I propositionen anger föredragande statsråd att det finns anledning till försiktighet ifråga om att fatta beslut om större principiella förändringar av den svenska jordbrukspolitiken och omställningsprogrammet med anledning av att EG är inne i en reformprocess. Det anges vidare att spannmålssektorn fortfarande är i obalans, en fråga som omställningskommissionen bör behandla med förtur.
Jordbruket och livsmedelsindustrin i norra Sverige föreslås i propositionen få en uppräkning med i genomsnitt 15 procent, medan åtgärder för skogs- och mellanbygderna i södra Sverige lyser med sin frånvaro, trots många tidigare propåer i form av motioner och uppvaktningar.
Den helt övervägande delen heltidsverksamma lantbrukare i skogs- och mellanbygden bedriver mjölk- och/eller köttproduktion ofta i kombination med skog. Den enda konkurrenskraftiga produktionsgrenen i området är vall och bete. Det småbrutna mosaiklandskapet gör att möjligheterna att bygga upp stora besättningar och flerfamiljsjordbruk är mycket begränsade.
Med tanke på natur och miljövård, turism och landsbygdens utveckling i övrigt är det angeläget att bevara den balans mellan olika näringsgrenar och intressen som har skapat och utvecklat miljön i skogs- och mellanbygderna. Förutsättningar måste därför skapas för ett fortsatt livskraftigt lantbruk i detta område.
För att uppnå detta krävs:
1. En nationell landsbygdspolitik som för riket som helhet skapar rimliga förutsättningar för en inhemsk livsmedelsproduktion.
2. Någon form av ersättning för det arbete som läggs ner av lantbrukarna i skogsbygden till förmån för ett öppet landskap och en levande landsbygd.
Vikten av att det i skogs- och mellanbygderna ges en fortsatt möjlighet till mjölk- och köttproduktion och därmed ett öppet landskap ger följande statistik från 1989 belägg för:
nMedelareal åker: i riket 29 ha i Kronobergs län 16 ha i Jönköpings län 18 ha
Driftsinriktning:
Andel företag med ren växtodling Medelareal åker: i riket 17 procent i Kronobergs län 3 procent i Jönköpings län 3 procent
Andel företag med husdjursskötsel Medelareal åker: i riket 40 procent i Kronobergs län 58 procent i Jönköpings län 64 procent
Samma förhållande kan redovisas från övriga delar av skogsoch mellanbygderna i södra Sverige.
Ett förslag till regionalpolitiskt stöd för skogs- och mellanbygderna skulle i huvudsak kunna se ut enligt följande:
För att hålla en klar anknytning till värdet av landskapsvård, sysselsättning, livsmedelsberedskap m.m. bör stimulansen ges i form av arealersättning, som i sin tur kopplas till mjölk- och köttproduktion. I syfte att få en inriktning som uppmuntrar till grovfoderbaserad produktion och som inte stimulerar till ökad spannmålsodling bör arealen slåtter- och betesvall prioriteras som ersättningsgrund. Denna areal bör sedan relateras till ett visst antal djur.
Enligt vår uppfattning måste den jordbrukspolitiska omställningskommissionen få i uppdrag att ta fram förslag till stöd för en fortsatt mjölk- och köttproduktion i södra Sveriges skogs- och mellanbygder. Den senaste tidens uppgifter om en drastisk ökning av köttimporten med cirka 50 procent gör det än mer angeläget att snabbt komma tillrätta med djurhållningen i de angivna bygderna. Inför ett ev. närmande till EG är det därtill viktigt att konkurrensdugliga enheter inte slås ut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till södra Sveriges skogs- och mellanbygder.
Stockholm den 25 mars 1992 Stina Gustavsson (c) Marianne Jönsson (c) Birgitta Carlsson (c) Rune Backlund (c)