Skogsbruket är starkt beroende av ett väl fungerande vägnät som gör skogarna lätt åtkomliga för arbetskraft, maskiner material och lastfordon. Västernorrlands län har ett påfallande glest skogsvägnät. Avståndet mellan stubbe och väg är över 1 000 meter på 26% av skogsmarken. Motsvarande siffra för de närmaste grannlänen är 12% och 18% för samtliga norrlandslän.
Fördelarna med att ha ett väl planerat och utbyggt skogsbilvägnät är många.
Med statsbidrag till projektering och byggande av vägar är det lättare att få till stånd samverkan mellan markägare. En samverkan medger en bättre kvalitet och ett maximalt utnyttjande med rationella transporter under hela året.
Den neddragning av statsbidragen till skogsbilvägar som regeringen föreslagit medför att byggandet av skogsbilvägar kommer att minska. Detta kommer att få både långsiktiga och kortsiktiga effekter på samhällsekonomin. Byggande av skogsbilvägar ger ett välkommet tillskott av arbetstillfällen i rådande lågkonjunktur. När konjunkturen sedan går upp igen och skogsindustrin behöver mer virke kan industrin snabbt öka sin kapacitet om det finns ett väl fungerande skogsbilvägnät. Byggandet av skogsbilvägar är därför rationellt både på kort sikt som sysselsättningsskapande åtgärd och på lång sikt för att stärka skogsindustrins konkurrenskraft. Med hänsyn till arbetsmarknadsläget i Västernorrland och skogsindustrins stora regionalpolitiska och handelspolitiska betydelse är det növändigt att regeringen vidtar åtgärder för att stimulera byggandet av skogsbilvägar i Västernorrland.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av aktiva åtgärder för att utveckla skogsbilvägnätet i Västernorrland.
Stockholm den 23 januari 1992 Hans Stenberg (s) Bo Forslund (s) Sven Lundberg (s) Britta Sundin (s) Bo Holmberg (s) Elvy Söderström (s)