Växtnäringsstyrning i jordbruket -- är en väg till minskad miljöbelastning. Genom att använda nu tillgängliga system för att fastställa växternas behov av växtnäring och sedan anpassa tillförseln därefter kan miljöbelastningen minimeras. Det är tveklöst mera logiskt att lägga resurser på att förebygga än att som nu sker genom ''jordbrukets recipientkontroll'' i efterhand behöva konstatera att en ''övergödning'' av våra vattensystem ibland har skett.
En utveckling av analyssystemen har skett varför man nu kan hävda att instrument finns som verkligen ger möjligheter att fastställa växtnäringsstatus under växtperioden. Därmed behärskar man också metoderna att fastställa behovet av kompletteringsgödsling på ett riktigt sätt. Detta innebär att växtodlingsrådgivarna nu kan rekommendera lägre ingångsgivar för att sedan efter hand under vegetationsperioden föreslå kompletteringar med hänsyn till grödans behov och klimatets betingelser.
Agro Lab Scandinavia AB i Kristianstad som bland annat utför 80 procent av livsmedelsverkets samtliga analyser av bekämpningsmedelsrester i frukt och grönsaker, har nu utvecklat ett unikt system för växtnäringsstyrning. Det hela är utformat som ett abonnemangssystem för jord-, växt- och stallgödselanalyser i moderna lantbruksföretag och kallas Agrokortering. Systemet syftar till att med hjälp av senaste lantbrukskemiska analysteknik räkna ut exakt gödsling till olika grödor för att producera högkvalitativa produkter med minsta möjliga miljöpåverkan.
Inledningsvis läggs ett analysprogram upp som passar det egna företagets växtodling. Proverna tas sedan upp ute på gården, analyseras på laboratoriet och resultatet presenteras för lantbrukaren tillsammans med exakt gödslingsrekommendation. Programmet omfattar en kontinuerlig provtagning vilket har avgörande betydelse om man skall ha god kontroll över växtnäringstillförseln. Abonnemangssystemet omfattar jordanalyser med så kallade grundanalyser innefattande kalcium och bor. Lantbrukaren kan sen komplettera med ytterligare analyser på vissa ytor som till exempel jordart, kaliumförråd, koppar och kalkberäkning.
Jordkväveanalyser sker för att bestämma årsmånsvariationen i kvävebehov, restkväve då grödan skördats, hur mycket skörden bortfört och så vidare.
Växtnäringsbehov beräknas med ledning av analysresultaten.
Växtanalys är det senast utvecklade hjälpmedlet för att bestämma det mest aktuella växtnäringsbehovet. År med hög tillväxt i grödan blir behoven högre av näring medan år med sämre tillväxt (kyla, torka) lägger man lägre växtnäringsgivor.
Stallgödselanalyser göres då stallgödseln är en viktig resurs som felanvänd kan bli ett betydande miljöproblem vid läckage.
Det går alltså i dag att skräddarsy ett analyspaket som passar den egna gårdens odlingsinriktning, och som därmed också skapar den bästa möjligheten att producera högkvalitativa produkter med minsta möjliga miljöpåverkan.
Målet att reducera miljöbelastningen av närsalter från jordbruket till våra vattensystem kan bättre uppnås med dessa nya metoder.
Medlen är att med dessa metoder kunna analysera och fastställa växtnäringsstatus i mark och gröda samt rekommendera optimala gödselgivor med hänsyn till gröda och klimatologiska betingelser.
Finansiering: Ett växtnäringsstyrningsprogram drar självfallet kostnader. Dessa kostnader borde analogt med systemet för ''funktionstest av lantbrukssprutor'' kunna delas mellan lantbrukaren och ''miljöavgiftsfonden''. Så länge miljöavgifterna på handelsgödsel ligger kvar bör dessa pengar naturligen återgå till insatser för att minska belastningen på vår miljö -- i detta fall jordbruks- och trädgårdsnäring.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär åtgärder och förslag beträffande växtnäringsstyrning i jordbruket i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingvar Eriksson (m)