1. Gränsskyddet
Den s k Uruguayrundan i GATT-förhandlingarna väntas komma till resultat inom kort. Syftet är bl a att åstadkomma internationell neddragning av exportstödet till jordbruket samt åtföljande kraftig minskning av gränsskyddet. Det är bra. Så länge världsmarknadspriserna inte är en funktion av sund konkurrens utan är fiktiva priser, som ett resultat av kraftiga statssubventioner av alla överskottsproducerande länder, kan inte Sverige ensidigt sänka gränsskyddet. Däremot bör de inhemska marknadspriserna noga övervakas för varje enskild produktgrupp. Så snart klar tendens till överskydd kan identifieras, bör referenspriserna sänkas i motsvarande grad. Motsvarande höjning bör även övervägas om den svenska produktionens marknadsandel drastiskt minskar p g a priset.
Sverige bör genom sänkning av skatter och avgifter ge bönderna möjlighet att driva lönsamt jordbruk med högst det gränsskydd som råder inom EG. Gränsskyddet får dock aldrig användas som instrument att hålla olönsam industri under armarna på bekostnad av livsmedelspriserna för konsumenterna.
2. Omställningen och stödet till jordbruket
Enligt tillgängliga rapporter är stödet till jordbruket större i EG än i Sverige. Vi delar regeringens uppfattning att det finns anledning att minska den svenska stödnivån, men däremot inte att förändringar ej bör ske p g a svårigheter att förutse hur den gemensamma jordbrukspolitiken CAP slutligen kommer att se ut.
Svenska bönder skall givetvis ges möjligheter att konkurrera med övriga länder i EG på lika villkor. Samtidigt är det dock inte till gagn för Sverige och svenska konsumenter att under en övergångsperiod av taktiska skäl behålla en för stor kapacitet som leder till att överskottet måste subventioneras på exportmarknaden, oavsett vem som betalar. Det är heller inte ett bra utgångsläge vid EG- förhandlingarna att redan från starten räkna med ett omfattande stöd från EG i olika former. Ingen förhandling gagnas av lik i garderoben.
Vi hävdar att fria, oberoende företagare som kan konkurrera på en fri marknad ger de bästa förutsättningarna. Här utgör lantbrukarna inget principiellt undantag. Vi är emellertid medvetna om att anslutningen till EG kan innebära att sådana principer inte kan tillämpas fullt ut, eftersom vi måste inlemmas i CAP. Det blir då en uppgift för Sverige att inom EG kraftfullt verka för att dessa principer genomförs. Först då får vi kostnadseffektiv produktion av livsmedel på sunda och affärsmässiga grunder. I detta avseende finns ingen anledning till försiktighet eftersom en anpassning till CAP, hur den än ser ut, knappast försvåras.
3. Samordning av svensk jordbrukspolitik
Sveriges strategi för anpassningen till den gemensamma jordbrukspolitiken CAP å ena sidan och som pådrivande kraft i GATT-förhandlingarna å andra sidan tycks vara dåligt synkroniserade. Visserligen skjuter man på rörliga mål, men detta hindrar inte att det finns ett klart uttalat gemensamt mål, oavsett i vilket forum förhandlingarna äger rum. Regeringen bör snarast för riksdagen redovisa sin strategi samt såväl kortsiktiga som långsiktiga mål.
4. Stödet till norra Sverige
Prisstödet till jordbruket är överlägset arealbidraget som stödform rent principiellt. Ett viktigt skäl är att på så sätt tas inte incitamentet bort för kritisk granskning och effektivisering av den egna verksamheten. Det finns andra skäl, t ex enklare administration, mindre risk för fusk, snabbare justering vid behov, etc. Sverige bör därför så långt möjligt tillämpa, förespråka och rekommendera prisstöd som stödform vid alla förhandlingar med EG.
I propositionen nämns: ''lönsamheten i jordbruket i norra Sverige inte skall tillåtas sjunka nämnvärt till följd av den interna avregleringen från den lönsamhetsnivå som rådde då beslutet fattades''. Detta kan tolkas så att oavsett hur dåligt man än anpassar sig till den aktuella situationen, vilka tokiga åtgärder man än vidtar, så är man ekonomiskt skyddad till lägst 1990 års nivå. Regeringen måste ställa krav! Det får inte tas som intäkt för stagnation eller kvävning av nya, kreativa lokala initiativ till sidoverksamheter. Regeringen bör ge lämplig myndighet i uppdrag att noga övervaka att stödet får avsedd effekt och inte leder till vad ovan anförts eller att verksamhet flyttas från icke stödberättigade områden.
Det är angeläget att inriktningen av stödet till livsmedels- industrin i norra Sverige främjar såväl jordbruket som förädlingsindustrin. Det är i den senare de för glesbygden så värdefulla arbetstillfällena kan utvecklas. Etableringsstöd till småskaliga mejerier och s k containerslakterier kan vara en lämplig utvecklingsform för sådan alternativ näraliggande produktion.
5. Mejerierna
Slopandet av uttransportstödet och högstpriset för konsumtionsmjölk är bra. Det krävs emellertid krafttag mot maktkoncentrationen inom såväl mejerinäringen som grossist- och detaljistledet. Regeringen bör ta initiativ till åtgärder som försvårar monopolbildning eller andra former av prissamverkan, marknadsdelning, samgående av såväl leverantörer som förädlare och distributörer och allt annat, som kan leda till konkurrensbegränsningar.
6. Livsmedelsindustrin i allmänhet
Den svenska livsmedelsindustrin domineras av KF, bondekooperationen samt några få multinationella företag. Speciellt LRF har tillåtits effektivt ta död på nästan alla alternativ inom sitt område. Monopol eller oligopol är alltid ineffektiva eftersom konkurrensbegreppet försvunnit. Det finns inga incitament för effektivisering som leder till prispress av slutprodukten. Organisationen tillåts växa snart sagt ohämmat.
Vi anser att regeringen kraftigt måste stärka de konkurrensbevakande myndigheternas befogenheter och vid behov skapa andra instrument som övervakar och förhindrar att inte de fria marknadskrafterna sätts ur spel eller begränsas. Den kommande konkurrenslagstiftningen måste möjliggöra att rådande missförhållanden inom livsmedelsproduktionen kan elimineras, dvs den skall främja fri konkurrens som leder till lägre matpriser. Konsumentens valfrihet och möjlighet att påverka urvalet, kvantitet och kvalitet måste alltid säkras. Såväl vertikal som horisontell integration inom hela näringen ända fram till konsumenten bör hindras om den kan tänkas få hämmande effekt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om justering av gränsskyddet och dess allmänna inriktning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omställningen, stödet till jordbruket samt utgångsläget för EG-förhandlingarna,
3. att riksdagen hos regeringen begär en redovisning av regeringens strategi samt dess kortsiktiga och långsiktiga mål för jordbrukspolitiken med anledning av förhandlingarna i GATT samt de förestående förhandlingarna i samband med EG-inträdet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prisstödet som stödform i norra Sverige,
5. att riksdagen begär att regeringen uppdrar åt lämplig myndighet att noga övervaka att stödet till jordbruket i norra Sverige får avsedd effekt och inte påverkar effektiviteten negativt,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stödet till norra Sverige skall främja även den lokala förädlingsindustrin,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om maktkoncentrationen i mejerinäringen och nödvändigheten av att åtgärder vidtas snarast,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av övervakning av och åtgärder mot maktkoncentrationen inom livsmedelsindustrin,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av den kommande konkurrenslagstiftningen och dess syfte.
Stockholm den 24 mars 1992 Christer Windén (nyd) Claus Zaar (nyd)