Sedan 1960-talet har statliga medel i olika former använts för att bevara och vårda från naturvårds- och/eller kulturmiljösynpunkt värdefulla odlingslandskap. Vilka medel som har funnits har till viss del varierat under tiden, t.ex. användes under 1970-talet och början av 1980-talet arbetsmarknadsmedel i stor utsträckning till att vårda landskapet. Denna verksamhet är numera, p.g.a. ändrad inriktning av arbetsmarknadspolitiken, relativt liten.
Däremot har riksdagen den 30 maj 1990 (JoU:25) beslutat om en ny livsmedelspolitik. Beslutet innebär bl.a. att särskilda resurser har avsatts för ersättning till s.k. landskapsvård till jordbrukare. 1) Landskapsvårdande åtgärder: Syftet med landskapsvårdsersättningen är att för framtiden bevara odlingslandskap som har särskilt stora natur- och/eller kulturmiljövärden.
Vidare disponerar Statens Naturvårdsverk (SNV) sedan 1986 speciella medel för 2) ''Naturvårdsåtgärder i odlingslandskapet'' (NOLA). Anslaget skall gå till de mest värdefulla hävdberoende biotoperna.
Det finns också 3) anslag för ''Vård av naturvårdsobjekt m.m.'' (XIV:B1), 4) anslaget ''Vård m.m. av kulturlandskap och fornlämningar'' (VIII:G28 post 2), 5) anslaget ''Vård av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse'', 6) anslaget ''Rådgivning och utbildning'' (IX:B14) samt 7) ''Arbetsmarknadsmedel''.
De här nämnda anslagen har till viss del olika syften men har det gemensamt att de används till att bevara stora kultur-, natur- och/eller kulturmiljövärden.
Riksdagen har i flera sammanhang påpekat att det inte är möjligt att dra någon fast gräns mellan kulturlandskapets kultur- och naturvärden. Skyddet för den kulturbetingade floran och faunan förutsätter bevarande av miljöns kulturhistoriska identitet. På motsvarande sätt är det självklart att bevarande av kulturhistoriskt värdefulla miljöer, t.ex. rester av ålderdomliga inägosystem, vägar och bebyggelser, inte kan ske tillfredsställande om inte dessa anläggningar och spår kan iakttas som en del i den äldre agrara ekonomins utnyttjande av marken. En strävan efter helhetssyn måste därför vara vägledande både för naturvården och kulturmiljövården.
Motsvarande synsätt har också kommit till uttryck i den nyligen ändrade naturvårdslagens (SFS 1991:641) 3a § där det klargörs att lagens skyddsformer kan tillämpas även på områden i odlingslandskapet och andra kulturpräglade områden i den mån skydd ej gäller enligt lagen (1988:950) om kulturminnen m.m.
Att i praktiken tillämpa denna helhetssyn försvåras delvis av att det finns flera olika anslag som skall användas för liknande ändamål. Dessutom är flera myndigheter inblandade och reglerna för de skilda anslagen är därför olika. Dessutom förekommer i vissa fall onödig central detaljstyrning.
För att sammanfatta regleringsbrevens bestämmelser och anslagshanteringen av ifrågavarande anslag gäller följande: Länsstyrelserna disponerar landskapsvårdsmedel efter fördelning av regeringen. Naturvårdsverket disponerar Vårdanslaget och NOLA och fördelar dessa regionalt efter ansökningar från länsstyrelserna. Riksantikvarieämbetet disponerar KOLA och byggnadsvårdsmedel och fördelar huvuddelen av dessa till olika objekt i landet oftast efter förslag från länsstyrelserna. Jordbruksverket disponerar anslaget Rådgivning och utbildning och fördelar medel till länsstyrelserna. Därutöver förfogar länsstyrelserna över arbetsmarknadsmedel enligt länsarbetsnämndernas beslut.
Länsstyrelserna har i dag ett betydande inflytande över de olika anslagens användning. Eftersom länsstyrelserna har kompetens och ansvar för naturvårds-, kulturmiljövårds- och jordbruksfrågor förefaller det logiskt och rationellt att ge länsstyrelserna ökade befogenheter avseende anslagen. Därigenom skulle en större samordning kunna ske, d.v.s. den helhetssyn som riksdagen lagt fast skulle lättare kunna tillämpas.
För att kunna genomföra detta bör vissa förändringar ske avseende hanteringen av anslagen.
En utgångspunkt för sådana förändringar är att ansvaret för anslagen skall delegeras så långt möjligt till länsstyrelserna, vilka de facto utför det praktiska arbetet. En annan utgångspunkt är att de centrala verken främst bör ägna sig åt att ta fram allmänna råd samt följa upp berörd verksamhet.
Regeringen har givit naturvårdsverket i uppdrag att i samråd med riksantikvarieämbetet och jordbruksverket senast den 30 juni 1992 redovisa en utvärdering av miljöeffekterna av den nya livsmedelspolitiken. I uppdraget ingår bl.a. att utvärdera hanteringen och omfattningen av landskapsvårdsanslaget och NOLA-anslaget. Utvärderingen kommer bl.a. att utgöra underlag för regeringens budgetarbete hösten 1992.
De synpunkter vi här redovisat bör enligt vår uppfattning vägas in i kommande budgetarbete. En del förenklingar borde övervägas redan i samband med att budgetpropositionen för 1992/93 behandlas under vårriksdagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samordning av olika stöd till odlingslandskapet m.m.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingvar Eriksson (m) Maud Ekendahl (m)