1. Inledning
I proposition 1990/91:188 har (den tidigare) regeringen föreslagit riksdagen ''att godkänna de föreslagna riktlinjerna för det fortsatta arbetet om ökat samarbete vid omhändertagande av miljöfarligt avfall i Sverige och Norge''.
I denna motion yrkar vänsterpartiet avslag på propositionen.
2. Bakgrund
I Sverige uppkommer årligen cirka 55 miljoner ton avfall. Den största fraktionen -- ungefär 46 miljoner ton -- utgörs av s.k. branschspecifikt avfall (från skogs-, livsmedels-, gruv-, järn/stålbranscherna). Hushållsavfallet beräknas till 3 miljoner ton, slam från reningsverken till 1,5 miljoner ton, icke branschspecifikt industriavfall till 4,5 miljoner ton och miljöfarligt avfall till 0,5 miljoner ton.
Riksdagen beslutade 1990 att ge kommunerna ansvaret för en heltäckande avfallsplanering vilket förväntas ge en förbättrad överblick över avfallsmängder och flöden.
Beslutet klargör också att det är producenten som har ansvar för det avfall som uppstår, det gäller även kostnadsansvaret. I övrigt innebär riktlinjerna för det fortsatta arbetet att avfallsmängderna skall minskas genom att återanvändning och återvinning ökas, men framför allt genom att produktionen görs renare från början.
I dagsläget är statistik och kontroll över avfallsmängder och flöden bristfälliga och går tillbaka till mer än 10 år gamla uppgifter. Detta gäller särskilt industriavfallet. Det kommunala monopolet när det gäller hushållsavfall har lett till att detta är förhållandevis väl känt och kontrollerat.
3. Miljöfarligt avfall
Bristen på överblick innebär när det gäller miljöfarligt avfall att så mycket som 100 000 ton kan vara på drift, dvs. deponeras utan säkerhetsåtgärder, exporteras illegalt, eller på annat sätt ''försvinna''. Detta kan gälla bl.a. mycket farliga gifter som PCB, kvicksilver och kadmium. Inte ens definitionerna av vad som skall anses vara miljöfarligt avfall är klara.
Eftersom, enligt aktuella uppgifter från naturvårsverket, det fortfarande finns tusentals s k miljöfarliga verksamheter som drivs utan tillstånd och utan villkor för hanteringen, så har det hittills varit svårt att beräkna den mängd miljöfarligt avfall som uppstår. Till detta kommer nya miljöfarliga ämnen, t ex bromerade flamskyddsmedel, som kemiskt liknar PCB.
I juni 1990 tillsatte den dåvarande regeringen en särskild utredare med uppgift att svara på frågor av typen: Hur mycket miljöfarligt avfall kommer vi att behöva ta hand om i framtiden? Vad innehåller det? Hur skall det tas om hand? Utredaren skulle även se över begreppsdefinitioner och klassificeringssystem. Utredaren skulle också bedöma olika företags behandlingskapacitet samt beräkna de samhälleliga kostnaderna. Utredningen skall vara klar till årsskiftet 1991/92.
Det förefaller nu som om trenden vad gäller mängderna miljöfarligt avfall har vänt. Avfallsmängderna minskar. Mot bakgrund av de osäkra kunskaperna är det dock mycket svårt att bedöma orsakerna. Det finns en uppenbar risk att ökade kostnader för omhändertagande leder till att ännu mer avfall ''försvinner''.
Tilläggas bör också att den grundläggande principen vad gäller det miljöfarliga avfall, som trots allt uppstår, är att det skall tas om hand i ursprungslandet. Sverige har anslutit sig till den s k Basel-konventionen, som reglerar handel med miljöfarligt avfall.
4. Vänsterpartiets förslag
Med tanke på att kunskaperna nu är osäkra om det framtida behovet av anläggningskapacitet anser vi att bildandet av ett bolag kan anstå. Det är brukligt att en tillsatt utredning får lämna sina förslag innan man går till politiska beslut.
Propositionen är oklar i sin utformning. ''Det allmänna'' i Sverige respektive Norge skall tillsammans ha majoritet i det nya bolaget. Detta bolag skall ha ekonomisk kapacitet att förvärva aktierna i SAKAB, samtidigt uppges att det är SAKAB som för Sveriges del skall företräda ''Det allmänna'' i bolaget. Vem äger vem?
Trots det oklara läget när det gäller framtida behov innebär förslaget ett definitivt ställningstagande för en anläggning i Norge. Vi menar att den sortens ställningstagande skall anstå tills beslutsunderlaget fördjupats.
Det är oklart om samarbetet kan komma att leda till ett ansvar att i Sverige ta hand om norskt avfall även om inte den norska anläggningen kommer till stånd, t ex på grund av att föreslagen lokalisering inte godkänns.
Skissen med ett huvudkontor i Stockholm förefaller märklig, vilket även påpekats av de SAKAB-anställdas löntagarkonsult. Det är hos SAKAB kompetensen finns.
Det behövs ytterligare klarlägganden av vad olika framtida scenarion innebär när det gäller transporter och säkerheten vid dessa.
Nya metoder för behandling utvecklas nu. Det är fel att så hårt låsa upp framtiden till befintliga strukturer, med en nu fastlagd fördelning mellan länder och anläggningar.
Behandlingsanläggningarna skall drivas kommersiellt, enligt PPP (polluters pay principle). Det är enligt vår mening en riktig princip, som förutsätter god kontroll över flöden. (Ju högre behandlingskostnad desto större tendens att avfallet ''kommer bort''.) Det finns en direkt motsättning mellan ambitionen att minska mängderna och att göra behandlingen lönsam.
Det mest lönsamma måste vara att snabbt minska avfallsmängderna så att ny behandlingskapacitet inte behövs.
5. Avslutning
Det finns en lång rad frågetecken och oklarheter som behöver redas ut innan det är dags att bilda bolag. Vänsterpartiet föreslår därför att propositionen avslås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår proposition 1990/91:188 i sin helhet.
Stockholm den 7 oktober 1991 Annika Åhnberg (v)