En livsmedelspolitik för konsumenter och producenter
Sammanfattning
I motionen redogör Vänsterpartiet för sin syn på jordbruket i framtiden. ''Ett handlingsprogram för ett framtidsinriktat jordbruk'' begärs. I framtiden ska jordbruket inte bara producera livsmedel utan också råvaror för annan produktion. I motionen berörs inte skogsbruk. Det tas upp i anndra motioner liksom naturvårdsaspekter. I övrigt återkommer vi då den nu arbetande skogskommitténs förslag ska behandlas. Riktlinjer för de närmaste åren begärs. Hur den svenska omställningen ska förhållas till den internationella utvecklingen måste klargöras.Gränsskyddsjusteringens riktighet betonas.Konsumentperspektivet betonas, kraven måste ställas lika högt på importerade som på inhemska livsmedel. Småskalig livsmedelsproduktion måste stimuleras.Ett nytt system med enbart miljöavgifter på handelsgödsel och bekämpningsmedel begärs.10 000 000 kr anvisas för främjande av ekologiskt lantbruk.Arealbidrag baserat på vallproduktion föreslås.60 000 000 kr anvisas för investeringsbidrag i samband med investeringar för bättre djurmiljö. En rad åtgärder som dels bidrar till att utveckla jordbruket och dels till att öka sysselsättningen föreslås.200 000 000 kr anvisas för landsbygdsutveckling, stöd till kvinnors verksamheter betonas.Möjlighet att inrätta beredskapsarbeten inom jordbruket föreslås.30 000 000 kr ytterligare anvisas till lantbruksuniversitetet.
Ett framtidsinriktat jordbruk
Den mest grundläggande och absolut livsnödvändiga produktionen i ett samhälle är livsmedelsproduktionen. I vårt moderna samhälle sköts denna produktion av ett mycket litet fåtal (2--3% av de yrkesverksamma), ändå produceras ett överskott. Det är en fantastisk utveckling och en förutsättning för att det ska finnas utrymme för en lång rad andra verksamheter i samhället. För bara 100 år sedan var de allra flesta sysselsatta med livsmedelsproduktionen i dess olika led och ändå räckte inte maten.
Men den snabba utvecklingen har varit på gott och ont. Jordbruket i i-länderna är högeffektivt men leder också till problem. Energiförbrukningen är stor, miljöproblemen har också fått stor omfattning. Jordbruket är inte längre ett fungerande kretslopp där djurhållning och växtodling tillsammans bildar en fungerande helhet. I stället har produktionen splittrats upp och specialiserats så att naturgödsel i djurhållningen blir ett ''kvittblivningsproblem'' medan det i växtodlingen blir en ''bristvara'' som ersätts med handelsgödsel.
En av vår tids många svåra utmaningar är att återskapa ett jordbruk, som så nära som möjligt liknar ett naturligt kretslopp. Själva det faktum att vi skördar och transporterar bort produktionen kan naturligtvis inte ändras, men vi kan ändå komma mycket närmare ett optimalt (inte maximalt) brukande av jorden. En återgång till gamla tiders jordbruk är inte möjlig. Modern teknik, nya grödor, forskning och utveckling måste bidra till att skapa ett framtidsinriktat jordbruk. Även med ett varsamt, bättre ekologiskt anpassat jordbruk, kommer vi att ha utrymme för ett jordbruk inriktat på råvaruproduktion för andra ändamål än livsmedel. Det är i själva verket en förutsättning för att vi ska kunna hantera många av industrisamhällets stora miljöproblem. Bioplaster kan t ex ersätta syntetiska plaster i många sammanhang. Därmed får vi biologiskt nedbrytbara produkter, som inte ökar på de enorma sopbergen. Växtoljor kan användas som drivmedel och smörjmedel. Energiproduktion kan baseras på biobränslen. Möjligheterna är många och stora -- ändå tycks de nu så avlägsna.
Vänsterpartiet föreslår att en utredning ges i uppgift att analysera behovet av jordbruksproduktion inriktad på annat än livsmedel, på ett framtidsinriktat jordbruk. Analysen måste göras mot bakgrund av miljöproblemen. Vi vet att vi inom de närmaste decennierna måste bryta en del utvecklingstrender. Utredningen ska svara på frågan: Hur kan jordbruket bli en av lösningarna på miljöproblemet? Vilka insatser behöver samhället göra för att bidra till en positiv utveckling? Vilka insatser måste andra aktörer göra, råvaruproducenter, anställda, tillverkare, grossister, detaljhandel och konsumenter?
Omställningen av jordbruket
Det handlingsprogram Vänsterpartiet föreslår för framtiden blir ett av de nödvändiga underlagen för den fortsatta utformningen av den omställning som jordbruket nu befinner sig mitt i. Vänsterpartiet stod bakom det livsmedelspolitiska beslutet 1990. Vi insåg att en avreglering av jordbruket var en tvingande nödvändighet. Stigande priser för konsumenterna samtidigt med fallande lönsamhet för producenterna, ett alltmer invecklat regleringssystem, negativa miljöeffekter och snedfördelning av stöd till de stora jordbrukens fördel kunde inte längre få fortsätta.
Vi hade och har en annan uppfattning om delarna i omställningspaketet. I denna motion tas åter flera av förslagen upp. Det är uppenbart att omställningen måste ges en ny inriktning. En konsekvent satsning från samhällets sida på det som är önskvärt måste ske. Vallbaserad arealersättning, förändrad landskapsvård, investeringsbidrag för bättre djurmiljö, medel för landsbygdsutveckling är delar i vår helhet, som vi nu förelägger riksdagen.
Ur askan i elden?
När riksdagen beslutade om ny livsmedelspolitik var Sverige ett land som inte hade för avsikt att söka medlemskap i EG, men bara några månader efter beslutet var situationen en helt annan. Beslutet om avreglering ställer jordbruket inför en svår situation. Vetskapen om att vi om bara några år kanske ska träda in i ett nytt ännu krångligare regleringssystem, vars utformning vi dessutom inte känner, eftersom EG:s jordbrukspolitik CAP nu omarbetas, har försvårat situationen ytterligare för jordbruket.
Varken den tidigare socialdemokratiska regeringen eller den nuvarande borgerliga har klargjort hur den svenska omställningspolitiken ska länkas över till den nya. Den grundläggande frågan är hur den svenska självständiga jordbrukspolitiken ska bevaras samtidigt som jordbruket ges goda möjligheter att överleva och utvecklas. Den kommission som nu (äntligen) tillsatts bör redan under våren 1992 lämna förslag till riktlinjer för de närmaste årens jordbrukspolitik. Det gäller frågor kring den omställda arealens användning m.m.
Gränsskyddet
Före valet tog jordbrukarnas största intresseorgansiation LRF partipolitisk ställning och gick ut i en landsomfattande affischkampanj mot den dåvarande regeringen och de partier som stod bakom beslutet om gränsskyddsjustering. Vänsterpartiet var ett av dem. När nu den borgerliga regeringen inte finner anledning att häva beslutet om gränsskyddsjustering uteblir hetskampanjerna. Vi kan konstatera att enligt den utredning som Jordbruksverket gjort finns det ingen grund för påståenden att gränsskyddets anpassning till jordbruksreformen skulle ha fått de negativa effekter för producenterna som LRF hävdade. Däremot ledde hetskampanjen till att de LRF-dominerade förädlingsleden sänkte avräkningspriserna, kampanjen fungerade som en självuppfyllande profetia. Efter regeringsskiftet höjdes avräkningspriserna.
När nu regeringen inte ändrar den principiella grunden i beslutet om gränsskyddsjusteringen, så är detta ett erkännande av att beslutet var riktigt. Det vore klädsamt om riksdagen bekräftade detta i ett tillkännagivande. Principen att de kostnadssäkningar som den livsmedelspolitiska reformen leder till skall föras fram genom alla hanteringsleden till konsument måste ligga fast. Det faktiska gränsskyddet på enskilda produkter kommer nu liksom förr att variera beroende på internationella priser, produktionsutfall och andra faktorer.
Direktbidragen
Regeringen har redan i tidigare proposition begärt att inom ramen för medlen avsedda för direktbidrag ta 200 000 000 kr för att finansiera 1990 års spannmålsöverskott och i gengäld kunna tidigarelägga sänkningen av prisregleringsavgiften på handelsgödsel och bekämpningsmedel. Vänsterpartiet motsatte sig då detta förslag och vi har inte ändrat uppfattning. Förslaget innebär dels ur miljöaspekt en felaktig signal när det gäller handelsgödsel och bekämpningsmedel, dels att medlen för direktbidrag omfördelas från animalieproduktion till växtodling. Vi avstår dock från att föra fram detta på nytt i ett yrkande, eftersom innevarande riksmöte redan avvisat vårt krav.
Konsumentperspektivet
Det är i konsumentperspektiv viktigt att matpriserna hålls på en rimlig nivå. Nyligen har momsen reducerats på livsmedel till 18%. Vänsterpartiet var det parti som först krävde ''Bort med moms på maten'' och vi betraktar den nu genomförda sänkningen som (endast) en delseger. Men reduktionen var för liten.
I nästa, nu aktuella etapp bör momsen på mat minskas med 4 procentenheter till. Det behövs också en lång rad andra åtgärder t ex skärpt konkurrenslagstiftning och aktivt arbete från de kontrollerande myndigheternas sida, för att hålla nere matpriserna. Men konsumentintresset kan inte reduceras till enbart en fråga om matpriserna. Omsorg om miljön och strävan till resurshushållning är också konsumentintressen. Kvalitet är naturligtvis också ett angeläget konsumentintresse, både den objektivt mätbara kvaliteten utifrån gränsvärden och hygienisk standard och den subjektiva kvaliteten. Det ligger i konsumentintresset att kunna påverka var och hur maten produceras.
Det är därför viktigt att undanröja hindren för en småskalig livsmedelsproduktion, med korta avstånd mellan producent och konsument. Småskalig livsmedelsproduktion och förädling har i dag svårt att hävda sig. Det beror på monopoliseringen inom livsmedelsproduktionens olika led. Den måste brytas upp. Det beror också på att samhällets kontrolloch tillsynsverksamhet är anpassad till den relativt storskaliga produktionen. Vänsterpartiet föreslår att en utredning får definiera hindren och komma med förslag till handlingsprogram för att öka omfattningen på småskalig livsmedelsproduktion.
Det blir allt viktigare ju mer internationaliserad handeln med livsmedel blir, att importkontrollen är bra, för att garantera konsumenterna kvaliteten. Det är viktigt att de krav vi ställer på importerade livsmedel verkligen kan hävdas av konsument- och miljöskäl. Det får inte vara s.k. tekniska handelshinder som på detta sätt maskeras. Å andra sidan är det viktigt att vi med kraft förmår hävda kvalitetskraven, så att vi i internationella förhandlingar kan få rätten att säga nej till import med låg kvalitet. Både inom ramen för GATT och i relation till EG och vid andra handelsöverenskommelser måste miljö- och kvalitetsaspekterna ges ökad tyngd. Inom GATT beslutades redan i början av 1970-talet om inrättande av en miljökommitté, men den har aldrig trätt i funktion.
Vänsterpartiet anser att kraven på importerade livsmedel ska ställas lika högt som på den inhemska produktionen. Detta är inte okomplicerat. Kraven i Sverige är inte alltid enhetliga. Det kan förekomma tillsatser i andra länder som vi inte över huvud taget använder här och av det skälet aldrig behövt reglera. Problemen är många, men det är utan tvekan ett mycket starkt krav från konsumenter att vi inte ska behöva riskera att köpa importerad mat som innehåller sådant som vi efter decennier av konsument- och miljökamp fått bukt med i Sverige. Principen att samma krav ska ställas bör därför läggas fast.
En ordentlig genomgång av gällande regler i Sverige och internationellt måste göras. Möjligheterna för Sverige att ställa krav på importerade livsmedel måste klargöras. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag när utredningsarbetet är klart.
Jordbrukets miljöpåverkan
Vid en internationell jämförelse av jordbruket blir det uppenbart att vi i Sverige har en bättre miljöanpassning. Givorna av bekämpningsmedel och handelsgödsel är betydligt mindre generellt och särskilt i landets norra delar. Ändå är det otvivelaktigt så att jordbruket i väsentlig omfattning bidrar till miljöproblem.
I försurningssammanhang -- och försurning är fortfarande det mest akuta miljöproblemet i Sverige -- är kväveföreningen ammoniak viktig. Från olika led i hanteringen av naturgödsel avgår ammoniak till luften. I genomsnitt kommer 40% av ammoniaknedfallet från inhemska källor. Lokalt i jordbruksbygder kan andelen vara mycket större.
Det finns stort behov av forsknings- och utvecklingsarbete kring naturgödselhantering. Det finns också behov av investeringar i gödselvårdsanläggningar och andra anläggningar.
På handelsgödsel och bekämpningsmedel läggs dels miljöavgifter, dels prisregleringsavgifter. Med anledning av 1990 års stora spannmålsskörd höjdes prisregleringsavgiften för att bidra till finansieringen av export av spannmålsöverskottet. Regeringen har därefter åter sänkt prisregleringsavgiften och inom ramen för omställningsåtgärderna finansierat den ökade kostnaden för spannmålsöverskottet som därmed blev ofinansierad. Ur miljösynvinkel är det olyckligt att avgifterna på detta sätt höjs och sänks om vartannat. Det behövs långsiktighet i miljöåtgärderna. Avgifterna på handelsgödsel bör därför bli renodlade miljöavgifter och bestämmas utifrån behoven av god miljöanpassning.
Enligt principen att miljöavgifter bör gå tillbaka till den berörda verksamheten bör medlen användas för att stimulera ekologiskt lantbruk, forskning och utveckling kring miljöåtgärder m m. Dessutom bör en fond byggas upp för miljöinvesteringar i jordbruket. Genom fonden skall medel anvisas, som underlättar finansieringen av miljöinvesteringar. Regeringen bör få uppdrag att skyndsamt återkomma med ett sådant förslag på renodlade miljöavgifter.
Ekologiskt lantbruk
Det långsiktiga målet för jordbruket måste vara ekologisk anpassning. Det finns två vägar dit, dels ett befrämjande av övergång till alternativ odling, dels hårdare miljökrav på det konventionella jordbruket. Trots att den alternativa odlingen har förhållandevis stor omfattning i Sverige har den ändå varit en nischproduktion. Detta leder till problem i hanteringsleden efter primärproduktionen. Det kan vara svårt att få slakt och vidareförädling, distribution, grossist- och slutligen detaljistleden att bereda utrymme i sin hantering för de alternativa produkterna. Den svenska livsmedelshanteringen är uppbyggd kring storskalighet.
Trots att det finns en växande efterfrågan hos konsumenterna på de ekologiskt producerade livsmedlen, så kan det vara svårt för jordbrukarna att få avsättning för sina produkter. De här problemen måste lösas så att konsumenternas efterfrågan kan mötas av producenternas utbud.
Inom ramen för jordbrukets omställning har tidigare 40 000 000 kr anvisats per år för rådgivning och utbildning i samband med omställningen. Regeringen minskar nu anslaget med 10 000 000 kr. Vänsterpartiet hävdar att det tidigare beloppet 40 000 000 kr behövs även budgetåret 1992/93. Av dessa 40 miljoner skall enligt vår mening 10 miljoner användas för satsningar i syfte att stimulera det ekologiska lantbruket. Marknadsföringsåtgärder, förbättrad KRAV-kontroll och studieverksamhet är exempel på hur medlen kan användas. Överläggningar bör ske tillsammans med representanter för alternativodlarna och kontrollorganisationen KRAV.
Det är ur konsumentperspektiv mycket viktigt att kontrollen är seriös och av tillräcklig omfattning. Miljöargument är hårt utnyttjade i reklamsyfte, inte alltid så seriöst. Det är viktigt att det finns goda resurser för KRAV-kontrollen, som görs utifrån objektiva kriterier.
Arealbidrag
Vi välkomnar att en särskild kommission har tillsatts för att analysera konsekvenserna av det livsmedelspolitiska beslutet och av faktorer som var okända vid beslutet. Vänsterpartiet föreslog redan i samband med att det livsmedelspolitiska beslutet togs våren 1990 att en sådan grupp skulle följa omställningen och ha möjligheter att föreslå snabba korrigeringar vid behov.
Kommissionen skall enligt budgetpropositionen också pröva frågan om arealersättning som metod att bevara öppna landskap. Vänsterpartiet avvisar nu liksom tidigare tanken på en generell arealersättning. Risken är uppenbar att en sådan ersättning kapitaliseras. Det ligger i sakens natur att den gynnar stora jordbruk, med omfattande arealer. Vänsterpartiet har däremot tidigare föreslagit en arealersättning med uttalat syfte att vara landskapsvårdande. En sådan ersättning bör baseras på viss andel vall. Därmed stimuleras övergång till ett jordbruk med bättre ekologisk anpassning. Vallen kan förutom som foder också bli en viktig bas för biobränsleproduktion. Vänsterpartiet föreslår därför att den föreslagna prövningen av en arealersättning bygger på en sådan inriktning. I partimotionen om miljö tar vi upp förslag om ökning och förändring av den landskapsvårdande ersättning, som infördes i samband med det livsmedelspolitiska beslutet.
Djurmiljön
Den nya djurskyddslag som antogs 1989 innebär att det ställs större krav på anpassning av produktionen så att husdjurens naturliga behov tillgodoses. Lösdrift, betesdrift och utegång skall befrämjas. Äggproduktionen skall drivas med frigående höns. Båsplatser ska byggas om. Fortfarande finns det ett stort behov av att finansieringen av investeringar i bättre djurmiljö underlättas. Jordbruket befinner sig i en svår omställningsperiod. Det kan för många tyckas vanskligt att i detta läge lägga ner stora belopp på nyinvesteringar. Samtidigt finns det i lågkonjunkturen ett behov av att satsa på ny- och ombyggnation. Vänsterpartiet föreslår därför att 60 000 000 kr anvisas till Jordbruksverket att användas för investeringsbidrag för investeringar i bättre djurmiljö.
Landsbygdsutveckling
Den tidigare Lantbruksstyrelsen arbetade under ett antal år med ett särskilt stöd för landsbygdsutveckling inom stödområdet. Detta särskilda åtgärdsprogram har fungerat mycket bra. Behovet av sådana verksamheter ökar under de närmaste åren, både som en effekt av den inhemska omställningen och som en effekt av internationaliseringen på jordbrukets område. Vänsterpartiet föreslår därför en fortsatt satsning på det särskilda åtgärdsprogrammet med 200 000 000 kr.
Men medlen behövs inte enbart i stödområdet utan ska kunna användas i hela landet.
Särskilt vill vi betona behovet av åtgärder som syftar till att stödja kvinnors verksamheter. Av de resurser som samhället i övrigt avsätter för jordbruket är det en mycket liten del som kommer kvinnor till godo. Men inom ramen för det särskilda åtgärdsprogrammet har man särskilt vänt sig till kvinnor. Denna satsning måste därför få en fortsättning och utökas.
Beredskapsarbeten inom jordbruket
Vänsterpartiet föreslår i annan motion att riksdagen anvisar 1 500 000 kr ytterligare till beredskapsarbeten. Arbetslösheten måste bekämpas aktivt. Inom jordbruket råder det inte brist på sysselsättning. Omställningen till nya verksamheter kan skapa många sysselsättningstillfällen. Men för den enskilde jordbrukare som har ansvaret för att den befintliga produktionen på gården hålls igång finns det inte utrymme för att också sätta i gång alternativa verksamheter. I övergångsskedet till det nya finns det därför stora möjligheter och stort behov av att inom jordbruket inrätta beredskapsarbeten. Jordbrukarna ska kunna ansöka hos länsarbetsnämnderna om inrättande av beredskapsarbeten i jordbruket.
Jordfonden
Via jordfonden finansieras köp av fastigheter i syfte att förbättra arronderingen. Jordfondsfastigheter skall också kunna användas för att befrämja bosättning och sysselsättning i glesbygd. I samband med omställningen inom jordbruket ska jordfonden användas för att lösa in fastigheter vid hög skuldsättning. Under 1980-talet har fonden urholkats eftersom fastighetspriserna stigit kraftigt utan att fonden förstärkts. I likhet med Jordbruksverket anser Vänsterpartiet att en rörlig kredit på 50 000 000 kr bör stå till förfogande under budgetåret 1992/93. Vi avvisar därmed regeringens förslag om en reduktion med 15 000 000 kr av den rörliga krediten.
Avbytarverksamheten
En väl fungerande avbytarverksamhet till rimliga kostnader är en förutsättning för att jordbruk ska kunna bedrivas under rimliga arbetsvillkor. I tider av hög arbetslöshet som nu är avbytarverksamheten viktig också därför att den bidrar till att skapa sysselsättning. Många jordbrukare drar sig dock för att anlita avbytare på grund av de höga kostnaderna. Särskilt små jordbruk drabbas av mycket höga kostnader i förhållande till företagets intäkter. En omfördelning bör därför ske redan under nästa budgetår, så att mindre jordbruksföretag får betala lägre avgifter för avbytarverksamheten.
Främjande av trädgårdsnäringen
Den svenska trädgårdsnäringen utsätts för en hårdnande konkurrens från importerade frukter och grönsaker. Näringen befinner sig i en fas av omstrukturering för att möta den nya situationen. Utöver strukturförändringen är också marknadsföringsåtgärder viktiga. Vänsterpartiet avvisar därför regeringens förslag om att ta bort stödet till främjandet av trädgårdsnäringen. Behovet av sådana åtgärder är stort. Ansökningarna om bidrag överstiger vida de tilldelade resurserna. Vänsterpartiet föreslår därför att 1 000 000 kr avsätts för främjande av trädgårdsnäringen.
Forskning och utveckling
Regeringen föreslår en besparing på 30 000 000 kr på anslaget till SLU. De delar av regeringen som gärna vill decentralisera beslut har fått gehör såtillvida att man helt och hållet överlåter på SLU att avgöra vilka områden denna ospecificerade besparing skall drabba. Vänsterpartiet anser att detta är oansvarigt av regeringen. Vi avvisar därför denna besparing. En utredning om SLU har nyligen avslutats. I samband med att utredningens förslag behandlas av regering och riksdag bör diskussionen om eventuellt besparingsutrymme föras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag på handlingsprogram för framtidsinriktat jordbruk i enlighet med vad som i motionen anförts,
2. att riksdagen hos regeringen begär att omställningskommissionen får i uppdrag att under våren 1992 lämna förslag till riktlinjer för de närmaste åren,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principen för gränsskyddsjustering,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag på handlingsprogram för en småskalig livsmedelsproduktion,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning för att klargöra rätten att ställa samma krav på importerade som inhemska livsmedel,1
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag på renodlade miljöavgifter på handelsgödsel och bekämpningsmedel, samt förslag på hur avgifterna skall återföras till näringen i enlighet med vad som i motionen anförts,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att främja ekologiskt lantbruk,
8. att riksdagen till Rådgivning och utbildning, främjande av ekologiskt lantbruk för budgetåret 1992/93 anvisar 10 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 39 785 000 kr.,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arealersättning baserad på vallproduktion,
10. att riksdagen till investeringar i bättre djurmiljö för budgetåret 1992/93 anvisar 60 000 000 kr. på nytt anslag,
11. att riksdagen till ett särskilt åtgärdsprogram för budgetåret 1992/93 anvisar 200 000 000 kr.,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att satsa på kvinnors verksamhet,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beredskapsarbeten inom jordbruket,
14. att riksdagen medger att en rörlig kredit på 50 000 000 kr. i riksgäldskontoret får disponeras för jordfondsändamål under budgetåret 1992/93,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omfördelning av avgifter för avbytarverksamheten,
16. att riksdagen till Bidrag till trädgårdsnäringens rationalisering m.m., för främjande av trädgårdsnäringen för budgetåret 1992/93 anvisar 1
000
000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 5 300 000 kr.,
17. att riksdagen till Sveriges lantbruksuniversitet för budgetåret 1992/93 anvisar 30
000
000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 657
275
000 kr.2
Stockholm den 25 januari 1992 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v)
1 Yrkande 5 hänvisat till LU 2 Yrkande 17 hänvisat till UbU