi kommer i landet desto hårdare slår neddragningarna. I norr får det därmed mycket negativa regionalpolitiska konsekvenser.
Motiv för stöd till vägar
Allt sedan de första skogsbilvägarnas tillkomst har samhället på olika sätt och i olika former stött vägbyggandet, främst i form av ekonomiska bidrag, vilka hanterats av skogsvårdsstyrelserna. Under senare år har bidragen varit betydligt mindre än efterfrågan. Detta, i kombination med ändringar i skattelagstiftningen, har medfört att allt fler vägar börjat byggas utan statsbidrag. Dessa vägar har ofta fått ur både ekonomisk och naturvårdssynpunkt en olycklig och bristfällig vägstandard.
Skälen för fortsatt statligt stöd är framför allt att stödet stimulerar till en samordning av vägplaneringen över fastighetsgränser och mellan olika skogsägarkategorier. Kritiken mot det statliga vägstödet från naturvårdsorganisationer har bl.a. varit att det anses vara negativt ur naturvårdssynpunkt. Man kan också hävda motsatsen: De vägar man från skogsvårdsstyrelsernas sida kan påverka blir föremål för samråd med länsstyrelsens naturvårdsenhet och med länsantikvarien. Till alternativet av en okontrollerad utbyggnad, antingen med få eller inga kunskaper om vägbyggnadsteknik, ekonomi eller naturvård, kan ett statligt stöd bidra till att skogsvårdsstyrelsens kompetens utnyttjas.
Sammanfattningsvis vill vi påstå att ur samhällsekonomisk synpunkt, och inte minst av natur- och kulturminnesvårdsskäl, är ett fortsatt statligt stöd i någon form till vägbyggnad lönsamt både för samhället och för skogsbruket.
I avvaktan på skogspolitiska kommitténs ställningstagande bör vägstödet för budgetåret 92/93 vara oförändrat.
Motiv för bibehållet ÖSI-anslag
Beslutet om ÖSI-verksamheten togs mot bakgrund av de positiva effekter man kunnat utläsa av de byvisa planer som i norra Sverige gjordes med hjälp av särskilda stödpengar.
ÖSI-verksamheten har också visat sig ge förväntade positiva effekter genom att materialet har utnyttjats inte bara av SVS utan också av bolag, skogsägarföreningar, länsstyrelsen, kommuner m.fl. och naturligtvis av markägarna. Den kunskap om skogstillståndet som på detta sätt samlats in, har också visat sig vara ovärderlig när nu sumpskogar och nyckelbiotoper skall lokaliseras och beskrivas. Nu återstår inte många år och hektar förrän det s.k. första omdrevet är klart. SVS har hela tiden sett det som självklart att denna stora kapitalinvestering måste underhållas dvs. att någon form av omdrev/revidering måste genomföras. Det vore stort slöseri att helt släppa materialet.
Nu antyds genom en kraftig neddragning att ÖSI kanske inte ens kan fullföljas i sitt första omdrev, vilket vore mycket olyckligt. Att lämna de sista 10 % av arealen ogjorda skulle medföra att vi inför framtiden har en kostsam obalans vad gäller grunddata för att effektivt kunna fullfölja framtida skogspolitik. Enligt vår mening kommer skogspolitiken i framtiden att ställa ännu större krav på kunskap om skogens utveckling och dess naturvärden om den biologiska mångfalden skall stärkas. Vi tror att behovet av inventeringar liknande ÖSI kommer att öka i stället för att minska som regeringen uppenbarligen tror på.
Oavsett vad skogspolitiska kommittén kan komma fram till beträffande inriktningen på fortsatta inventeringar och dess utformning, är det viktigt att ÖSI-omdrevet får fullföljas och att det görs inom den från början avsedda tidsperioden t.o.m. 1994.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödet till skogsbilvägar och fullföljandet av ÖSI.
Stockholm den 24 januari 1992 Sinikka Bohlin (s) Jan Fransson (s) Georg Andersson (s)