Regeringen föreslår att stödet till byggande av skogsvägar skall upphöra fr.o.m. nästa budgetår. Departementschefen anför att hela anslaget finansieras med skogsvårdsavgiftmedel, alltså skall anslaget upphöra när nu skogsvårdsavgiften tas bort.
Det är anmärkningsvärt att notera ett sådant påstående från en centerpartistisk jordbruksminister. Oss veterligen har aldrig riksdagen beslutat om något samband mellan denna avgift och anslaget till vägbyggen. Att hänvisning till denna finansiering vid olika tillfällen har skett har mera berott på argumentnöd, att nu få detta besked från ett håll där man tidigare envist tillbakavisat detta påstående är högst märkligt.
Skogsnäringen, skogsbruk och skogsindustri, har en agörande betydelse för vårt land. Landets produktiva skogsmarksareal uppgår till 23,5 miljoner hektar med en ägarfördelning där hälften av marken ägs av privata, 27 procent är allmänna skogar och 23 procent bolagsskogar. Antalet sysselsatta inom näringen beräknas till ca 300 000 personer. Av de privata ägarna bedrev under 1989 ca 110 000 egen skogsverksamhet på fastigheten vilket betyder att inklusive familjemedlemmar så var det ca 150 000 människor som i en eller annan form berördes.
Självklart har skogsnäringen mycket stor betydelse för glesbygderna och dessas sysselsättning. 1 000 orter i vårt land anses vara helt beroende av skogsbruket.
För att ytterligare understryka den vikt skogsnäringen har för vårt land, så var exportnettot för skogsindustrin 52,7 miljarder kronor under 1990. Som jämförelse kan nämnas att landets verkstadsindustri hade ett exportnetto under samma period på 7,4 miljarder kronor.
Vår skogsmark är därtill en allsidigt utnyttjad resurs. Den nyttjas av rennäringen, där finns bär, vilt och andra nyttigheter. Turism och rekreation är andra intressen som nyttjar skogsmarkerna.
Med detta som bakgrund framstår förslaget om ett slopande av stödet till skogsbilvägar som ett mycket hårt slag mot skogsbruket och andra intressen och därtill helt omotiverat med tanke på näringens ekonomiska bidrag till landets finanser.
När man säger att meningen är att skogsägarna skall betala vägarna själva är det inget annat än ett bevis på att man inte vet vad saken handlar om. Frågan står ju om vi skall få ett bra och behovsanpassat vägnät, eller ett ineffektivt, med bristande naturvårdsanpassning. I en tid när man satsar miljarder på att förbättra infrastrukturen slopar man insatserna på en viktig del av skogsnäringens infrastruktur.
När det gäller finansieringen av detta anslag så kan man med fog påstå att detta är gjort flera gånger om. Avgiften för ett lastbilsekipage är ca 15 kr/mil, för ett år kan det röra sig om ca 250 000 -- 270 000 kronor. Skogsbilvägnätet i vårt land är för närvarande ca 27 000 mil eller tre gånger så stort som det allmänna vägnätet.
Sålunda betalar skogsnäringen åtskilliga kronor i skatter och avgifter på sitt eget vägnät. Exempelvis bland skogsägarna i Norrbotten är ca 10 procent av lastbilstransporterna av virke transporter som sker på privata vägar. Vidare vill vi erinra om att ca 80 procent av alla skogsbilvägar är öppna för allmänheten. Dessas betydelse för rekreation, jakt, bärplockning och fiske samt andra aktiviteter är mycket stor. Helt klart är att skogsbilvägarna kan och bör betraktas som en del i infrastrukturen.
Kraven på hänsyn och naturvårdsanpassning blir allt högre. För att uppfylla dessa krav behövs samordning och kunskap vid anläggandet av skogsvägar. I landet finns över 200 000 privata skogsägare, ofta då uppsplittrade på små enheter.
Om man med ett bidrag kan få till stånd en samverkan mellan flera ägare vid anläggande av en väg, så ges möjlighet att ta den största hänsynen till naturen, i motsats till att var och en för sig bygger sin egen väg. Vi kan få vägar som håller för ett virkesuttag men sedan förfular landskapet.
Det är ju också här skogsvårdsorganisationernas kompetens kommer in i bilden. Uteblir bidragsmöjligheten kommer ju också kompetensen att försvinna med tiden, eftersom man kan utgå ifrån att organisationen framdeles inte kommer att anlitas.
Inledningsvis erinrades om skogsnäringens betydelse för vårt land. Nu råder en lågkonjunktur med stigande arbetslöshet, betydande resurser anslås för att bekämpa arbetslösheten. Det är helt felaktigt att i ett sådant läge slopa detta bidrag, tvärtom borde nu resurser satsas på att bygga ut skogsbilvägnätet. Det är en dubbel vinst om man investerar i vägbyggen under lågkonjunktur som dels ger människor arbete, dels ger stor återbäring när konjunkturen vänder.
Slutligen vill vi erinra om att betydande problem kommer att uppstå om man slopar bidraget så tvärt som nu föreslås. Enligt vad vi vet så finns det ett antal vägbyggen som är delbeviljade och igångsatta. Det behövs ytterligare drygt 8 miljoner kronor i bidrag för att kunna färdigställa dem.
Vidare finns det vägar för drygt 33 milj kr (bidrag) som är färdigplanerade och där man vid förrättningsbeslut eller liknande förutsatt att bidrag skall utgå. Därutöver finns ett stort antal projekt som är färdigplanerade (17,5 milj kr) och återigen andra där planläggning pågår (23 milj kr).
Hur markägarna kommer att reagera när beskedet om att inga bidrag utgår utan istället fakturor på Skogsvårdsstyrelsens planläggningskostnader, återstår att se.
Vi vill även erinra om vad som sades i förarbetena till anläggningslagen i början av 1970-talet. Där sades att det är förrättningsmannens skyldighet att utreda förutsättningarna för ett vägbygge innan anläggningsbeslut fattas. Bidraget nämndes som en betydelsefull faktor.
Bidraget har heller aldrig kunnat beviljas förrän det föreligger antingen en lagakraftvunnen förrättning enligt anläggningslagen eller en underskriven frivillig överenskommelse. Det sades därför i förarbetena att bidragsmyndigheten måste kunna lämna besked innan förrättningen avslutas om bidrag kommer att utgå eller ej. Vad nu detta kommer att innebära i den situation som nu uppstår är svårt att förutspå.
Sammanfattningsvis menar vi att bidraget till byggande av dessa vägar bör kvarstå. Med tanke på det stora behov som föreligger bör bidraget också uppräknas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen medger att under budgetåret 1992/93 statsbidrag beviljas med sammanlagt högst 59 962 000 kr. till byggande av skogsvägar,
2. att riksdagen till stöd till byggande av skogsvägar för budgetåret 1992/93 anvisar ett förslagsanslag av 59 962 000 kr.,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bidraget bör kvarstå även kommande år.
Stockholm den 22 januari 1992 John Andersson (v) Bengt Hurtig (v) Jan Jennehag (v) Karl-Erik Persson (v) Björn Samuelson (v)