Omstruktureringen av jordbruket slår hårt mot Stockholms län. En fjärdedel av åkerarealen tas redan ur drift. Skulle den sänkning av gränsskyddet som den socialdemokratiska regeringen drev igenom inte, på olika sätt, kompenseras så måste man räkna med att upp till hälften av all åkerjord i länet skulle läggas ned inom några år.
En stor del av den areal som tas ur ''livsmedelsdrift'' kan nu komma ifråga för skogsplantering.
Den här utvecklingen drabbar inte bara bönderna utan miljonen storstadsbor för vilka Roslagens, Södertörns och Mälarområdets kulturlandskap är en viktig källa till rekreation. Utvecklingen innebär också ett hot mot huvudstadens livsmedelsförsörjning i en krissituation.
Förvisso är det nödvändigt med en omstrukturering av jordbruket för att avveckla ett kostnadskrävande överskott av jordbruksprodukter. Och det är angeläget med en satsning på bioenergi och liknande utnyttjande av den åkerareal som inte behövs för livsmedelsproduktionen. Men omstruktureringen måste ske på ett sätt som är acceptabelt från miljösynpunkt. Vårt leende kulturlandskap får inte förvandlas till mörk granskog.
Odlingslandskapet i Stockholms län måste räddas. I det arbetet krävs åtgärder för att motverka de negativa effekterna av gränsskyddssänkningen. Insatserna för naturvårdsåtgärder i odlingslandskapet måste öka. Det behövs också resurser för att styra omställningen mot åtgärder som bevarar kulturlandskapet som extensivt bete liksom det behövs satsning på odling av energi- och industrigrödor.
De jordbrukare som vill gå över till alternativa odlingsformer med mindre eller ingen användning av kemikalier -- vilket innebär att man istället använder mer odlingsmark -- behöver särskilt stöd. Detsamma gäller skärgårdsjordbruket som bl a har speciella transportproblem som måste lösas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om odlingslandskapet i Stockholms län.
Stockholm den 24 januari 1992 Lennart Daléus (c) Pär Granstedt (c)